Tolice vojtěška neboli alfalfa: zapomenutá superpotravina

Latinský název: Medicago sativa

Tolice vojtěška rozhodně nepatří mezi nejznámější potraviny, přesto pomáhá s mnoha neduhy.

Výskyt: tolice vojtěška, které se říká rovněž alfalfa, rostla původně v oblasti od Malé do Střední Asie. Postupem času se ovšem dostala i na evropský kontinent.

Popis a účinné látky: vojtěška je víceletou luskovinou z čeledi bobovitých. Má vzpřímenou lodyhu, která může dorůstat až do výšky k 90 cm. Listy jsou trojčetné, řapíkaté, obvejčité a na konci zoubkované. Květy mají fialovou barvu, objevují se ve druhé polovině jara a mizí s příchodem podzimu. Plodem jsou lusky obsahující ledvinovitá semena. Z účinných látek jmenujme bílkoviny, chlorofyl, minerály (především vápník) a vitamíny (A, B, C, E a K).

Užitečné části: z vojtěšky se vyrábí zelený prášek, který se používá jako doplněk stravy.

Léčivé účinky tolice vojtěšky

Alfalfa je pěstována především jako pícnina, tedy ke krmným účelům pro zvířata, zároveň je ale často řazena mezi tzv. superpotraviny. Pozitivně působí třeba na trávení, neboť má kladný vliv na plynatost nebo střevní mikroflóru. Zlepšuje také metabolismus, takže může pomoci při redukčních dietách.Zároveň reguluje funkci ledvin, protože působí jako diuretikum (močopudně) a přispívá k normální funkci dolních močových cest (močový měchýř a trubice).

Tolice vojtěška celkově posiluje imunitu, která představuje obranu našeho organismu proti patogenům. Zároveň kladně působí na játra a kardiovaskulární systém, neboť má např. vliv na hladinu krevního cukru a cholesterolu. Působí také protizánětlivě i proti překyselení organismu, přičemž dnes běžně konzumované potraviny často silně zakyselují. Dále podporuje spánek a díky vysokému obsahu bílkovin se jedná o vhodnou potravinu i pro sportovce.

Alfalfa a využití

Prášek z vojtěšky si je možné pořídit v mnoha kamenných i internetových obchodech jako doplněk stravy. Využít ho přitom lze hned několika způsoby. Stačí jej sice rozmíchat ve vodě, ale můžete ho přidat také do ovocných džusů, zeleninových šťáv anebo do smoothie. V nápojích ale možnost jeho uplatnění nekončí. Můžete si ho přidat rovněž do cereálií, salátů, jogurtů či medu. Neměli byste jej ovšem používat déle než čtvrt roku. Poté je čas na minimálně měsíční pauzu.

Upozorňujeme: velmi zdravé jsou rovněž klíčky z vojtěšky, které obsahují mnoho cenných látek.

Pěstování tolice vojtěšky

Tolice vojtěška byla pěstována už ve starověku (v Řecku a Římě), kam se dostala z Přední Asie už zhruba před 2 500 lety. Ve větším míře ovšem začala být pěstována až od 19. století. V současné době se pěstuje na mnoha místech světa. Daří se je přitom zejména v teplejších oblastech a je dosti odolná proti suchu, neboť její kořeny mohou růst do hloubky několika metrů. Rostlina bude nejvíce prosperovat v půdě, která má neutrální pH.

  • 1
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*