Buddhova ruka (bushukan): exotické ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

Latinský název: Citrus medica var. sarcodactylis

Plody Buddhovy ruky na tržišti (zdroj: samphotostock.cz)

Buddhova ruka je strom a zároveň citrusové ovoce netradičního názvu a tvaru. Člověku přitom může pomoci s mnoha neduhy.

Výskyt: Buddhova ruka je dřevina, jejíž původní domovinou je oblast východní Asie, kde i dnes roste nejčastěji.

Popis a účinné látky: jedná se o menší strom či keř z čeledi routovitých. Jeho větve jsou pokryty dlouhými trny a listy jsou podlouhlé a mají světle zelenou barvu. Květy jsou bílé, ale mohou být zabarveny i do purpurova. Plodem jsou citrusy atypického tvaru, které připomínají lidskou ruku, což dalo název celému stromu, který má v buddhismu posvátný charakter. Plody přitom obsahují vitamíny (A a B, ale především C), minerály, organické kyseliny, kumariny anebo silice.  

Užitečné části: využívány jsou právě plody.

Léčivé účinky Buddhovy ruky

Buddhova ruka neboli bushukan je citrusové ovoce, které sice u nás není příliš známé, ale už začíná pomalu vstupovat do obecného povědomí. Zaujme totiž nejen svým netradičním tvarem, ale také léčivými účinky, pro které je tradičně využívána v čínské medicíně. Známá je např. svými antioxidačními účinky, takže organismu pomáhá bránit se proti činnosti volných radikálů.

Buddhova ruka obsahuje velké množství vitamínu C, díky čemuž posiluje imunitu. Zároveň pomáhá s trávením, neboť účinkuje např. při nechutenství, žaludečních nevolnostech, průjmu, zácpě nebo nadýmání. Doporučována je i při zánětu žlučníku a jater a kladně působí rovněž na kardiovaskulární soustavu, když upravuje krevní tlak i zvýšenou hladinu cholesterolu. Navíc ulevuje od bolesti.

Bushukan v kuchyni

Čerstvou Buddhovu ruku v ČR pravděpodobně neseženete. Můžete si ji však pořídit ve formě tablet, případně si ji sami vypěstovat. Pokud budete mít k dispozici celé plody, vězte, že jsou úzké, a proto neobsahují téměř žádnou dužinu ani šťávu, takže se používá celé ovoce. Hodí se např. do ovocných salátů, dezertů i alkoholických nápojů. Navíc jej můžete použít při přípravě pikantních pokrmů a využít je možné i nastrouhanou kůru, která vůní připomíná fialky.

Pěstování Buddhovy ruky

Rostlině se nejlépe daří v mírném klimatu. Rozhodně jí nevyhovuje mráz, ale citlivá je také na velké teplo a sucho. Stejně jako v případě ostatních citrusů se ovšem jedná o teplomilnou rostlinu, takže by chladné měsíce měla přečkat v interiéru. Potřebuje přitom dostatek světla a optimální teplota se pochybuje kolem 22 °C. Zároveň je nutná pravidelná zálivka. Buddhovu roku můžete vysadit do nádoby či do volné půdy ve skleníku.

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*