
Chilli papričky či feferonky jsou pro někoho naprosto nepoživatelné, zatímco jiní je zbožňují. Může za to samozřejmě jejich často velmi pálivá chuť. Sušené chilli papričky různých druhů se v češtině nazývají kajenský pepř, jenž je používán jako ostré koření do rozmanitých pokrmů. Musíme ovšem dodat, že tento název je nepřesným překladem anglického názvu „cayenne pepper“. První slovo označuje jednu z odrůd (Cayenne), nicméně „pepper“ znamená jak pepř, tak papriku. S pepřem ovšem pochopitelně nemá, snad kromě pálivé chuti, vůbec nic společného.
Účinky kajenského pepře na lidské zdraví
Chilli papričky obsahují různé účinné látky jako např. vitamíny A, B či C, některé důležité minerály (draslík, vápník apod.) a také alkaloid kapsaicin, jenž tvoří jejich pálivou složku, ale blahodárně působí i na naše zdraví. Kajenský pepř je kupříkladu velmi vhodný při potížích s trávící soustavou. Podporuje totiž trávení, kladně působí na žaludek a střevní peristaltiku. Navíc zlepšuje metabolismus tuků a detoxikaci těla, takže se může stát účinným pomocníkem při redukci tělesné hmotnosti.
Používáním kajenského pepře můžete usnadnit uvolňování hlenů z plic, takže je vhodný při chřipce a nachlazení. Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, a to včetně prevence proti srdeční arytmii. Mluví se také o jeho protizánětlivých, protialergických a antibakteriálních účincích a bývá dáván do souvislosti i s protirakovinným působením. Kajenský pepř se odedávna používal také zevně, a to především při podlitinách, křečových žilách, omrzlinách, řezných ranách nebo bolestech kloubů.
Kajenský pepř jako koření
V kuchyni je kajenský pepř používán především k tomu, aby dodal jednotlivým pokrmům pikantní chuť. Již z toho je zřejmé, že bývá často používán místo pepře či mleté pálivé papriky. Můžete z něj tedy učinit základní ostré koření v kuchyni, ovšem vzhledem k jeho mimořádné pikantnosti to s ním nepřehánějte. Kajenského pepře lze každopádně využít při přípravě pokrmů z indické či mexické kuchyně, ale také různých omáček, případně k masu či zeleninovým jídlům.
Recept na nápoj pro detoxikaci organismu: naplňte sklenici z poloviny studenou vodou a vymačkejte do ní 1 citron. Pak přidejte dvě lžíce javorového sirupu a špetku kajenského pepře. Dolijte vodou a dobře promíchejte.
Pěstování papriček Cayenne
Semena namočte ve vodě a vysejte do kypré a vlhké půdy. Vlhkost přitom zpočátku vyžadují neustále. Rostlina potřebuje pro vyklíčení dostatek tepla, takže v chladných měsících ji pěstujte doma, a to ideálně při teplotě 20 až 25 °C. Po vyklíčení navíc vyžaduje dostatek světla, ale teploty už jen kolem 20 °C. Postupem času přitom nejsou nároky papriček Cayenne na vodu tak vysoké. Doplňme, že byste při sklizni měli mít rukavice, neboť dotknout se jich a potom si sáhnout do očí, není rozhodně zážitek, jenž vám zpříjemní den.
Napište komentář