
Kozinec blanitý je léčivá rostlina, která je vysoce ceněná v tradiční čínské medicíně. Výzkumy navíc ukazují, že tomu tak je zcela po právu.
Výskyt: tato bylinka je rozšířena především ve Střední a Východní Asii, ale vyskytuje se také v Evropě, a to včetně České republiky.
Popis a účinné látky: kozinec blanitý je rostlina z čeledi bobovitých, která může dorůstat až do výšky jednoho metru. Na jejím hranatém stonku se objevují lichozpeřené listy a žluté květy, které rostou v hroznech. Lusky jsou kožovité a obsahují černá semena ledvinovitého tvaru. Bylinka disponuje také až 150 cm dlouhým kořenem, který obsahuje saponiny, flavonoidy, polysacharidy a astragalosidy, které jsou typické pro tento rod rostlin (viz latinský rodový název).
Užitečné části: využívána bývá právě kořen.
Kozinec blanitý a léčivé účinky
Kozinec blanitý je v tradiční čínské medicíně využíván už po tisíce let, a to především pro podporu imunity. Velmi pozitivně totiž působí na obranyschopnost organismu, což je v současné situaci podstatná vlastnost. Jedná se o účinný adaptogen, takže pomáhá zvyšovat odolnosti proti fyzické i psychické zátěži, a to včetně stresu, který má mj. neblahý vliv právě na imunitní systém.
Kozinec blanitý má také antioxidační vlastnosti, takže působí proti volným radikálům a pozitivně účinkuje rovněž na kardiovaskulární soustavu, když např. normalizuje krevní tlak či krevní oběh. Navíc má kladný vliv na močový měchýř a ledviny a ženám může pomoci v období menstruace. Rostlina se dokonce používá i u lidí s HIV, stejně jako u pacientů po radiologii či chemoterapii.
Kozinec blanitý v kuchyni
Kořen kozince blanitého můžete použít k přípravě čaje nebo tinktury, ale pořídit si jej lze také ve formě kapslí. Uplatnění nicméně nachází i při přípravě pokrmů. Vysušený kořen je možné nakrájet a přidat jej do polévek. Ve své původní domovině je rostlina rovněž používána při přípravě rybích či drůbežích jídel, ale také při přípravě fazolí anebo rýže, která zde patří k nejpoužívanějším pokrmům.
Pěstování kozince blanitého
Kozinec blanitý lze pěstovat i v našich podmínkách, přičemž se nejedná o náročnou rostlinu, neboť nevyžaduje žádné zvláštní podmínky. Nejvíce jí vyhovují spíše lehčí půdy, které by měly být mírně kyselé. Pěstuje se ze semen, protože existuje větší šance, že se prosadí oproti sazenicím. Kořen se sklízí v průběhu podzimních měsíců, a to v době, kdy se začnou objevovat první mrazíky.
Napište komentář