Ořechovka (recept) – pročišťuje žaludek, játra a krev

Na sv. Jana si pravidelně nakládáme zelené ořechy na ořechový likér (ořechovicu nebo ořechovku). Ořechovka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a upravuje prostředí střev 

Připravíme si:

  • natrhané zelené ořechy (asi 30 ořechů)
  • vodu 0,5 l
  • cukr nebo med 0,5 kg
  • skořice
  • pár hřebíčku
  • kuličky jalovce
  • badyán
  • slivovici nebo vodku 1 l

Fáze 1: Natrhané zelené ořechy omyjte, osušte a nakrájejte (buďte při krájení opatrní, některé ořechy jdou krájet hůře, tak ať se nezraníte nožem).

Fáze 2: Přidejte skořici, pár hřebíčků, kuličky jalovce a badyán. Zalijte slivovicí (nebo jiným alkoholem např. vodkou), aby byly ořechy zcela ponořené.

Fáze 3: Nechejte macerovat na světle a po 8 týdnech slijte. Přidejte svařenou vodu s cukrem (0,5 l vody + 0,5 kg cukru nebo med – ten ale nevaříme) a uchovávejte v chladu.

Zředíme vždy podle chuti, přibližně 1 litr macerátu a 0,5 l svařené vody s cukrem. Výsledný likér má tmavě hnědou barvu. Lze užívat i preventivně jeden panáček denně (ideálně po ránu). 

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*