Dřín obecný: netradiční ovocná dřevina s vysokým obsahem vitamínu C

Latinský název: Cornus mas

Dřín obecný

Dřín obecný je ovocnou dřevinou, která roste i u nás. Přesto není příliš známá. Její plody (dřínky) jsou ovšem zdravé ovoce s vysokým obsahem vitamínu C.

Výskyt: rostliny z rodu rodu Cornus rostou především v mírném pásmu severní polokoule. Některé z nich i v České republice. K nim patří i dřín obecný.

Popis a účinné látky: jedná se o opadavý strom nebo keř z čeledi dřínovitých, který může dorůstat do výšky až 10 m. Tenká kůra je tmavohnědá či šedohnědá. Disponuje vstřícnými listy, jež jsou eliptického až vejčitého tvaru. Květy, které se objevují od února do dubna, mají žlutou barvu. Plody jsou různobarevné a jde o dvousemenné peckovičky. Ty obsahují velké množství vitamínu C, ale také vitamíny ze skupiny B-komplex, minerály (fosfor či draslík), sacharidy, vlákninu, bílkoviny, pektiny, třísloviny, pryskyřice i organické kyseliny.

Užitečné části: využívány jsou nejvíce právě plody.

Dřín obecný a léčivé účinky

Dřínky, které připomínají šípky, nepatří mezi právě nejznámější ovoce. Přesto jsou velmi zdravé, když jsou součástí tradiční čínské medicíny. Dozrávají přitom v průběhu srpna až září a vytrvávají dlouho do zimy. Pomáhají např. diabetikům při cukrovce, neboť pozitivně působí na metabolismus cukrů a zvyšují citlivost buněk na inzulín. Navíc zlepšují imunitu, tudíž mají kladný vliv na obranyschopnost organismu.

Plody dřínu obecného mají kladný vliv i na nízký krevní tlak a pomoci mohou také při potížích s játry. Kromě toho pozitivně ovlivňují trávicí soustavu, když pomáhají při potížích s trávením a střevních problémech. Dřínky mohou působit rovněž diureticky (močopudně) a kladně působí i při nadměrném pocení. V Číně jsou používány i jako tonikum (regenerují, vyživují a posilují organismus).

Dřínky v kuchyni

Dřínky chutí částečně připomínají šípky, jsou ovšem kyselejší. Celkově mají natrpklou sladkokyselou chuť. Můžete je konzumovat samotné, ale připravit si z nich lze i zavařeniny, marmelády nebo kompoty (např. s brusinkami a jeřabinami). Použít je můžete také na přípravu nápojů, tzn. sirupů, moštů či pálenek (drienkovica). Udělat si z nich lze rovněž zdravý čaj.

Pokud byste chtěli tyto méně známé plody také vyzkoušet, máme pro vás recept na dřínový čaj. Rozdrcené dřínky zalijte vroucí vodou a nechte je zhruba čtvrt hodiny louhovat. Následně sceďte a ochuťte medem. Můžete si je ovšem připravit také na slaný způsob, když si je lze naložit třeba jako olivy. Necháte je tedy louhovat ve slaném nálevu, který lze dochutit i česnekem nebo chilli papričkami.

Dřín obecný a pěstování

Dřín obecný roste v teplejších oblastech České republiky. Můžete si jej ovšem také vypěstovat, a to i jako okrasný keř. Množí se semeny, které je možné sbírat až do listopadu, a daří se mu na slunných a světlých stanovištích. Dařit se mu bude i ve velmi suchých půdách (písčitohlinitých až hlinitých). Pokud už rostlina vyroste, může být poměrně dost mrazuvzdorná.

Tip na závěr: velké množství vitamínu C obsahují i další méně známé plody, které se mohou stát běžnou součástí připravovaných pokrmů. Jedná se např. o kumquat, acerolu nebo o camu-camu, což je ovoce, které dle všeho obsahuje až 60× více „céčka“ než třeba pomeranče.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*