
Meruňka japonská je strom, který plodí švestičky ume. Ty jsou zdrojem mnoha cenných látek a navíc se z nich vyrábí umeboshi a umeocet.
Výskyt: meruňka japonská pochází z Východní Asie. Navzdory názvu je pravděpodobně její původní domovinou jihovýchodní Čína, odkud se rozšířila do dalších oblastí.
Popis a účinné látky: jedná se o opadavý strom z čeledi růžovitých, který dorůstá do výšky maximálně 10 m. Disponuje hustými větvemi, na nichž se vyskytují vejčité či eliptické listy. Květy jsou typické výraznou vůní, přičemž mají růžovou, načervenalou či bílou barvu. Plodem jsou peckovice (zvané ume) žluté nebo načervenalé barvy a se žlutou dužinou. Obsahují přitom proteiny, tuky a minerální látky, a to ve velkém množství.
Užitečné části: využívány jsou především plody.
Léčivé účinky švestiček ume
Švestičky ume (ve skutečnosti meruňky) jsou tradiční součástí mnoha východoasijských medicín. Produkty z ní (např. umeboshi nebo umeocet) mohou mít kladný vliv např. na trávicí soustavu a působí i při zažívacích obtížích, když mohou pomoci při žaludečních vředech, zánětlivých onemocněních (včetně gastritidy) i proti střevním parazitům. Navíc podporují chuť k jídlu.
Plody meruňky japonské působí také proti překyselení organismu, neboť působí zásaditě. Většina běžných potravin v západním světě přitom zakyseluje, takže tato vlastnost je velmi důležitá. Pozitivně působí i na játra a pomáhat mohou také při únavě. Kladný vliv mají podle všeho i na imunitu (obranyschopnost organismu) a podílet se mohou rovněž na zpomalení stárnutí.
Využití ume v kuchyni
Ume se ve Východní Asii odedávna používají k výrobě šťáv, sirupů, likérů, džemů anebo různých dochucovadel. Kromě toho se nezralé plody meruňky japonské nakládají do soli, cukru a koření a jsou známé jako umeboshi. Seženete je přitom i v českých obchodech, kde je ještě běžnější umeocet, který vzniká při jejich fermentaci a používá se jako zálivka do salátů a dochucovadlo různých pokrmů.
Meruňka japonská a pěstování
Meruňka japonská není jen zdrojem plodů s léčivými účinky a využitím v kuchyni, ale zároveň se jedná o krásný strom, a to především v době květu. Dařit se ji přitom může i v českém prostředí. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se množí semeny či řízky a nejvíce jí vyhovují slunná stanoviště. Prosperovat přitom bude především v dobře propustné půdě.
Napište komentář