Oves setý: velmi zdravá obilovina

Latinský název: Avena sativa

Oves setý na poli
Oves

Oves setý je dlouhodobě používanou potravinou, která má navíc i zajímavé účinky na lidské zdraví. Pomáhá totiž s různými neduhy.

Výskyt: v České republice se pěstují dvě varianty. Jedna (tzv. pluchatý oves) má původ v Anatolii (Malá Asie), zatímco druhá (bezpluchý neboli nahý oves) pochází ze střední a východní Asie.

Popis a účinné látky: jde o jednoletou rostlinu z čeledi lipnicovitých (sem patří i špalda nebo žito), která občas dorůstá do výšky 1,5 m. Má přímá a hladká stébla, pochvy listů jsou oválné a mají zašpičatělé zoubky. Čepele disponují šedozelenou barvou, květenstvím je lata a obilky, které jsou spíše drobné, nerostou v lichoklasech (na rozdíl od ostatních obilovin). Semena obsahují bílkoviny, sacharidy (vlákninu), tuky, vitamíny (B, D a E) a minerály (draslík, hořčík, železo, vápník či zinek).

Užitečné části: pro lidi jsou používána především zrna, uplatnění ovšem nacházejí i další části rostliny.

Oves setý a léčivé účinky

Oves setý je dlouhodobě používanou potravinou, která má navíc i zajímavé účinky na lidské zdraví. Umí např. pomoci s trávením, neboť působí proti zácpě a podporuje střevní trakt. Proto bývá doporučován i při zažívacích obtížích, ale také při redukčních dietách, a to i díky podpoře metabolismu (látkové přeměny). Navíc má kladný vliv na hladinu krevního cukru a pomáhá snižovat cholesterol. Pozitivně působí i na nervovou soustavu (účinkovat může např. při úzkostech), dýchací cesty, imunitu a kardiovaskulární systém. Pomáhá tedy s různými obtížemi.

Oves setý a obsah lepku

Díky svým vlastnostem bývá doporučován také sportovcům a diabetikům. Tělu totiž dodává energii, a to při minimálně spotřebě inzulinu. Je ovšem vhodný i pro celiaky, tedy jedince, kteří trpí nesnášenlivostí lepku? Toť otázka. Oves setý sice lepek neobsahuje, na druhou stranu je často převážen, zpracováván a skladován s druhy obilovin, jež lepek obsahují a mohou oves kontaminovat. Tento alergen by ale měl být jasně uveden na obalu, který si tedy pořádně prostudujte, abyste předešli případným komplikacím.

Oves a využití v kuchyni

Oves si lze pořídit v mnoha variantách. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, ale existují také tyčinky, krupice či mouka. Samotný oves lze využít jako přílohu k různým zeleninovým či masným pokrmům. Poměrně zajímavou možností je i ovesné rizoto, ve kterém stačí rýži nahradit právě touto obilovinou. Ta je často používána i k přípravě salátů a výtečná bývá rovněž s houbami. Doplňme, že pokud oves před vařením na delší dobu namočíte, doba tepelné úpravy se zkrátí.

Připravit si např. můžete zapékaný oves s houbami.Na olej dáte zpěnit nakrájenou cibuli, přidáte houby, kapustu nakrájenou na nudličky a po osolení necháte dusit (můžete podlévat vodou). Až bude vše měkké, přidáte tři vylisované stroužky česneku, mletý kmín, bazalku a majoránka. Následně vložíte vše do zapékací mísy, zalijete zhruba 250 g zakysané smetany a dvěma rozšlehanými vejci. Přidáte plátky másla a po upečení ještě můžete posypat nastrouhaným sýrem nebo polít kečupem.

Další využití ovsa

Oves setý je potravinou nejen pro člověka, ale zároveň se jedná o jeden z nejpoužívanějších typů krmiva pro koně. Tato zvířata totiž potřebují ke svému životu ve stravě tzv. jádrové krmivo, které obsahuje bílkoviny. Takové stravě se přitom říká obrok. Ten může tvořit právě kvalitní oves, jenž je vypěstovaný na obročním úhoru. Jedná se tedy skutečně o důležitou obilninu, která je vhodnou potravinou nejen pro člověka, ale také pro domestikovaná zvířata.

Pěstování ovsa setého

Oves se samozřejmě pěstuje především průmyslově. Tato obilovina klíčí při teplotě 3 až 5 °C, přičemž právě nyní potřebuje velmi mnoho vody. Pro celkový růst je lepší spíše chladnější a vlhčí počasí, takže mu vyhovují především deštivější měsíce, neboť vyšší nároky na vlhkost má neustále. Suchá a horká léta mu tedy naopak nedělají dobře. Ovsu setému vyhovuje těžká půda, neměl by ale být ve stínu. Jinak nebude pořádně prosperovat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*