
Kerblík má celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Můžete jej kupříkladu začít používat, pokud chcete podpořit trávení, případně vyzrát na žaludeční potíže, a to včetně průjmů. Dále je velmi efektivní při detoxikaci organismu, vše ale postupně…
Výskyt: kerblík třebule neboli třebule pravá pochází ze západní a střední Asie, ale již ve starověku se začal šířit i jinam. Dnes ho lze nalézt téměř na všech kontinentech.
Popis a účinné látky: jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi miříkovitých, která někdy dosahuje výšky 60 až 70 cm. Listy jsou zpeřené a květy mají bílou barvu. Rostlina přitom kvete od května do srpna. Kerblík třebule obsahuje vitamíny (především C), dále éterické oleje, karoten, flavonoidy, ale také důležité minerály (např. hořčík, železo či magnézium).
Užitečné části: používány jsou listy.
Léčivé účinky kerblíku třebule
Kerblík má celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Můžete jej kupříkladu začít používat, pokud chcete podpořit trávení, případně vyzrát na žaludeční potíže, a to včetně průjmů. Dále je velmi efektivní při detoxikaci organismu, přičemž čistí především játra, ledviny a žlučník. Kromě toho dokáže zlepšit krevní oběh, čímž zlepšuje prokrvování tkání. Někdy bývá navíc doporučován i lidem, kteří mají vysoký krevní tlak.
Použití kerblíku je také možné při zánětu průdušek (bronchitida) či nemocech horních cest dýchacích. Zároveň působí močopudně a funguje i při zánětech močového ústrojí. Jeho konzumaci je vhodná rovněž při nemocech kloubů. Pokud navíc držíte redukční dietu, kerblík byste také měli zařadit do svého jídelníčku. Kromě vnějšího použití navíc účinkuje i vnějšně, když můžete využít teplý obklad při menších poraněních.
Kerblík je voňavý a chutný vhodný pro použití v kuchyni
Kerblík je nejen zdravý, ale zároveň pěkně voní a překvapí i svou chutí, která asi nejvíce připomíná anýz, takže je příjemně sladká. Použít jej lze ke zlepšení chuti různých druhů masa či pečených brambor a přidáván bývá i do polévek a salátů, které lze za pomoci jeho listů i dozdobit. Ideální je listy používat co nejčerstvější, protože sušený nemá takřka žádnou chuť. A nezapomeňte, že kerblík je vhodné přidávat až na konci procesu vaření, protože v opačném případě může chutnat hořce.
Doporučujeme: zejména ve Francii je tato rostlina používána dohromady s estragonem, pažitkou a někdy i petrželkou, čímž je získána jemná směs bylinek. Ty jsou přidávány k různým jídlům, a to např. do omelet.
Pěstování kerblíku třebule
Kerblík je vhodné pěstovat v lehké půdě, přičemž nejvíce se mu daří v mírném stínu. Optimální dobou k výsevu je období mezi březnem a červencem či srpnem a listy lze trhat zhruba dva měsíce po výsevu. Doplňme, že právě mladé lístky chutnají vůbec nejlépe. Kerblíku se však daří i v květináči, takže jej v podstatě můžete pěstovat i na podzim a v zimě. Semena umístíte 1 až 2 cm pod zeminu a zhruba na týden dáte na chladnější místo (maximálně 15 °C). Budete-li je dostatečně zalévat, měla by vyklíčit do 14 dnů.
Napište komentář