Kajenský pepř: ostré koření z chilli papriček

Kajenský pepř jako koření
Kajenský pepř

Chilli papričky či feferonky jsou pro někoho naprosto nepoživatelné, zatímco jiní je zbožňují. Může za to samozřejmě jejich často velmi pálivá chuť. Sušené chilli papričky různých druhů se v češtině nazývají kajenský pepř, jenž je používán jako ostré koření do rozmanitých pokrmů. Musíme ovšem dodat, že tento název je nepřesným překladem anglického názvu „cayenne pepper“. První slovo označuje jednu z odrůd (Cayenne), nicméně „pepper“ znamená jak pepř, tak papriku. S pepřem ovšem pochopitelně nemá, snad kromě pálivé chuti, vůbec nic společného.

Účinky kajenského pepře na lidské zdraví

Chilli papričky obsahují různé účinné látky jako např. vitamíny A, B či C, některé důležité minerály (draslík, vápník apod.) a také alkaloid kapsaicin, jenž tvoří jejich pálivou složku, ale blahodárně působí i na naše zdraví. Kajenský pepř je kupříkladu velmi vhodný při potížích s trávící soustavou. Podporuje totiž trávení, kladně působí na žaludek a střevní peristaltiku. Navíc zlepšuje metabolismus tuků a detoxikaci těla, takže se může stát účinným pomocníkem při redukci tělesné hmotnosti.

Používáním kajenského pepře můžete usnadnit uvolňování hlenů z plic, takže je vhodný při chřipce a nachlazení. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, a to včetně prevence proti srdeční arytmii. Mluví se také o jeho protizánětlivých, protialergických a antibakteriálních účincích a bývá dáván do souvislosti i s protirakovinným působením. Kajenský pepř se odedávna používal také zevně, a to především při podlitinách, křečových žilách, omrzlinách, řezných ranách nebo bolestech kloubů.

Kajenský pepř jako koření

V kuchyni je kajenský pepř používán především k tomu, aby dodal jednotlivým pokrmům pikantní chuť. Již z toho je zřejmé, že bývá často používán místo pepře či mleté pálivé papriky. Můžete z něj tedy učinit základní ostré koření v kuchyni, ovšem vzhledem k jeho mimořádné pikantnosti to s ním nepřehánějte. Kajenského pepře lze každopádně využít při přípravě pokrmů z indické či mexické kuchyně, ale také různých omáček, případně k masu či zeleninovým jídlům.

Recept na nápoj pro detoxikaci organismu: naplňte sklenici z poloviny studenou vodou a vymačkejte do ní 1 citron. Pak přidejte dvě lžíce javorového sirupu a špetku kajenského pepře. Dolijte vodou a dobře promíchejte.

Pěstování papriček Cayenne

Semena namočte ve vodě a vysejte do kypré a vlhké půdy. Vlhkost přitom zpočátku vyžadují neustále. Rostlina potřebuje pro vyklíčení dostatek tepla, takže v chladných měsících ji pěstujte doma, a to ideálně při teplotě 20 až 25 °C. Po vyklíčení navíc vyžaduje dostatek světla, ale teploty už jen kolem 20 °C. Postupem času přitom nejsou nároky papriček Cayenne na vodu tak vysoké. Doplňme, že byste při sklizni měli mít rukavice, neboť dotknout se jich a potom si sáhnout do očí, není rozhodně zážitek, jenž vám zpříjemní den.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Kajenský pepř
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*