Edamame (nezralá sója): kvalitní rostlinný zdroj bílkovin

Edamame (zdroj: samphotostock.cz)

Edamame je označení pro nezralou sóju. Tato potravina obsahuje mnoho účinných látek, zároveň ovšem může být poněkud problematická. Zaměřme se tedy na pro a proti.

Sója jako zdravá potravina

Edamame je označení pro nezralou sóju. Tato luštěnina je přitom již mnoho desetiletí vyhledávána vegetariány a vegany jako kvalitní rostlinný zdroj bílkovin (obsahuje jich až 35 %) a stala se obecně součástí zdravého jídelníčku. Vyskytují se v ní navíc i mnohé další účinné látky, jako je vláknina, vitamíny a minerály (železo či vápník). Zdánlivě se tedy jedná o velmi zdravou potravinu, která by neměla chybět v jídelníčku dětí, sportovců a vlastně úplně každého.

Sója jako problematická potravina

Už nějaký čas se ovšem ozývají i opačné hlasy. Tato luštěnina totiž obsahuje fytoestrogeny, které údajně mohou narušovat endokrinní systém, jenž je zodpovědný za produkci hormonů.  Zároveň se v ní vyskytují inhibitory trypsinu, které mohou mít negativní vliv na trávení (především na střeva). Pokud je navíc sója konzumována příliš často, může se na ni vytvořit intolerance, jež někdy vede k tomu, že se necítíme tak úplně ve své kůži. Stát se to ale samozřejmě nemusí.

Konzumace sóji na Východě a Západě

Příznivci sóji často upozorňují na to, že se v Asii konzumuje tisíce let. To je sice pravda, nicméně existuje několik „ale“… Nejedná se např. o hlavní chod, ale spíše o chuťovku. Netvoří tedy základ zdejšího jídelníčku. Navíc se (minimálně v dřívějších dobách) na Dálném východě nekonzumovalo tolik průmyslově zpracovaných potravin. I to je dosti podstatné. Sója se totiž společně s lepkem a kukuřicí vyskytuje téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách (často jako sójová omáčka), takže ji konzumujeme nezdravě často.

Fermentovaná sója jako řešení?

Mnoho lidí se shoduje na tom, že stravitelnosti sóji pomáhá proces fermentace. Proto je často doporučován tempeh, tedy sójový produkt pocházející z Jávy. Proces fermentace totiž odstraní (údajné) škodliviny a celkově činí sójové boby stravitelnějšími. Průmyslově neupravené sójové boby jsou ale i bez něj zdravou potravinu, kterou bychom ovšem neměli konzumovat ve větším množství. To znamená, že se je vhodné co nejvíce vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám a zaměřit se spíše na tempeh či bio tofu, ale třeba také právě na edamame…

Edamame je vynikající zdroj bílkovin

Jak už jsme zmínili v úvodu, edamame je nezralá sója. Konkrétně se jedná o lusky s drobnými fazolkami uvnitř, které koupíte především v obchodech se zdravou výživou. Samotné lusky jsou sice nejedlé, ale fazolky údajně obsahují nejvíce proteinů ze všech luštěnin. Pokud tedy chcete konzumovat sóju jako zdravou potravinu, a nikoli jako náhražku masa, zkuste právě edamame. Můžete je přitom jíst nejen samostatně, ale lze je přidat i do polévek anebo zeleninových salátů.

Edamame v kuchyni

Jak už jsme zmínili výše, edamame se konzumuje jako zelenina, což není u sóji právě typické. Pořídit se je přitom můžete buď mražené či v plechovce. Chuťově připomínají hrášek. Připravit si lze např. edamame s chřestem a těstovinami. Pokud použijete extra panenský olivový olej a celozrnné těstoviny, případně na konci na hotový pokrm nastrouháte kvalitní sýr (např. pecorino), bude se jednat o velmi zdravou pochoutku, kterou si mohou oblíbit i děti.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*