Pupečník asijský (gotu kola): součást tradiční orientální medicíny

Latinský název: Centella asiatica

Pupečník asijský účinky a použití
Pupečník asijský

Pupečník asijský (gotu kola) má spoustu zajímavých vlastností. Kladně působí na fyzické zdraví, stejně jako na psychiku.

Výskyt: rostlina původně rostla pouze v tropických oblastech asijského kontinentu, a to v jižní (Indie a Srí Lanka), východní (Čína) a jihovýchodní Asii (indonéská Jáva). Rozšířila se ovšem i do dalších částí světa, konkrétně do Afriky a později také do Evropy.

Popis a účinné látky: pupečník asijský, který bývá nazýván také gotu kola, je bylinka řazená do čeledi miříkovitých. Jedná se o drobnou vytrvalou bylinku, která má dlouze řapíkaté listy. Květy jsou menší a disponují různou barvou od nazelenalé až po načervenalou. Plodem je dvounažka. Nať obsahuje spoustu účinných látek, a to především triterpenické glykosidy, jejich kyseliny, ale také různé minerální látky jako hořčík, vápník nebo draslík.

Užitečné části: využívána je celá nať.

Pupečník asijský neboli Gotu kola a účinky

Pupečník asijský má spoustu zajímavých vlastností. Jedná se např. o mírný adaptogen, jenž působí sedativně. Má tedy kladný vliv na psychiku. Konkrétně dovede pomoci s úzkostnými stavy a zároveň snižuje stres, posiluje nervy, zlepšuje soustředění i paměť. Velmi dobře však účinkuje rovněž na tělo. Zlepšuje jeho odolnost a přispívá k celkové revitalizaci organismu. Jedná se totiž mj. o silný antioxidant, takže pomáhá neutralizovat účinky volných radikálů (vedlejší produkt probíhajících biochemických reakcí v lidském těle).

Gotu kola dále podporuje krevní oběh, prokrvení mozku a měla by i snižovat cholesterol. Dále má pozitivní vliv při revmatismu či astmatických potížích. Působí rovněž protizánětlivě, protivirově a antibakteriálně. Zmínit můžeme i močopudné účinky. Někdy se o ní mluví také v souvislosti se zmírněným diabetu II. typu a dokonce se zpomalením šíření nádorových onemocnění. Pomoci navíc může i zevně, neboť má velmi kladný vliv na pokožku (pružnost, celulitida, hojení ran atd.). Musíme ovšem doplnit, že vnitřně by ji neměli používat těhotné a kojící ženy.

Upozorňujeme: gotu kola je součástí tradiční indické medicíny, která se nazývá ajurvéda. Součástí tradičního léčitelství je navíc rovněž v Číně, Vietnamu nebo na Srí Lance. Bylinka se v některých oblastech často kombinuje s ašvagandou (vitánie snodárná) nebo bazalkou posvátnou, což ještě zvyšuje její léčivé účinky. I tyto rostliny přitom můžete sehnat v České republice, takže lze vyzkoušet jejich kombinaci.

Použití pupečníku asijského

Ačkoli se pupečník asijský dostal s největší pravděpodobností do Evropy až v polovině 19. století, v současné době je pro své účinky stále častěji využíván i u nás. Pokud si jej sami vypěstujete a budete mít tedy k dispozici čerstvou nať, můžete ji přidat do salátů či polévek. Nemáte-li ale tuto možnost, vůbec nic se neděje. Rostlinu totiž není problém sehnat ve formě tablet, jako sušenou drť anebo dokonce ve formě čajových nálevových sáčků. Vyzkoušet ji tedy lze tak jako tak.

Pokud chcete využít léčivé účinky pupečníku, můžete si jednoduše připravit čaj. Stačí dvě čajové lžičky sušené natě přelít zhruba 200 ml vroucí vody. Pak už jen necháte luhovat, a to po dobu cca 10 minut. Výsledný nálev můžete pít dvakrát či třikrát denně, a to po dobu tří týdnů. Pak byste si měli dát zhruba na týden přestávku a teprve poté případně pokračovat. Doplňme, že je gotu kola využívána především v asijské kuchyni, a to kupříkladu k dochucení pikantních jídel.

Pupečník asijský si můžete vypěstovat v květináči či truhlíku

Běžně k dostání jsou semena a sazenice gotu koly. Tuto bylinku můžete vysadit celoročně, potřebuje však světlé a teplé místo. A pozor, není odolná vůči mrazu! Pěstovat ji lze v květináči, nicméně díky tomu, že jde o plazivou rostlinu, doporučujeme umístit do truhlíku. Pak totiž bude mít i estetickou funkci. V každém případě potřebuje minimálně polostinné stanoviště a humózní substrát (ideálně s příměsí písku), který je třeba pravidelně zalévat. Pak by vám měla bez problémů vyrůst a budete moci využít její léčivé účinky.

Sdílet příspěvek:

Koření zatar: dopřejte si novou chuť i aroma

Koření a kuchyně
04/01/2024 Petr Sivok 0
Koření zatar je u nás poněkud neznámou kuchyňskou ingrediencí. Přesto je doporučováno pro svou chuť i pozitivní vliv na lidské zdraví. Jaké ingredience zatar obsahuje? Zatar (často také zaatar či za’atar) je směs koření, které [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*