Paprika setá: oblíbená zelenina, která může pomoci i s psychickými a fyzickými potížemi

Latinský název: Capsicum annuum

Paprika a kuchyně
Čerstvá paprika

Paprika je součástí mnoha receptů české kuchyně. Zároveň se ale jedná o zdravou zeleninu, která nám může pomoci s některými zdravotními neduhy.

Výskyt: papriky pocházejí z amerického dvojkontinentu, kde byly pěstovány po tisíce let. Po objevení Ameriky evropskými mořeplavci se ovšem velmi rychle rozšířily do dalších částí světa a dnes jsou oblíbené takřka po celé Zemi.

Popis a účinné látky: paprika setá je řazena do čeledi lilkovitých a může dorůstat do výšky přes půl metru. Její odrůdy jsou velmi rozmanité a liší se i dle oblastí pěstování. Zatímco někde se jedná o jednoletou rostlinu, v místech bez zimních mrazů jde o vytrvalý keřík. Listy jsou vejčité a řapíkaté, květy bílé až nachové a plodem jsou bobule ve tvaru lusku, jež mohou mít různou barvu (červenou, zelenou, žlutou, oranžovou). Vzhledem k obsahu či neobsahu alkaloidu kapsaicinu mohou mít pálivou chuť (chilli papričky neboli feferonky), případně pálit nemusí (kapie). Všechny odrůdy pak obsahují vitamíny (především B a C, ale také D a E), minerální látky (např. draslík, železo, hořčík, vápník), karotenoidy apod.

Užitečné části: konzumovány jsou plody.

Léčivé účinky papriky

Plody papriky seté jsou nazývány rovněž papriky a kromě chuti mohou lidem pomoci i s některými zdravotními problémy. Kladně kupříkladu působí na pleť, vlasy či nehty. Pozitivní vliv mají také na zrak, neboť dovedou chránit oči. Podílí se rovněž na lepší zdraví cév a zároveň na lepší krvetvorbě.  Částečně mohou kladně ovlivňovat také psychiku, protože dovedou zklidnit. Na lidské zdraví ovšem pozitivně působí především chilli papričky s obsahem kapsaicinu.

Tento alkaloid většinu savců odpuzuje, a naopak nevadí ptákům, jež rozšiřují semena papriky seté. Člověk se ovšem dokázal přes jeho pálivou chuť přenést a dokonce existuje mnoho jejích milovníků. Kapsaicin ovšem také může pomoci tišit bolest, případně s problémy štítné žlázy a umí i stimulovat srdeční činnost. Navíc se o něm mluví v souvislosti s lepší imunitou organismu, zlepšením bolestí hlavy a migrény, kvalitnějším zažíváním či dokonce s pozitivním vlivem na rakovinu prostaty.

Upozorňujeme: pálivost paprik udává tzv. Scovilleova stupnice, přičemž jednotlivé odrůdy se v tomto ohledu mohou značně lišit. Papričky jalapeño mají kupříkladu maximálně 8 000 SHU, zatímco nejpálivější odrůda, tzv. Pepper X má 3 180 000 SHU. Ta ovšem zřejmě neexistuje a jde o hoax. Nejpálivější tak zůstávají Dragon’s Breath (2 480 000 SHU) a Carolina Reaper (2 200 000 SHU).

Paprika setá v kuchyni

Papriky jsou samozřejmě součástí mnoha receptů české kuchyně, ve které se používají jako přísady do zeleninových salátů, případně do nejrůznějších vařených či pečených pokrmů. Mletá paprika se potom využívá i jako koření. Existuje přitom ve „sladké“ a pálivé variantě. K dispozici navíc máte kajenský pepř. Ač by se díky názvu mohlo zdát, že se jedná o koření, které má něco společného s pepřem, ve skutečnosti se jedná o ostré koření z chilli papriček (anglické slovo pepper je označení jak pro pepř, tak pro papriku).

Pokud si doma chcete připravit zdravé dochucovadlo, máme pro vás recept na olivový olej s chilli papričkami. V hrnci zahřejete čtvrt litru olivového oleje a přidáte 4 sušené chilli papričky a bylinky (tymián, rozmarýn, případně další dle chuti). Vařit byste měli na mírném plameni, aby se olej nepřepálil. Následně smícháte s dalším čtvrt litrem olivové oleje, tentokrát studeného a necháte vychladnout. Získáte tak ostré dochucovadlo do salátů a dalších pokrmů.

Pěstování papriky seté na zahrádce

Sazenice papriky byste měli vysadit až s odchodem posledních přízemních mrazíků. Už při tomto kroku pamatujte na to, že rostlina sice vyžaduje slunečné stanoviště, ale přímé sluneční světlo neocení. Paprika setá zároveň potřebuje výživnou půdu a také pravidelnou zálivku, jež ovšem nemusí být zase tak vysoká. Pravidelná závlaha a přísun živin je třeba především v době vývinu plodů (v období zrání již méně). Hnojit byste měli cca jednou týdně tekutým hnojivem.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*