Baobab: prášek z plodů je považován za superpotravinu budoucnosti

Latinský název: Adansonia

Baobab les v Senegalu
Baobab les

Baobab je strom, jehož plody přispívají k efektivnímu boji proti volným radikálům, čímž pomáhají zpomalit proces stárnutí. Pomoci nám ale mohou i s dalšími neduhy.

Výskyt: baobab je rod stromů, které se vyskytují v poměrně vzdálených oblastech. Rostou totiž v Africe a na Madagaskaru, ale také v Austrálii. Dodnes ovšem není vědcům jasné, jak se na tento vzdálený kontinent tyto rostliny vlastně dostaly. Do Austrálie se totiž lidé dostali před 60 až 40 tisíci lety a následně byl tento světadíl objeven Evropany až v 17., resp. v 18. století.

Popis a účinné látky: jedná se o opadavé stromy z čeledi slézovitých, které mohou dorůstat až do výšky 30 metrů. Zajímavý je však především jejich vzhled. Oproti koruně totiž mají výrazně mohutný kmen. Listy jsou střídavé a dlanitě složené, květy velké, přičemž se otevírají se za soumraku. Plody mají vejčitý až válcovitý tvar. Mezi nejvýznamnějšími účinnými látkami musíme jmenovat vitamíny, a to především vitamín C, dále vlákninu, aminokyseliny, pektin, případně minerální látky jako draslík, vápní, hořčí a fosfor.

Užitečné části: používán je především plod.

Baobab a jeho léčivé účinky

Ze všech druhů baobabů je z hlediska léčivých účinků využíván zejména baobab prstnatý (Adansonia digitata), který roste v tropických oblastech Afriky. Jeho plody totiž mají pozitivní vliv na trávicí soustavu, takže se významně podílí na kvalitním zažívání. Dále pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu, působí tedy preventivně i proti kardiovaskulárním chorobám. K tomu ostatně přispívají také dalšími účinky – pomáhají totiž udržovat správný krevní tlak, stejně jako hladinu cukru v krvi.

Baobab: prášek z plodů je považován za superpotravinu budoucnosti
2 500 let starý baobab

Vzhledem k opravdu vysokému obsahu antioxidantů baobab přispívá k efektivnímu boji proti volným radikálům, čímž pomáhá zpomalit proces stárnutí. Zmínit pak musíme rovněž jeho pozitivní působení na pokožku, když je např. výborný proti vráskám, a obranyschopnost organismu. Navíc se jedná o vynikající produkt pro sportovce, neboť tělu dokáže dodat energii a navíc se podílí na jeho regeneraci. Ve své domovině bývá baobab prstnatý využíván i při vysokých teplotách a výborně účinkuje také v případech úplavice.

Využití v kuchyni

V České republice seženete baobab v prášku, který by měl být optimálně ze syrového plodu, aby neztratil nic ze svých výtečných vlastností. Pokud jej tedy budete shánět, zaměřte se právě na tuto okolnost. Jak s tímto práškem následně naložit? Možností máte celou řadu. Můžete jej kupříkladu rozmíchat do některých nápojů, tedy např. do džusu, proteinového nápoje či smoothie. Pít jej ovšem můžete také po smíchání s čajem či mlékem.

Prášek přitom chutná lehce kysele po citrusech, tedy svěže, a navíc má velmi jemný nádech karamelu. I chuťově je tedy výborný. Proto jej můžete přimíchat i do různých pokrmů, ať už se jedná o moučníky, marmelády anebo pudinky. Uplatnění pak nalézá také v kombinaci s jogurty či kašemi. Použít jej ale vlastně můžete na jakékoli jídlo, do kterého se bude hodit jeho citrusová chuť. Takových pokrmů určitě není málo. Bývá také doporučován v kombinaci s rakytníkem.

Baobab olej

V ČR patří k poměrně žádaným produktům také baobab olej, který je vynikající hydratačním přípravkem a ideální bývá i pro řadu kosmetických aplikací. Je to jeden z mála olejů, který se přidává v surovém stavu v kosmetických výrobcích. Baobab olej je jedním z nejvýznamnějších olejů importovaných z Afriky, takže dnes můžete vyzkoušet i kosmetické účinky.

Chtěli byste baobab pěstovat? Žádný problém!

Ačkoli jsme psali, že baobab může dorůstat do výšky 30 metrů a roste v teplých oblastech, jeho semena seženete běžně i u nás. Z nich ho lze poměrně snadno vypěstovat jako pokojovou rostlinu. Ideálně před vysetím narušte slupku semen (např. pilníkem) a poté umístěte do substrátu, a to do hloubky zhruba 1 cm. Teplota by přitom měla být okolo 25 °C. Doplňme, že klíčení i růst semenáčků jsou velmi rychlé, což by vás tedy nemělo překvapit.

Sdílet příspěvek:

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*