Ořechovec pekanový plodí zdravé pekanové ořechy

Latinský název: Carya illinoinensis

Pekanové ořechy (zdroj: samphotostock.cz)

Pekanové ořechy jsou semena stromu s názvem ořechovec pekanový. Jsou přitom nejen chutná, ale také velmi zdravá a účinkují proti různým neduhům.

Výskyt: ořechovec pekanový roste především na jihu Spojených států amerických. Vysazován je ovšem i v dalších částech Severní Ameriky, stejně jako v Africe, Austrálii, Asii a Evropě.

Popis a účinné látky: ořechovec pekanový je mohutný strom z čeledi ořešákovitých, který může dorůstat do výšky až 50 m. Borka má šedo-hnědo-černou barvu. Listy jsou leskle zelené (na podzim ovšem žloutnou), střídavé, lichozpeřené, kopinatě vejčité až kopinatě elipsovité či dlouze elipsovité. Květem je jehněda (samčí má žlutozelenou barvu, samičí je zelená). Plodem je peckovice s jednou peckou, která je obalena ve slupce. Obsahují přitom spoustu účinných látek. Jedná se o mononenasycené tuky, vlákninu, vitamíny a minerály.

Užitečné části: využívány jsou různé části stromu, dnes ovšem nejvíce pekanové ořechy.

Léčivé účinky pekanových ořechů

V tradiční indiánské medicíně byly používány listy a borka, které mají svíravé účinky. Dnes jsou ovšem využívány především semena, protože ty nejsou pouze potravinou, ale pomáhají s různými neduhy. Kladný vliv mají např. na kardiovaskulární systém, když pomáhají předcházet koronárním onemocněním a snižují krevní tlak. Díky vysokému obsahu vlákniny pozitivně působí i na trávení, neboť zlepšují funkčnost střev a působí proti zácpě.

Pekanové ořechy jsou doporučovány i při hubnutí, protože podporují metabolismus a navozují pocit sytosti. Zároveň mají protizánětlivé účinky a kladně působí rovněž na kosti, zuby a vlasy. Navíc disponují antioxidačními vlastnostmi, takže mohou pomoci zpomalovat stárnutí organismu. Zároveň podporují imunitu. Někdy se přitom hovoří rovněž o jejich protirakovinných účincích, přičemž bývají dávány např. do souvislosti s prevencí rakoviny prsu.

Pekanové ořechy v kuchyni

Domorodí Američané sbírají semena pekanu odedávna, neboť v oblastech růstu ořechovce pekanového se jednalo o důležitou složku potravy. Pekanové ořechy lze konzumovat zasyrova, kdy obsahují nejvíce účinných látek, ale lze je rovněž vařit. Vzhledem k vysokému obsahu tuků (obsahují jich nejvíce ze všech ořechů!) disponují sladkou a máslovou chutí. Proto je v kuchyni můžete využít k přípravě různých pokrmů, jako jsou dorty, koláče či zmrzlina. Použít je ale lze také do smoothie.

Pěstování ořechovce pekanového

Ořechovec pekanový je mrazuvzdorný strom, když vydrží teploty do -28 °C. Lze jej tedy pěstovat i u nás, ačkoli ke správnému růstu je potřeba, aby bylo co nejvíce dní v roce bez mrazu. Stromu v každém případě vyhovují písčité až jílovité půdy, které mají mírně kyselé či mírně zásadité pH. Prospěje mu rovněž častá závlaha a dostatek živin (humusu). Ořechovec pekanový preferuje plné slunce, ale prosperovat bude i v polostínu (plný stín mu ovšem dobře dělat nebude).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*