Baobab: prášek z plodů je považován za superpotravinu budoucnosti

Latinský název: Adansonia

Baobab les v Senegalu
Baobab les

Baobab je strom, jehož plody přispívají k efektivnímu boji proti volným radikálům, čímž pomáhají zpomalit proces stárnutí. Pomoci nám ale mohou i s dalšími neduhy.

Výskyt: baobab je rod stromů, které se vyskytují v poměrně vzdálených oblastech. Rostou totiž v Africe a na Madagaskaru, ale také v Austrálii. Dodnes ovšem není vědcům jasné, jak se na tento vzdálený kontinent tyto rostliny vlastně dostaly. Do Austrálie se totiž lidé dostali před 60 až 40 tisíci lety a následně byl tento světadíl objeven Evropany až v 17., resp. v 18. století.

Popis a účinné látky: jedná se o opadavé stromy z čeledi slézovitých, které mohou dorůstat až do výšky 30 metrů. Zajímavý je však především jejich vzhled. Oproti koruně totiž mají výrazně mohutný kmen. Listy jsou střídavé a dlanitě složené, květy velké, přičemž se otevírají se za soumraku. Plody mají vejčitý až válcovitý tvar. Mezi nejvýznamnějšími účinnými látkami musíme jmenovat vitamíny, a to především vitamín C, dále vlákninu, aminokyseliny, pektin, případně minerální látky jako draslík, vápní, hořčí a fosfor.

Užitečné části: používán je především plod.

Baobab a jeho léčivé účinky

Ze všech druhů baobabů je z hlediska léčivých účinků využíván zejména baobab prstnatý (Adansonia digitata), který roste v tropických oblastech Afriky. Jeho plody totiž mají pozitivní vliv na trávicí soustavu, takže se významně podílí na kvalitním zažívání. Dále pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu, působí tedy preventivně i proti kardiovaskulárním chorobám. K tomu ostatně přispívají také dalšími účinky – pomáhají totiž udržovat správný krevní tlak, stejně jako hladinu cukru v krvi.

Baobab: prášek z plodů je považován za superpotravinu budoucnosti
2 500 let starý baobab

Vzhledem k opravdu vysokému obsahu antioxidantů baobab přispívá k efektivnímu boji proti volným radikálům, čímž pomáhá zpomalit proces stárnutí. Zmínit pak musíme rovněž jeho pozitivní působení na pokožku, když je např. výborný proti vráskám, a obranyschopnost organismu. Navíc se jedná o vynikající produkt pro sportovce, neboť tělu dokáže dodat energii a navíc se podílí na jeho regeneraci. Ve své domovině bývá baobab prstnatý využíván i při vysokých teplotách a výborně účinkuje také v případech úplavice.

Využití v kuchyni

V České republice seženete baobab v prášku, který by měl být optimálně ze syrového plodu, aby neztratil nic ze svých výtečných vlastností. Pokud jej tedy budete shánět, zaměřte se právě na tuto okolnost. Jak s tímto práškem následně naložit? Možností máte celou řadu. Můžete jej kupříkladu rozmíchat do některých nápojů, tedy např. do džusu, proteinového nápoje či smoothie. Pít jej ovšem můžete také po smíchání s čajem či mlékem.

Prášek přitom chutná lehce kysele po citrusech, tedy svěže, a navíc má velmi jemný nádech karamelu. I chuťově je tedy výborný. Proto jej můžete přimíchat i do různých pokrmů, ať už se jedná o moučníky, marmelády anebo pudinky. Uplatnění pak nalézá také v kombinaci s jogurty či kašemi. Použít jej ale vlastně můžete na jakékoli jídlo, do kterého se bude hodit jeho citrusová chuť. Takových pokrmů určitě není málo. Bývá také doporučován v kombinaci s rakytníkem.

Baobab olej

V ČR patří k poměrně žádaným produktům také baobab olej, který je vynikající hydratačním přípravkem a ideální bývá i pro řadu kosmetických aplikací. Je to jeden z mála olejů, který se přidává v surovém stavu v kosmetických výrobcích. Baobab olej je jedním z nejvýznamnějších olejů importovaných z Afriky, takže dnes můžete vyzkoušet i kosmetické účinky.

Chtěli byste baobab pěstovat? Žádný problém!

Ačkoli jsme psali, že baobab může dorůstat do výšky 30 metrů a roste v teplých oblastech, jeho semena seženete běžně i u nás. Z nich ho lze poměrně snadno vypěstovat jako pokojovou rostlinu. Ideálně před vysetím narušte slupku semen (např. pilníkem) a poté umístěte do substrátu, a to do hloubky zhruba 1 cm. Teplota by přitom měla být okolo 25 °C. Doplňme, že klíčení i růst semenáčků jsou velmi rychlé, což by vás tedy nemělo překvapit.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*