Kopr vonný: nejen chutná, ale také zdravá bylinka

Latinský název: Anethum graveolens

Kopr a jeho účinky
Kopr

Kopr vonný je nejen oblíbenou kuchyňskou ingrediencí, ale lze jej konzumovat i při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží.

Výskyt: původní domovinou je východní Středomoří a západ Asie. Široce používán byl přitom odedávna, na čemž se nic nemění ani v současné době. Dnes ovšem nachází uplatnění v mnoha oblastech světa, mezi které patří i střední Evropa.

Popis a účinné látky: kopr je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, kam patří i petržel, libeček nebo koriandr. Někdy přitom může dosahovat výšky i přes 1 metr. Jak její druhový název napovídá, má jedinečnou vůní, ovšem vzhledově nijak neohromí. Má šedozelenou barvu, listy jsou mnohonásobně zpeřené a především v průběhu letních měsíců se objevují žluté květy. Plodem jsou dvounažky. Kromě vůně zaujme i obsahem účinných látek. Jedná se např. o vlákninu, silice, flavonoidy, minerály (železo, draslík, zinek, vápník, hořčík atd.), vitamíny A, B a C, ale také omega-3 či omega-6 mastné kyseliny, případně kyselinu pantothenovou a listovou.

Užitečné části: jako koření či zelenina je využívána v podstatě celá rostlina, tzn. nať, listy i semena.

Léčivé účinky kopru vonného

Kopr vonný lze konzumovat při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Podporuje např. tvorbu žaludečních šťáv, takže celkově zlepšuje trávení a navíc zlepšuje chuť k jídlu. Kopr také působí silně močopudně a pročišťuje močové cesty a ledviny, tím pádem bývá často doporučován i v průběhu onemocnění tohoto párového orgánu. Při pravidelné konzumace dokáže významně podporovat imunitu a podílí se na detoxikaci organismu.

Zvýšit příjem kopru je záhodno i v období chřipkových epidemií, neboť se jedná o vhodnou prevenci. Zároveň působí protizánětlivě a kladný vliv má rovněž na kosti, klouby, nehty a v neposlední řadě pomáhá léčit kožní onemocnění. Možná vás překvapí i další účinky této bylinky. „Nasadit“ ji totiž můžete také při nespavosti, migrénách a nervovém vypětí. Navíc podporuje tvorbu mléka u kojících matek a žvýkání semen vám dodá sladší dech, takže jej lze vlastně použít i namísto žvýkačky.

Široké využití kopru v kuchyni

Kopr je v kuchyni využíván jako koření či zelenina. S jeho pomocí můžete dochutit celou řadu jídel, tedy např. maso, ryby či zeleninu, ale je perfektní přísadou rovněž do pomazánek, salátů a různých polévek. Velice známé využitím kopru je při nakládání okurek a samozřejmě bývá součástí mnoha omáček, a to včetně kulajdy a „koprovky“. Ačkoli lze tuto rostlinu sušit, určitě vám doporučujeme používat ji v co nejčerstvější formě, aby nepřišla o svou charakteristickou vůni a chuť.

Pokud byste si chtěli tuto bylinku v nejbližší době připravit, máte pro vás recept na jednoduchou koprovou omáčku. Olej či rozpouštěné máslo v hrnci zaprášíte moukou a vytvoříte jíšku. Následně zalijete mlékem, rozmícháte a necháte vařit. Přidáte cukr, sůl a zhruba po pěti minutách také kopr a ocet dle chuti. „Koprovku“ je optimální podávat s knedlíkem a vejcem, případně s masem.

Zároveň si můžete udělat i rychlou kulajdu. Do hrnce se dvěma litry vody dejte šest oloupaných a nakrájených středně velkých brambor, nakrájenou cibuli, lesní či jiné houby, dvě špetky kmínu, tři bobkové listy a sůl. Začněte vařit. Až brambory změknou, zahustěte polévku 200 gramy sladké smetany, ve které ještě předtím rozmícháte dvě lžíce hladké mouky. Následně vmíchejte dvě rozkvedlaná vejce a ještě dochuťte octem. Na závěr už přidejte jen nakrájený čerstvá kopr dle chuti.

Pěstování je velice snadné

Pěstování kopru zvládne úplně každý, protože není vůbec náročné. Bylinka potřebuje pouze slunce a teplo, dostatek vláhy a navíc by měl být chráněna před větrem, neboť se poměrně snadno láme. Semena lze vysévat již od března, ale ideálně je vysejte v květnu, a to klidně i mezi zeleninu. Vzhledem k tomu, že není náročná ani na půdní podmínky, uchytí se prakticky všude. Sklidit ji potom můžete zhruba šest týdnů po výsevu a okamžitě ji použít v kuchyni.

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
12/01/2024 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

Javorový sirup: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Koření a kuchyně
20/10/2021 Petr Jiránek 0
Nechcete v kuchyni používat pouze rafinovaný cukr? V tom případě si pořiďte javorový sirup, což je výrazně zdravější sladidlo. Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*