Vitamín A – důležitý (nejen) pro zrak

Účinky vitamínu A na lidské zdraví
Potraviny obsahující vitamín A

Vitamín A patří mezi vitamíny, které jsou rozpustné v tucích. Důležitější však je skutečnost, že má významný vliv na lidské zdraví, a to v pozitivním i negativním smyslu. Nejprve však trocha teorie. Vitamín A se odborně nazývá axeroftol a přirozeně se vyskytuje ve dvou formách – jako vitamín A1 (retinol) a A2 (3-dehydroretin). Pro vás však budou jistě zajímavější informace, v jakých potravinách se vyskytuje, jak konkrétně působí na naše zdraví a zaměříme se i na rizika, jež jsou s ním spojena.

V jakých potravinách se vitamín A vyskytuje?

Možná vás překvapí, že vitamín A jako takový se vyskytuje pouze v živočišných produktech. To však neznamená, že jej lze získat pouze z masa (hlavně z jater či rybího tuku), vajec (žloutku) a v menším množství i z mléka. Rostliny totiž obsahují tzv. provitamín A, jenž si organismus umí metabolicky přeměnit na samotný vitamín. Nejvýznamnější je přitom beta-karoten.

V rostlinné říši je zdrojem (pro)vitamínu A barevná, a to zejména oranžová a tmavě zelená zelenina jako např. mrkev, dýně, batáty, kapusta, špenát či brokolice. Větší množství se ovšem vyskytuje rovněž v některém ovoci, mezi které patří zejména meruňky, papája či mango.

Účinky vitamínu A na lidské zdraví

Tvrzení, že je mrkev důležitá pro zrak, rozhodně nepatří mezi mýty. Vitamín A se totiž skutečně podílí na tvorbě rodopsinu, tzn. zrakového pigmentu, jenž je využíván za zhoršených světelných podmínek. Celkově pak působí kladně na kvalitu zraku, ale třeba také kostí, kůže, buněk a trávícího ústrojí. Vyzkoušet jej navíc lze i během nachlazení a zároveň jde o důležitý antioxidant.

Vitamín A by do svého jídelníčku měli zařadit rovněž fyzicky aktivní lidé, neboť těm může pomoci s výkonností. Činí totiž organismus odolnější vůči infekcím (i po sportovním výkonu), a tím pomáhá s regenerací svalů. Kladný vliv má navíc i na bílé a červené krvinky, což je nepochybně rovněž velmi důležité pro lepší zdatnost sportovců.

Nedostatek vitamínu A? Pozor, nebezpečný může být i nadbytek!

Při nedostatku vitamínu A (tzv. avitaminóze) je asi největším problémem šeroslepost, a to díky snížené tvorbě výše zmíněného rodopsinu. Menší množství ve stravě se ovšem může projevit i ve zpomalení růstu, snížení pohlavní aktivity, potence či imunity anebo větší šancí k zánětům a infekcím. Navíc může dojít i k tzv. hypervitaminóze, tedy k předávkování!

Vitamín A (stejně jako ostatní v tucích rozpustné vitamíny) se ukládá v játrech a při nadměrném množství působí na tento párový orgán toxicky, což může způsobit i otravu. Nebezpečí přitom hrozí především v průběhu těhotenství, neboť existuje riziko ohrožení plodu. Pro klid duše však musíme doplnit, že při konzumaci rostlinných produktů hypervitaminóza A nehrozí.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*