Pomelo: vynikající citrusové ovoce, které může pomoci i při kocovině

Latinský název: Citrus maxima

Pomelo a jeho léčivé účinky
Pomelo

Pomelo je velice zdravé ovoce, které lidstvu dokáže pomoci s mnoha neduhy. Pomáhá při vysoké hladině cholesterolu, ale třeba také při kocovině.

Výskyt: původní domovinou pomela je jihovýchodní Asie. Dnes se ovšem běžně vyskytuje také v dalších částech asijského kontinentu, ale třeba také v Severní Americe, známé je ale celosvětově.

Popis a účinné látky: pomelo je strom z čeledi routovitých, do níž patří také další citrusové ovoce, tedy např. citrón, pomeranč nebo kumquat. Dorůstat může do výšky 15 metrů. Listy jsou lesklé, řapíkaté a vejčitě-eliptické. Květy mají bílou barvu, ale někdy mohou být i dožluta. Plodem je citrus (nazývaný taktéž pomelo), a to dokonce vůbec největší citrus na světě, který může dosahovat průměru až 50 cm! Plody navíc obsahují některé účinné látky ve větším množství, a to především vitamín C, vlákninu, draslík či železo.

Užitečné části: využívány jsou zejména plody, léčivé účinky jsou však přisuzovány i květům, semenům a dokonce i kůře.

Pomelo a jeho léčivé účinky

Pomelo je velice zdravým ovocem, které lidstvu dokáže pomoci s mnoha neduhy. Předně by jej měli do svého jídelníčku zařadit jedinci, jež mají potíže s vysokou hladinou cholesterolu. Celkově se pak jedná o velmi účinné řešení pro prevenci srdečních onemocnění. Pozitivně navíc působí i při anémii (tzn. chudokrevnosti), protože pomáhá vstřebávat železo. Toto ovoce patří také mezi antioxidanty, takže má kladný vliv na volné radikály, což se může kladně projevit na celkové vitalitě organismu.

I pokud vás sužují zažívací problémy, můžete vyzkoušet pomelo, neboť zlepšuje trávení. Doporučováno je ovšem také jako prevence před „klasickými“ potížemi, mezi které patří např. kašel, zahleněné dýchací cesty či chřipka. Vzhledem k tomu, že nemá vysoké množství kalorií, do jídelníčku jej mohou zařadit i lidé, kteří drží nějakou tu dietu. Jestliže tedy chcete doma začít používat širší spektrum ovocných plodů, právě pomelem můžete určitě začít. Aktuálně jej navíc bez problémů seženete v mnoha obchodech.

Doporučujeme: pokud to jednou za čas přeženete na večírku, pak vězte, že pomelo vám dokáže pomoci i s nepříjemnou kocovinou. Působí totiž pozitivně i při alkoholové intoxikaci. Mějte tedy pro tyto případy po ruce pomocníka.

Použití pomela v kuchyni

Pomelo je samozřejmě ideální konzumovat syrové a čerstvé, ostatně stejně jako jiné druhy ovoce. Stačí jej tedy pouze oloupat a jíst, přičemž chuťově asi nejvíce připomíná grapefruit. Koupit (anebo vyrobit) si můžete i pomelový džus, případně marmeládu. Využít jej ale také lze při přípravě nejrůznějších ovocných salátů. Možností zkrátka máte více, v každém případě tyto plody určitě vyzkoušejte, protože do svého jídelníčku zařadíte další (citrusové) ovoce, kterého není nikdy dost.

Z pomela nemusíte využít pouze dužinu, ale uplatnění může nalézt také kůra. Neměla by být ovšem chemicky ošetřená. Pak se hodí nejen do výše zmíněné marmelády, ale můžete ji také kandovat. V každém případě si (nejen) z těchto citrusů můžete sami doma připravit vitamínovou bombu. Oloupejte pomelo a pomeranč. Následně oloupejte i mango a zbavte jej pecky. Všechno ovoce nakrájejte na kousky, dejte do mixéru a rozmixujte, přičemž přidejte zhruba dvě lžičky medu. Pak ještě můžete posypat jadérky z granátového jablka a servírovat.

Upozorňujeme: toto ovoce nemusíte nalézt uplatnění jen ve sladkých či ovocných pokrmech. Vyzkoušet lze také kombinaci s masem a se solí, případně s bylinkami a plody moře.

Pěstování pomela

Pomelo jako strom můžete pěstovat podobně jako ostatní citrusy, ideálně v květináči. Během teplejších měsíců jej lze umístit do venkovního prostředí, nicméně musí být chráněno před větrem, stejně jako prudkým slunečním zářením. Ještě důležitější je ochrana před mrazem. V zimě byste květináč s rostlinou měli umístit do chladnější místnosti s teplotou kolem 18 °C. Obecně představuje nejlepší řešení pěstování ve skleníku. V každém případě byste měli pamatovat, že tento strom je nutné pravidelně zalévat a bránit byste se neměli ani přihnojování, optimálně hnojivem na citrusy.

Sdílet příspěvek:

Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce?

Rady, tipy a novinky
04/05/2022 Petr Sivok 0
Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je metoda využívaná napříč obory k nejrůznějším účelům. Stále častěji se využívá pro konzervaci ovoce. Jaké má sušení ovoce mrazem výhody? 1) Ovoce si zachová barvu a tvar Neplatí to samozřejmě absolutně. [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*