Kuskus: stále populárnější potravina v naší kuchyni. Je zdravá a zcela nenáročná na přípravu

Kuskus jako zdravá potravina
Kuskus s rajčaty

Kuskus je zdravá potravina původem ze severu Afriky. Aktuálně je oblíbená i v českých kuchyních, neboť může značně usnadnit přípravu pokrmů a navíc má široké uplatnění.

Kuskus patří mezi potraviny, které jsou hojně využívány na severu afrického kontinentu, kde je konzumován již velmi dlouho. Jde vlastně o kuličky z ječmene, pšenice či prosa, které vznikají spařováním a tvarováním krupice z těchto obilovin. V průběhu let se každopádně dostal i do Evropy, kde se poměrně rychle uchytil a dnes je běžně používán při přípravě nejrůznějších pokrmů.

Kromě chuti totiž obsahuje mnoho účinných látek, a to nejen základní složky jídelníčku (bílkoviny, sacharidy, tuky), ale také vitamíny (B, E a K) a minerály (železo, hořčík, vápník, sodík, měď, zinek atd.). Nacházejí se v něm rovněž omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou esenciální. Lidské tělo si je tedy neumí vyrobit samo a potřebuje je získávat právě ze stravy.

Kuskus jako zdravá potravina

Předně doporučujeme používat celozrnný kuskus, který je lépe stravitelný a zdravější. S jeho pomocí tedy např. můžete zhubnout. Obsahuje sice velké množství sacharidů, na druhou stranu i v menším množství dokáže zasytit. Navíc podporuje trávení, čistí trávicí soustavu, urychluje metabolismus a normalizuje hladinu cukru v krvi. To vše samozřejmě může mít vliv na přebytečné kilogramy. Díky nízkému glykemickému indexu je přitom vhodnou potravinou i před fyzickou aktivitou.

K čemu kuskus využít v kuchyni?

Předně vás jistě potěší velmi jednoduchá a rychlá příprava kuskusu (viz níže). Další velkou výhodou je možnost pestrého využití, neboť perfektně chutná na slaný způsob, ale také na sladko či na kyselo. Můžete jej také použít jako hlavní chod i přílohu. Konkrétně bývá využíván k různým druhům zeleniny (např. rajčata, cuketa, dýně či zelí), ale také k většině druhů masa. Vynikající je však i jako studený do salátů, případně s mlékem, ořechy nebo rozinkami. Záleží tedy pouze na vás.

Jak si kuskus připravit?

Jak už jsme naznačili, začnete-li používat kuskus, práci v kuchyni si rozhodně neztížíte. Tato potravina se totiž nevaří, ale pouze ji zalijete horkou vodou či něčím vařícím (např. mlékem či vývarem). Veškeré kuličky by samozřejmě měly být potopené a takto zalité byste je měli nechat cca čtvrt hodiny pod pokličkou, načež nabobtnají a nabydou na objemu. Následně ho už jen dochutíte a můžete konzumovat. Pokud tedy nemáte pravidelně čas na vaření, může vám vytrhnout trn z paty.

Máme pro vás v každém případě recept na kuskus se zeleninou na kari. Nejprve si dle návodu výše připravíte 2 šálky (celozrnného) kuskusu (použijte horký vývar). Vedle zatím na pánvi rozehřejete olej (např. olivový) a dáte opéct 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Dále nakrájíte dvě červené papriky a 8 cherry rajčátek a připravíte si sterilovaný hrášek v plechovce s mrkví. Vše dáte na pánev a přidáte 2 stroužky prolisovaného česneku. Necháte podusit a pak dosolíte (ideálně mořskou solí), opepříte a dochutíte kari kořením.

Doporučujeme: podle našeho receptu si můžete připravit také kuskus s hlívou ústřičnou.

Kde a v jakých variantách si kuskus pořídit?

Kuskus si v současné době můžete u nás pořídit velmi snadno. Nabízejí jej nejen prodejny se zdravými potravinami, ale také další obchody. K dispozici jej navíc máte v různých variantách. Zakoupit si jej můžete celozrnný, ale zaměřit se lze i na některé speciální produkty. Jedná se např. o kuskus ze semoliny, tedy z napařované mouky z tvrdozrnné pšenice, případně z cizrny. Tato varianta neobsahuje lepek a je vhodná i pro celiaky, tzn. osoby, které jsou na tuto bílkovinu citlivé.

Tip na závěr: aktuálně si můžete pořídit i hotová jídla, mezi která patří kuskus se sušenými rajčaty a bylinkami, ale také s čokoládou a kokosem, se sušenými švestkami a skořicí nebo se špenátem a teffem. To jsou semena miličky habešské, což je další surovina z Afriky, která dokonce někdy bývá označována za potravinu budoucnosti, neboť mj. obsahuje dvakrát více železa než celozrnná pšenice.

Sdílet příspěvek:

Pampeliškový sirup za studena (recept)

Recepty
23/04/2020 Petr Sivok 0
Pampeliškový sirup snoubí hned několik pozitiv. Předně se snadno připravuje, dále výborně chutná a v neposlední řadě nelze opomenout ani jeho kladné účinky na lidské zdraví. Chcete-li tedy rozšířit svou domácí „lékárnu“ o něco chutného [...]

Medvědí česnek v másle (recept) – skvělé třeba na steak

Oleje, masti a tinktury
23/05/2020 Katerina 1
Medvědí česnek (správně česnek medvědí) je jedním z prvních poslů jara, který nám stejně jako třeba sněženka podsněžník může po zimě výrazně pomoci nabrat novou vitalitu. Používají se čerstvé listy, protože sušením ztrácejí léčivé účinky. Drobně [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*