Kamut: prapůvodní pšenice, která je zdrojem mnoha živin

Latinský název: Triticum turgidum ssp. Turanicum

Kamut (zdroj: samphotostock.cz)

Kamut je zvláštní název, jedná se ovšem o prapůvodní pšenici. Aktuálně sice není příliš využíván, ale jedná se o velmi prospěšnou potravinu.

Výskyt: kamut je starodávným druhem obilí a jedná se vlastně o předchůdce dnešní tvrdé pšenice. Samotný název pochází ze staroegyptštiny a dnes se tato obilovina pěstuje jen na několika místech světa.

Popis a účinné látky: jde o rostlinu z čeledi lipnicovitých, přičemž se jedná o prapůvodní druh pšenice. Ani jeho současné pěstování není dotčeno moderními zemědělskými postupy, takže si zachovává své původní vlastnosti a disponuje i totožným obsahem živin. Konkrétně obsahuje velké množství sacharidů (včetně vlákniny) a bílkovin, nenasycených tuků, vitamínů B a E a minerálních látek (selen, hořčík, mangan nebo zinek).

Užitečné části: využívána jsou zrna.

Léčivé účinky

Kamut je vzhledem k obsahu živin vhodnou potravinou pro vegetariány a vegany a dokonce se ukázalo, že jej mohou konzumovat i mnozí celiaci (osoby alergické na lepek). Vzhledem k původnímu způsobu pěstování se navíc jedná o bio potravinu. Kamut totiž není pouze názvem obiloviny, ale zároveň chráněnou značkou, takže aby produkt mohl nést toto označení, musí splňovat určité požadavky na pěstování.

Původní pšenice má v každém případě výtečné antioxidační vlastnosti, takže organismus chrání proti činnosti volných radikálů, čímž působí preventivně proti vzniku civilizačních chorob. Dále má pozitivní vliv na srdce a cévy a podílet se může na regulaci hladiny krevního cukru. Kladný vliv má rovněž na imunitu, regeneraci, nervovou soustavu a psychickou pohodu. V neposlední řadě pomáhá chránit zrak, což je rovněž důležité.

Kamut v kuchyni

Původní pšenici stačí opláchnout a následně vařit v poměru 1 díl kamutu na 2 díly vody, a to do změknutí (maximálně 30 minut). Její kuchyňské využití je přitom poměrně široké. Ze zrn si můžete umlít celozrnnou mouku, lze ji využít jako přílohu (třeba na místo rýže), vyrobit si z ní pomazánku, případně ji využít jako nádivku. Uplatnění navíc může nalézt také v salátech či v polévkách.

Pěstování kamutu

Kamut je starobylým druhem obilovin a klimatické podmínky, které mu vyhovují, stále souvisí s oblastí původu, tedy s tzv. Úrodným půlměsícem, což je oblast v Přední Asii.  Jedná se tedy o podobné podmínky, které jsou optimální pro tvrdou pšenici. Ta se ovšem léty šlechtění přizpůsobila i jiným podmínkám, což pro kamut neplatí. Každopádně je tato obilovina velmi odolná proti suchu a vyhovují jí vertisoly (tmavé těžké půdy).

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*