Liči čínské: zdravé tropické ovoce s velkým množstvím vitamínu C

Latinský název: Litchi chinensis

Litchi
Tropické ovoce liči

Liči (litchi) je součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé jeho účinky byly navíc skutečně potvrzeny. Tak například zvyšuje imunitu, takže kladně působí na obranyschopnost.

Výskyt: jak už druhový název napovídá, tato rostlina pochází z Číny. V současné době se ale pěstuje i na mnoha dalších místech asijského kontinentu, ale také na americkém dvojkontinentu a v jižní Africe. Známé je ovšem prakticky po celém světě.

Popis a účinné látky: liči čínské je stálezelený strom, který je někdy nazýván i dvouslivák lahodný. Řazen je do čeledi mýdelníkovitých a dorůstá do výšky 20 metrů. Listy jsou střídavé a sudozpeřené, květy jednopohlavné a obvykle mají bílou či žlutou, někdy i nazelenalou barvu. Plodem je ovoce, které bývá nazýváno liči. To přitom obsahuje účinné látky jako vitamin C (více než pomeranče), ale také mnohé další vitamíny, případně riboflavin, niacin a minerály (např. hořčík, draslík či vápník).

Užitečné části: používány jsou především plody, někdy ale i další části stromu.

Jaké má liči léčivé účinky?

Liči je součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé jeho účinky byly navíc skutečně potvrzeny. Tak například zvyšuje imunitu, takže bývá doporučováno v období chřipkových a dalších epidemií. Podle některých zdrojů listy (a méně i plody) stromu působí rovněž antipyreticky, takže pokud už nemoc propukne, snižují teplotu. S pomocí listů lze údajně také snižovat bolest a navíc působí protizánětlivě. Vraťme se ale k samotným plodům, jež disponují antioxidačními vlastnostmi a pomáhají tedy zpomalovat proces stárnutí.

Liči kladně působí také na oběhový systém, neboť např. dovede optimalizovat hladinu cukru v krvi a regulovat krevní tlak. Uvést musíme i pozitivní vliv na trávicí a nervovou soustavu, případně na kosti a kůži. Toto tropické ovoce navíc podporuje metabolismus a obsahuje menší množství kalorií, takže jej lze konzumovat i v průběhu některých diet. Ještě doplňme, že se také objevili informace, že by se mělo rovněž působit preventivně proti nádorovým onemocněním.

Upozorňujeme: liči obsahuje skutečně velké množství vitamínu C. Konkrétně se ho v těchto plodech vyskytuje 72 mg na 100 g jeho váhy.

Kuchyňské využití liči

Liči se u nás stává v posledních letech neustále známější. Jeho šťavnatou bílou dužinu, která pěkně voní, tak ochutnalo již mnoho Čechů. Toto ovoce lze konzumovat čerstvé (nejprve je ale nutné ho oloupat a zbavit pecky), ovšem můžete si jej zakoupit i sušené (pak se někdy nazývá „čínské švesty“) či kompotované („čínské jahody“ nebo „čínské jablky“). Samozřejmě jej lze použít třeba při přípravě ovocných salátů či jako součást zmrzlinových pohárů. Připravit si můžete i koktejly, džemy či marmelády.

Z tohoto ovoce si lze připravit také zdravé nápoje. Pokud chcete některý ochutnat, jednoduše si můžete vyrobit netypické lasí. Stačí smíchat jeden hrnek vypeckovaného liči z konzervy, hrnek hustého bílého jogurtu, hrnek kokosové vody, čtvrt čajové lžičky nastrouhaného zázvoru a 4 polévkové lžíce cukru (ideálně třtinového). Následně už jen vše vložte do mixéru a rozmixujte. Před pitím můžete přidat led, čerstvé ovoce a dozdobit snítkou rozmarýnu.

Upozorňujeme: plody nebývá doporučováno vařit, protože během tohoto procesu zhoubovatí. Kvůli tomu se v podstatě stanou nepoživatelnými, čehož zřejmě dosáhnout nechcete.

Pěstování liči čínského

Liči čínské roste především v tropických oblastech, lze si jej ale vypěstovat i u nás jako pokojovou rostlinu. Stačí vyjmout pecku z plodu, co nejdříve zasadit do směsi rašeliny a písku a následně udržovat teplotu okolo 20 °C a stálou vlhkost. Na druhou stranu byste si při zalévání měli dát pozor, protože nesnese trvalé přemokření. V interiéru samozřejmě nedoroste do velikosti stromu a stane se maximálně okrasnou rostlinou, protože v těchto podmínkách neplodí.

Tip na závěr: vitamín C je důležitý mikronutrient pro lidské zdraví. Kromě liči jej v opravdu velkém množství obsahuje i další tropické (a méně známé) ovoce jako např. acerola (barbadoská třešeň), kvája hrušková nebo klikva velkoplodá (kanadská brusinka).

Sdílet příspěvek:

Mátový olej (recept) – zbaví Vás únavy a deprese

Oleje, masti a tinktury
27/06/2020 Petr Sivok 0
Rostlina má poměrně výraznou chuť, takže není divu, že jeden z lidových názvů zní „pepřová máta“. V kuchyni se tato bylinka, respektive její listy používají k dochucování omáček, salátů a někdy bývají využívány i při přípravě různých [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*