Muškátový oříšek: zdravé koření, které ale může způsobit halucinace

Latinský název: Myristica fragrans

Muškátový oříšek jako koření
Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je koření, které má kromě specifické chuti také některé léčivé účinky. S jeho používáním byste to ovšem neměli přehánět, neboť ve větším množství působí jako halucinogen.

Výskyt: muškátovník vonný se do Evropy dostal až v 6. století, a to z Indie. Do té doby se o existenci semen tohoto stromu, které jsou známá jako muškátový oříšek, na „Starém“ kontinentu nevědělo. Následně se už se ale s tímto kořením čile obchodovalo, a to skrze arabské obchodníky, ačkoli se stále jednalo o poměrně vzácnou ingredienci. V současné době už je ale zcela běžně dostupná.

Popis a účinné látky: muškátový oříšek je vysušené semeno tropického stromu muškátovníku vonného, který v některých případech dorůstá až do výšky 18 metrů. Řazen je přitom do čeledi muškátovníkovitých. Jeho tmavě zelené list jsou vejčité či kopinaté, celokrajné a na větvích postavené střídavě. Strom kvete bílými až světle žlutými vonnými kvítky. Plodem jsou bobule kruhovitého tvaru, které velikostí zhruba odpovídají meruňkám. Právě plody obsahují semeno, jehož dužnatý míšek sloužící jako obal se suší a připravuje se z něj muškátový oříšek. Ten obsahuje některé účinné látky, z nichž jmenujme alespoň silice elimicin a myristicin.

Užitečné části: uplatnění nachází právě sušený dužnatý míšek, ale také další části (viz níže).

Léčivé účinky muškátového oříšku

Muškátový oříšek lidem umí pomoci s mnoha problémy. Tak například zvyšuje chuť k jídlu (efektivní je tedy při nechutenství) a podporuje trávení. Zároveň má pozitivní vliv na nadýmání, průjem či zvracení a tiší bolesti břicha i křeče. Pokud vás tedy dlouhodobě trápí potíže se zažíváním a muškátový oříšek v kuchyni víceméně nepoužíváte, možná je nejvyšší čas na změnu. Seženete jej ostatně prakticky v každém obchodě s potravinami, takže jde o běžně dostupnou ingredienci.

Semena muškátovníku pravého bývají používána i při problémech s nespavostí, astmatem nebo při zánětech. Jejich protizánětlivé účinky sice nejsou nijak vysoké, nicméně bývají doporučována k domácí léčení pankreatitidy, tedy zánětu slinivky břišní, anebo zánětu ledvin. Zevně je lze vyzkoušet při revmatických potížích či bronchitidě. U žen umí pomoci s vyvoláním menstruace, nicméně v žádném případě by je neměly užívat těhotné ženy, protože na plod mohou působit negativně!

Muškátový oříšek jako koření v kuchyni

Muškátový oříšek byl díky své velmi výrazné vůni a chuti odedávna používán při přípravě jídel a nápojů. I dnes se přidává k masu, a to včetně sekané či různých nádivek. Vhodný je rovněž do polévek, omáček, salátů anebo k zelenině. Vždy byste jej ovšem měli používat až na závěr tepelné úpravy, neboť tímto procesem výrazně ztrácí chuť. Doplňme, že byl dříve používán i při vaření piva a dnes stále nachází uplatnění při výrobě alkoholických likérů. Účinky alkoholu totiž údajně posiluje.

Doporučujeme: muškátový oříšek můžete využít i v závěru roku v období Vánoc. Nejenže bývá součástí některých receptů, a to včetně těch na vánoční cukroví, ale zároveň je součástí tzv. purpury, tedy aromatické směsi koření, pilin či třísek a vonných bylin.

Pozor na vysoké dávky!

Výše zmíněné silice myristicin a elimicin působí i psychoaktivně. Ve vyšších dávkách (cca od 25 g) způsobují halucinace, často dochází ke ztrátě vědomí a existují i případy úmrtí. Pokud byste si chtěli zaexperimentovat a vzít si vysokou, přesto nižší dávku muškátového oříšku, musíme vás zklamat. Intoxikaci totiž často doprovázejí bolesti hlavy, bušení srdce či nevolnost. Jedinci, kteří to vyzkoušeli, navíc tvrdí, že ani psychicky se nejednalo o nic úžasného. Příjemné opojení zde tedy nehledejte.

Pěstování muškátovníku vonného

Vzhledem k tomu, že muškátovník vonný roste ve vlhkých tropech, v České republice by se mu rozhodně nedařilo. V každém případě prosperuje na dobře odvodněné půdě, a to v oblastech s průměrnými ročními srážkami od 1 500 do 2 500 mm a celoroční teplotou nad 26 °C (i v noci přitom musí být minimálně 10 nad nulou). Tomuto stromu zároveň vyhovuje propustná půda. Ačkoli tento požadavek by v České republice nebyl problém, ostatní potřeby by mu naše klima nesplnilo.

Tip na závěr: pozitivní účinky na lidské zdraví má rovněž muškátový květ, který podporuje trávení a účinkuje při nevolnosti, nechutenství, průjmech.

Sdílet příspěvek:

Mátový olej (recept) – zbaví Vás únavy a deprese

Oleje, masti a tinktury
27/06/2020 Petr Sivok 0
Rostlina má poměrně výraznou chuť, takže není divu, že jeden z lidových názvů zní „pepřová máta“. V kuchyni se tato bylinka, respektive její listy používají k dochucování omáček, salátů a někdy bývají využívány i při přípravě různých [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*