Camu-camu: perfektní zdroj přírodního vitamínu C. Obsahuje ho 60× více než pomeranče!

Latinský název: Myrciaria dubia

Ovoce Camu Camu s vysokým obsahem viitamínu C.
Ovoce Camu Camu

Název „camu-camu“ zní dosti exoticky a většina lidí v České republice jej zřejmě nikdy neslyšela. Jedná se však o ovoce s vysokým obsahem vitamínu C. Dokonce možná jde o jeho nejlepší zdroj vůbec!

Výskyt: camu-camu je ovoce z Jižní Ameriky, které roste na amazonském stromu či keři s botanickým názvem Myrciaria dubia a postupem času se zřejmě dostane do obecnějšího povědomí i u nás. V západních zemích k tomu již ostatně došlo, a to především pro jeho příznivé účinky na lidské zdraví.

Popis a účinné látky: myrciarie je rod rostlin z čeledi myrtovitých, přičemž jednotlivé druhy vesměs rostou v nížinách v tropických deštných pralesích. Obvykle mají jednoduché, celokrajné a vstřícné listy. Květy jsou čtyřčetné, přisedlé nebo krátce stopkaté. Mají přitom bílou barvu, mnoho tyčinek a zaujmou i sladkou vůní. Plodem jsou kulovité bobule obsahující jedno až tři semena. Právě v plodech se přitom vyskytuje mnoho účinných látek. Z nich musíme jmenovat především vitamín C.

Užitečné části: využívány jsou právě plody, a to jako drobné ovoce.

Camu-camu jako „super-ovoce“

Camu-camu je stále známější i mimo oblast Amazonie, kde z něj mj. připravují džusy či zmrzlinu, ale v poslední době dokonce dostalo nálepku „super-ovoce“. Ptáte se proč? Jak už jsme zmínili výše, asi největší zásluhu na tom má obsah vitamínu C, což je jeden z vůbec nejdůležitějších vitamínů. Plody přitom obsahují až 60× více „céčka“ než pomeranč! Někdy se koneckonců hovoří o tom, že žádná jiná potravina na planetě Zemi tolik vitamínu C neobsahuje, což rozhodně stojí za zdůraznění.

Toto amazonské ovoce, které je fialovo-červené a má tvar bobule, právě díky vysokému obsahu přírodního vitamínu C značně ovlivňuje fungování imunitního systému. A netřeba asi sáhodlouze rozvádět, jak je podstatné, aby naše obranyschopnost fungovala co možná nejlépe. Pak totiž dokáže účinně likvidovat zdravotně škodlivé látky. Pravidelná konzumace camu-camu tedy kupříkladu pomáhá tělu bránit se proti virovým infekcím, tzn. proti chřipce apod.

Navíc obsahuje i velké množství dalších účinných látek, z nichž musíme jmenovat především minerální látky jako železo či vápník, jiné vitamíny (zejména ze skupiny B), antioxidanty, flavonoidy, bílkoviny a aminokyseliny. Camu-camu tak mj. pozitivně působí na fungování mozku a nervové soustavy. Konkrétně podporuje koncentraci a paměť, zároveň uklidňuje a působí antidepresivně, a to bez vedlejších účinků. Doplňme i kladný vliv na vitalitu, přičemž celkově zpomaluje proces stárnutí.

Lze si u nás camu-camu pořídit?

Camu-camu u nás seženete, ale prozatím ne jako čerstvé ovoce. Různé specializované obchody se zdravou výživu ovšem prodávají kapsle a prášek z jeho dužiny. Ten můžete následně použít k přípravě nápojů či k dochucení zmrzliny a cukrovinek obecně. Samozřejmě lze ale praktikovat i přímou konzumaci. V každém případě vám můžeme kapsle i prášek určitě doporučit a nezbývá než doufat, že se camu-camu v brzké době objeví na pultech obchodů i čerstvé.

Prášek z plodů stromu Myrciaria dubia je možné použít i do salátových dresinků, případně jej přidat do jogurtu, a tím si jednoduše připravit ještě zdravější snídani. Uplatnění ovšem může nalézt rovněž v omáčkách či marinádách. Připravit si z něj navíc lze i smoothie plné vitamínu C. Stačí dát jeden (menší) banán, 100 gramů lesního ovoce, půl šálku vařené a vychladlé quinoy, jednu lžíci prášku camu-camu a půl šálku drceného ledu do nádoby. Následně vše rozmixujte ve smoothie makeru či mixéru. V létě se může jednat o velmi zdravé osvěžení.

Pěstování stromu Myrciaria dubia

Jak už jsme zmínili výše, Myrciaria dubia roste v amazonských deštných pralesích. Proto nemá v Evropě příhodné podmínky a není známo, že by se na území „Starého“ kontinentu pěstoval. Ve své domovině se v každém případě pěstuje i na plantážích. Doplňme, že jako ovocná a okrasná rostlina je zde pěstován i příbuzný druh Myrciaria cauliflora. Tento strom rovněž plodí zdravé ovoce (známé jako jaboticaba), přičemž známý je tím, že plody vyrůstají přímo z kmene, díky čemuž vypadá velmi netradičně.

Sdílet příspěvek:

Babské rady na hubnutí

Babské rady
17/08/2019 Petr Sivok 0
V současné době můžete najít stovky různých diet, které vám zaručují, že s jejich pomocí zhubnete. Nemusíte se ale do ničeho vrhat po hlavě, často postačí jen postupné změny ve stravování. Co způsobuje nadváha a co způsobuje [...]

Bylinky na kašel

Bylinky na
18/07/2019 Petr Sivok 0
Kašel patří mezi zdravotní potíže, které nás sužují velmi často, neboť mohou mít různé příčiny. Ať už jsou ale důvody jakékoli, na pomoc si lze vzít rozličné zástupce rostlinné říše. Plicník lékařský Při probírání bylinek [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*