Vitamín B neboli B-komplex je zásadní pro metabolismus

Vitamíny ze skupiny B, které se souhrnně nazývají B-komplex, jsou rozpustné ve vodě. Většina ostatních vitamínů (vyjma „céčka“) je naopak rozpustná v tucích. Buď jak buď, do této skupiny dnes bývá řazeno osm vitamínů, a to B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin či také vitamín H), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin). Každá z těchto látek je velmi důležitá pro lidské zdraví, ačkoli každá poněkud jinak. Vesměs ale mají zásadní vliv na metabolické funkce organismu.

Mohlo by vás zajímat: ptáte se, proč do této skupiny nepatří např. vitamín s číselným označením 4? Jedná se o tzv. adenin, který byl v minulosti skutečně označován jako B4, nicméně aktuálně již za vitamín považován není.

Jaké potraviny jsou bohaté na „béčka“?

Vitamín B je obsažen v mnoha potravinách živočišného i rostlinného původu. Jedná se o masné výrobky, sýry či kvasnice, případně luštěniny, celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny, ořechy, hnědou rýži nebo lahůdkové droždí. Samozřejmě že některé vitamíny B jsou obsaženy v konkrétních potravinách. Tak například kyselina listová (B9) se hojně vyskytuje v listové zelenině. Doplňme, že naprostou většinu zástupců B-komplexu je užitečné konzumovat v co nejpřirozenější formě, tedy ideálně z čerstvé zeleniny a ovoce (např. z avokáda).

Tip: ačkoli jsou mnohé vitamíny B obsaženy v obilovinách, nachází se v klíčcích. Ty jsou ovšem při průmyslovém zpracování a následně výrobě bílého pečiva odstraněny. Skutečně byste tedy měli konzumovat především celozrnné obiloviny.

B-komplex a vliv na lidské zdraví

Vitamín B je pro lidské zdraví zcela zásadní, takže by jej šlo bez problémů zařadit mezi esenciální látky. Jak už jsme uvedli výše, jednou z nejdůležitějších vlastností je vliv na správné fungování metabolismu. Vitamíny B1 a B2 kupříkladu pomáhají přeměňovat sacharidy v energii, takže jejich dostatek je mj. velmi důležitý pro fyzicky aktivní lidi.

Na metabolických procesech se podílí i většina dalších zástupců z B-komplexu. Vitamín B6 přitom např. pomáhá zvyšovat působení vitamínů B1 a B2. Účinky této skupiny jsou ovšem daleko širší. Vliv totiž mají rovněž na správném fungování nervové či kardiovaskulární soustavy (např. vitamín B12).

Upozorňujeme: právě vitamín B12 se nachází takřka výhradně v živočišných produktech. Ačkoli se uvádí, že jej obsahuje rovněž chlorella či lahůdkové droždí, tyto zdroje nejsou brány jako spolehlivé. Vegani ho tedy často doplňují z doplňků stravy. Jeho nedostatek se totiž projevuje chudokrevností či zhoršením duševních schopností.

Nedostatek a nadbytek vitamínu B

Při nedostatečné konzumaci potravin, které obsahují vitamín B, se mohou objevit různé negativní příznaky. O některých jsme již psali v souvislosti s „B-dvanáctkou“, ale existují i mnohé další. Všechny sice nemá smysl vyjmenovávat, ale je nutné si uvědomit, že dostatečný přísun „béček“ je opravdu zásadní pro lidské zdraví.

Vzhledem k tomu, že vitamíny z B-komplexu nejsou rozpustné v tucích, neexistuje větší riziko předávkování (tzv. hypervitaminóza). Snad jen nadměrná konzumace masa obarveného niacinem (B3) se může projevit zarudlou pokožkou, pocitem tepla, bolestí břicha či snížením krevního tlaku.

Sdílet příspěvek:

Jak si doma udělat „cukr“ ze stévie?

Koření a kuchyně
14/06/2017 Petr Sivok 0
Jak jsme již psali v tomto článku, stévie je často označováno jako zdravější sladidlo pomáhající například při hubnutí, jak ale z rostliny udělat hotový produkt vhodný využívat jako náhražka cukru? Fáze 1: vypěstování nebo nákup [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*