Plantain: zdravý banán, který se používá na vaření. Lze si z něj připravit chutné hranolky

Latinský název: Musa × paradisiaca

Pečené plantainy (zdroj: samphotostock.cz)

Plantain je druhem banánu, který se používá k vaření, čímž je dosti atypický. I proto se jedná o zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Výskyt: plantainy jsou plody banánovníku odrůdy Musa × paradisiaca. Tato bylina vznikla činností zemědělců v jihovýchodní Asii, dnes se ale pěstuje i v dalších oblastech světa.

Popis a účinné látky: Musa × paradisiaca je bylina, u které existuje velké množství kultivarů, které se od sebe mohou značně lišit. Jejich výška činí 2 až 9 metrů a obvykle disponují širokými listy. Plody se nazývají plantainy a někdy se jim říká zeleninové banány. Obsahují přitom mnoho účinných látek jako např. vitamíny (A, B nebo C), minerály (draslík, železo, hořčík, vápník, sodík nebo fosfor) či škrob.

Užitečné části: využívány jsou právě plody.

Léčivé účinky plantainů

Plantain má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Díky vysokému obsahu vitamínu C např. kladně působí na imunitu, takže posiluje obranyschopnost organismu. Pomůže tedy lépe odolat virům a bakteriím. Obsažený vitamín B má zase kladný vliv na vitalitu a energii. To znamená, že se jedná o vhodnou přírodní potravinu pro sportovce, kteří chtějí podávat 100% výkon.

Plantainy ovšem obsahují rovněž minerální látky (viz výše). Vyskytuje se v nich např. draslík a železo, které pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Díky jejich konzumaci je možné dosáhnout nižšího krevního tlaku a jedná se rovněž o prevenci proti anémii. Tyto banány navíc posilují kosti (díky obsahu hořčíku) a kladný vliv mají také na nervovou soustavu, neboť mohou působit proti depresivním stavům.

Plantainy v kuchyni

Plantain je větší než „klasický“ banán (může měřit i 30 cm), především se ale liší chutí. Pokud je už černý (tzn. dokonale zralý), lze je konzumovat čerstvý, protože má sladkou chuť. Předtím je nicméně jeho chuť dosti trpká, takže je nutná tepelná úprava, neboť pak rovněž chutná sladce. Plantainy se ostatně v angličtině nazývají „cooking bananas“, tedy banány k vaření. Můžete je ovšem rovněž péct či smažit. Připravují se z nich i kaše a usušené jsou někdy mlety na mouku.

Pokud jste doposud neměli s touto surovinou čest, můžete v kuchyni začít s něčím částečně známým a připravit si plantainové hranolky. Stačí banány oloupat, což ovšem není zase tak snadné, a nakrájet do tvaru hranolek. Následně smícháte zhruba dvě až tři lžíce oleje s kořením, které rádi používáte a samozřejmě i se solí. Nakrájené plantainy umístěte na plech s pečícím papírem a potřete ochuceným olejem. Pak už jen dejte do trouby a pečte cca 20 minut na 170 °C.

Pěstování Musa × paradisiaca

Plantainy patří v některých částech Afriky, Asie a Karibiku mezi základní potraviny. Výhodou Musa × paradisiaca je, že plodí po celý rok. Ke svému růstu ovšem potřebuje vhodné podmínky, a to především teplo (v zimě minimálně 15 °C) a rozptýlené sluneční světlo (přímé slunce rostlině nesvědčí). V našich podmínkách ji lze tedy pěstovat v interiérech, přičemž vyžaduje lehký propustný substrát a dostatek prostoru.

Upozorňujeme: mohlo by vás zajímat, že banánovník, na kterém rostou klasické banány, je zřejmě největší bylinou na světě. Ačkoli mnoho lidí považuje tuto tropickou rostlinu za strom, ve skutečnosti nemá kmen, ale „falešný“ stonek. Nemá tedy žádné dřevnaté části. Vyrůstat přitom může až do výšky 16 m.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*