Karob aneb mlsání nemusí být nutně nezdravé

Lusky karobu
Karob neboli svatojánských chléb

Karob je plodem stálezeleného stromu, který nese botanický název rohovník obecný (Ceratonia siliqua). Ačkoli se pomalu, ale jistě dostává do obecného povědomí, stále se najde mnoho lidí, kteří tento název asi nikdy neslyšeli. Karob byl nicméně znám a hojně používán už ve starověkém Egyptě a Řecku. A dokonce se traduje, že se jím na poušti živil prorok Jan Křtitel. Odtud také jeho další název „svatojánský chléb“. V každém případě se dnes znalost tohoto plodu opět pozvolna zvyšuje. Ptáte se proč? Níže naleznete odpověď…

Karob a jeho účinky

Karob obsahuje velké množství účinných látek, z nichž je třeba jmenovat bílkoviny, vlákninu, aminokyseliny, taniny, vitamíny (A, B či D) a minerály jako železo, hořčík nebo vápník. Plod rohovníku obecného ovšem není zdravý pouze pro to, co obsahuje, ale také pro to, co se v něm naopak nenachází. Především se jedná o kofein, teobromin a alergenní látky. Pokud tedy milujete chuť kakaa či čokolády a nechcete se jich bez náhrady vzdát, můžete s klidným svědomím sáhnout právě po karobu jako zdravé alternativě.

Jak známo, kofein (a také teobromin) patří mezi látky, které stimulují organismus. To je sice někdy záhodno, ale zároveň často dochází ke zrychlenému tepu a problémům se spánkem. Takové komplikace při používání karobu vzhledem k výše uvedenému pochopitelně nehrozí. Ba co víc, karobová čokoláda neobsahuje kravské mléko, takže je vhodným zdrojem živin pro alergiky i vegany, a doporučit lze rovněž karobovou mouku. Ta totiž neobsahuje lepek, takže ji mohu i celiaci.

Karob navíc obsahuje minimu tuků a zároveň je sám o sobě poměrně sladký, takže jej netřeba doslazovat, což nepochybně patří k dalším pozitivním vlastnostem. Kromě toho kladně působí na trávení, hladinu cukru v krvi a doporučován bývá i při osteoporóze. A z výše uvedeného je snad také patrné, že výrobky z karobu mohou bez problémů konzumovat i děti, čímž se stávají nedílnou součástí i kojenecké výživy. Pokud jej tedy prozatím doma nemáte, možná nastal čas na změnu.

Použití karobu v kuchyni

Karob má specifickou vůni, kterou kakao a čokoládu příliš nepřipomíná. Spíše ji lze přirovnat k datlím. To však nijak nesnižuje jeho oblíbenost. K dostání je každopádně ve formě prášku, který lze následně využít k dochucení cukrovinek, polev či zmrzliny, anebo jako sirup. Zakoupit si je ovšem možné rovněž pochutiny jako již zmíněnou karobovou čokoládu anebo tyčinky. Dobrou zprávou je, že se některé z těchto produktů dnes dají sehnat bez větších problémů i v běžných obchodech.

Recept na ovocný dezert s karobem: vše je velmi jednoduché. Nejprve do mixéru vložíte oloupané a nakrájené 4 banány a 7 či 8 vypeckovaných sušených datlí. Rozmixujete, přidáte trochu vody, lžíci karobu a ještě jednou použijete mixér.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Karob a jeho účinky
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*