Vrcholák tříslovinný (haritaki) zbavuje mnoha nemocí. Čerstvé plody u nás ovšem neseženete

Latinský název: Terminalia chebula

Plody haritaki (zdroj: samphotostock.cz)

Vrcholák tříslovinný (lidově haritaki) je strom, jehož plody jsou někdy řazeny mezi superpotraviny. Mají totiž využití při různých zdravotních neduzích.

Výskyt: vrcholák tříslovinný roste v jižní (Indie, Srí Lanka), jihovýchodní (Malajsie, Vietnam, Bangladéš) a méně často i ve východní Asii (Čína). Jeho plody ovšem začínají být známy i mimo tyto oblasti.

Popis a účinné látky: vrcholák tříslovinný je listnatý strom z čeledi uzlencovitých, který může dorůstat až do výšky 30 m. Disponuje mohutným kmenem a listy, které mají elipsovitý tvar a zakončeny jsou špičkou. Aromatické květy mají bílou či žlutou barvu. Plody jsou drobné a mají žlutohnědou barvu. Obsahují přitom glykosidy, vitamíny (především vitamín A), kumariny nebo chebulosidy.

Užitečné části: využívány jsou plody.

Léčivé účinky haritaki

Haritaki je už tisíce let součástí ajurvédy, tedy tradiční indické medicíny. Jeho účinky jsou přitom všestranné, když už samotný název znamená „zbavující všech nemocí“. Tak například podporuje trávení, protože se podílí na produkci trávicích enzymů a kladný vliv má na funkci tlustého střeva. Účinkovat navíc může i při zácpě, neboť má mírně projímavé účinky. Účinkuje také při zánětech žaludku i žaludečních vředech, což jsou defekty na sliznici žaludku nebo dvanáctníku.

Plody vrcholáku tříslovinného působí rovněž antibakteriálně a protizánětlivě. Pomáhají při nachlazení a celkově mají kladný vliv na horní cesty dýchací. Pozitivně vliv mají rovněž na kardiovaskulární soustavu, neboť stabilizují hladinu cholesterolu, snižují krevní tlak a posilují srdce. Pomáhají také s psychikou, když mírní stres a úzkost a působí mírně antidepresivně. V neposlední řadě musíme zmínit i jejich antioxidační vlastnosti, takže působí proti vlivu volných radikálů.

Upozorňujeme: haritaki není někdy doporučováno těhotným a kojícím ženám, v tomto období se tedy těmto plodům raději vyhněte.

Využití haritaki v kuchyni

Haritaki v České republice seženete především ve formě prášku či kapslí. Ten můžete dát do vody, necháte přes noc odstát a ráno vypijete. Připravit si lze rovněž odvar. Prášek povaříte a opět necháte přes noc louhovat. Nabízí se ovšem i další uplatnění. Pokud si např. často děláte zdravé smoothie, můžete prášek z plodů vrcholáku tříslovinného využít jako další účinnou ingredienci.

K dispozici ovšem máte také haritaki tinkturu, která se protřepe a používá ve stanoveném množství kapek třikrát denně. Obvykle bývá doporučováno vložit tekutinu do úst a nechat vstřebat přes sliznice, lze ale zapít i menším množstvím vody. Z tohoto výčtu je bohužel patrné, že čerstvé plody v ČR neseženete. Na tom se zřejmě v nejbližší době nebude nic měnit, takže využijte dostupné produkty.

Pěstování vrcholáku tříslovinného

Vrcholák tříslovinný se přirozeně vyskytuje v opadavých suchých lesích na indickém subkontinentu. Ačkoli se zde vyskytuje v nadmořských výškách maximálně 900 metrů, některým odrůdám, které rostou v Himálaji, se daří i ve výškách kolem 1 500 m n. m. Haritaki se ovšem také pěstuje, a to především v jižní a jihovýchodní Asii. Najít jej lze ovšem také v blíže k naší domovině, a to v Turecku či Egyptě.

Upozorňujeme: existují i další zdravé plody, které v České republice neseženete čerstvé, ale pouze ve formě prášku, kapslí, tinktury nebo šťávy. Jedná se např. o noni, acai berry, longan, lucumu nebo bushukan. Proč se u nás neprodávají? Inu, některé nejsou obecně známé, další velmi špatně snáší transport.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*