Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Latinský název: Ricinus communis

Semena ricinovníku

Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na tomto místě nás ovšem budou zajímat zdravotní a kosmetické účinky ricinového oleje, které jsou rovněž zajímavé a znaly je již naše babičky.

Upozorňujeme: skočec obecný se může stát také okrasnou rostlinou, která navíc není nijak zvlášť náročná na pěstování, takže si ji může vysadit prakticky každý.

Ricinový olej jako kosmetický prostředek

V kosmetice je ricinový olej využíván díky svým regeneračním a hydratačním vlastnostem. Navíc působí skutečně univerzálně. Tak například regeneruje pokožku okolo očí, která je, jak známo, velmi jemná. Negativní vlivy tedy na ni působí opravdu výrazně. Pozitivně však působí po celém těle. Dokáže totiž zklidnit podrážděnou pokožku a zabraňuje jejímu vysušování. Trápí-li vás tedy suchá pleť, jedná se  o perfektní řešení.

Kladné účinky ricinového oleje lze pozorovat i na přirozené pokrývce hlavy. Při jeho pravidelném používání se stanou vlasy pevnějšími a lesklejšími a zároveň zabráníte jejich vypadávání. Celkově tedy budou působit zdravěji. Univerzální kosmetické účinky ricinového oleje navíc podtrhuje skutečnost, že jeho aplikace podporuje růst a hustotu očních řas a obočí. Zároveň působí blahodárně na rty.

Ricinový olej a léčivé účinky

V oblasti přírodní medicíny patří ricinový olej k velmi ceněným produktům. To je celkem zajímavé vzhledem k faktu, že semena ricinovníku obsahují ricin, což je velmi nebezpečný jed. Jeho toxické účinky jsou však během procesu výroby zcela potlačeny. Ve výsledku má dokonce pozitivní vliv na detoxikaci organismu a navíc stimuluje lymfatickou (mízní) soustavu.

Ricinový olej můžete používat také v případě, že vás dlouhodobě trápí bolesti kloubů, a to ve formě horkých obkladů. Navíc účinně bojuje s lámavými nehty anebo s bradavicemi. Doplňme, že má rovněž projímavé účinky, takže může usnadňovat vyprazdňování. Ovšem pozor! Budete-li jej užívat vnitřně, zvolte velmi malé dávky. Větší množství totiž není odborníky doporučováno.

Ricinový olej můžete vyzkoušet také na namožené svaly, přičemž stejně jako v případě bolavých kloubů mohou efektivně fungovat horké obklady. Doporučováno je zahřát olej ve vodě zhruba na teplotu lidského těla, promasírovat s jeho pomoci namožené místo a následně byste měli přiložit nahřátý ručník. Tento postup by vám měl ulevit od nepříjemných pocitů po cvičení.

Tip na závěr: při problémech s bolavými klouby nebo svaly můžete vyzkoušet rovněž tymiánový olej, který si lze jednoduše připravit podle našeho receptu. Pro kosmetické účinky je zase využíván např. pupálkový olej, jenž obecně pomáhá především ženám.

Sdílet příspěvek:

Bylinky, které vám pomohou s pokožkou

Bylinky na
06/10/2019 Petr Sivok 0
Potíže s pletí má v současné době mnoho lidí, a to vlivem mnoha nepříznivých faktorů. Stres např. způsobuje hormonální nerovnováha, jež snižuje schopnost těla udržovat dostatečnou hydrataci. Problémy s pokožkou však mohou pomoci vyřešit některé bylinky. Fialka vonná [...]

Babské rady na vysoký krevní tlak

Babské rady
10/08/2019 Petr Sivok 2
Vysoký krevní tlak se v současném světě (minimálně na Západě) týká až jedné pětiny obyvatel. Bývá přitom řazen mezi civilizační choroby, které mají na svědomí obrovské množství úmrtí. Krevní tlak nemusí být pouze vysoký, ale také [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*