
Silice obsažená především v plodech povzbuzují trávení, neboť dochází k vyšší sekreci trávících enzymů a k uvolňování křečí hladkého svalstva. Petržel má kladný vliv na plynatost, chuť k jídlu a účinkuje proti střevním parazitům, vše ale postupně.
Výskyt: původní domovinou petržele je oblast Středomoří. Z ní se později rozšířila do mírného pásma Evropy a Asie, ale také do Severní Ameriky.
Popis a účinné látky: jedná se o rostlinu z čeledi miříkovitých, tedy stejně jako další často používaná koření (např. koriandr či libeček). Petržel je dvouletou rostlinou. V prvním roce růstu vytváří přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby v kořeni. Ve druhém roce se tvoří silný kořen a objevuje se květenství. Květy jsou hroznovité a plodem je nažka. Existuje více druhů petrželí, ovšem v Česku se pěstují především dva druhy, a to petržel obecná naťová a petržel obecná kořenová. Účinnými látkami jsou vitamíny (A, B, C či E), minerální látky jako železo, vápník, fosfor či draslík, dále flavonoidy a silici. V listech je navíc přítomno hodně kyseliny listové.
Užitečné části: použít lze prakticky celou rostlinu, a to včetně semen.
Petržel působí kladně na trávení, vylučování i krevní oběh
Silice obsažená především v plodech povzbuzují trávení, neboť dochází k vyšší sekreci trávících enzymů a k uvolňování křečí hladkého svalstva. Petržel má kladný vliv na plynatost, chuť k jídlu a účinkuje proti střevním parazitům. Účinná je i při zánětech prostaty. Navíc působí močopudně a může pomoci i při potížích s močovými kameny a zánětech močového ústrojí. Kromě toho zvyšuje činnost ledvin, neboť zvyšuje průtok krve v tomto párovém orgánu, jenž slouží k odstranění nečistot právě z krve.
Petržel má tedy celkově pozitivní vliv na krevní oběh, přičemž pomáhá také tvořit červené krvinky. Vzhledem k těmto vlastnostem je rostlina rovněž doporučována při nepravidelné menstruaci, kterou pomáhá upravovat. Mírně také snižuje krevní tlak a díky zvýšenému prokrvení pohlavních orgánů ji lze použít i jako nepříliš silné afrodiziakum. Mohlo by se tedy zdát, že je petržel ideální potravinou. Ovšem pozor! Její konzumace je spojena s některými riziky…
Kontraindikace a vedlejší účinky: petržel je sice účinnou léčivkou, nicméně by ji v žádném případě neměli ve větším množství používat lidé s onemocnění ledvin a rovněž těhotné a kojící ženy. Může totiž např. vyvolat potrat, k čemuž byla dokonce v minulosti používána. V opravdu vysokých dávkách má navíc tendence způsobovat poškození jater, zánět ledvin, epilepsii či anemii.
Použití petržele v kuchyni
Petržel dodává připravovaným pokrmům poměrně specifickou chuť, díky čemuž je velmi oblíbená a hojně používaná i v naší kuchyni. Sušená rostlina je obvykla využívána k přípravě čajových, obvykle močopudných směsí. Petrželová nať potom slouží k dochucování či zdobení polévek, omáček, salátů i mnoha dalších pokrmů. Uplatnění v kuchyni pochopitelně nachází rovněž nastrouhaný či nakrájený kořen petržele, který je např. základem svíčkové omáčky.
dobry den prosím pomáhá petržel při snižování váhy děkuji
ˇˇCetla jsem,že petržel zelené lístky má vliv /příznivý/ na ledviny Vy tady ale píšete,že
tomu tak není.Tak co je pravda?????
Dobrý den, ano petržel podporuje pozitivně funkci ledvin, my jen varujeme před nadměrným využíváním, které vede k nadměrnému zatížení právě zmiňovaných ledvin nebo až v krajním případě k zánětu ledvin, proto používejte ale jako vše s mírou.