![orechovica1](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/06/65058509_2396732080571929_8188467278535196672_n-678x381.jpg)
Na sv. Jana si pravidelně nakládáme zelené ořechy na ořechový likér (ořechovicu nebo ořechovku). Ořechovka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a upravuje prostředí střev
Připravíme si:
- natrhané zelené ořechy (asi 30 ořechů)
- vodu 0,5 l
- cukr nebo med 0,5 kg
- skořice
- pár hřebíčku
- kuličky jalovce
- badyán
- slivovici nebo vodku 1 l
![Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/06/65055447_343779539605461_3320879424915636224_n-1024x768.jpg)
Fáze 1: Natrhané zelené ořechy omyjte, osušte a nakrájejte (buďte při krájení opatrní, některé ořechy jdou krájet hůře, tak ať se nezraníte nožem).
![Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/06/65193347_370700596984463_7900649167704293376_n-1024x768.jpg)
![Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/06/65029986_2305583989518686_5367677374366220288_n-1024x768.jpg)
Fáze 2: Přidejte skořici, pár hřebíčků, kuličky jalovce a badyán. Zalijte slivovicí (nebo jiným alkoholem např. vodkou), aby byly ořechy zcela ponořené.
![Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/06/65045031_643734239428137_1680935167545311232_n-1024x768.jpg)
Fáze 3: Nechejte macerovat na světle a po 8 týdnech slijte. Přidejte svařenou vodu s cukrem (0,5 l vody + 0,5 kg cukru nebo med – ten ale nevaříme) a uchovávejte v chladu.
![Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev Ořechovka (recept) - pročišťuje žaludek, játra a krev](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/06/65263226_484977655606373_7597718763470848000_n-1024x768.jpg)
Zředíme vždy podle chuti, přibližně 1 litr macerátu a 0,5 l svařené vody s cukrem. Výsledný likér má tmavě hnědou barvu. Lze užívat i preventivně jeden panáček denně (ideálně po ránu).
Napište komentář