Muškátový oříšek: zdravé a zároveň nebezpečné koření

Muškátový oříšek jako koření
Muškátový oříšek

Muškátový oříšek patří v našich luzích a hájích mezi známá koření. Konkrétně jde o vysušené semeno tropického stromu muškátovníku pravého (Myristica fragrans), který v některých případech dorůstá až do výšky 18 metrů a pochází z Asie. Muškátový oříšek byl po dlouhá léta v Evropě poměrně vzácným kořením, v současné době je ale zcela běžně dostupné. Kromě specifické chuti má také některé léčivé účinky, s jeho používáním byste to ovšem neměli přehánět, neboť ve větším množství působí jako halucinogen.

Léčivé účinky muškátového oříšku

Muškátový oříšek obsahuje některé účinné látky, z nichž jmenujme silice elimicin a myristicin. Lidem přitom umí pomoci s mnoha problémy. Tak například zvyšuje chuť k jídlu (efektivní je tedy při nechutenství) a podporuje trávení. Zároveň má pozitivní vliv na nadýmání, průjem či zvracení a tiší bolesti břicha i křeče. Pokud vás tedy dlouhodobě trápí potíže se zažíváním a muškátový oříšek v kuchyni víceméně nepoužíváte, možná je nejvyšší čas na změnu.

Semena muškátovníku pravého bývají používána i při problémech s nespavostí, astmatem nebo při zánětech. Jejich protizánětlivé účinky sice nejsou nijak vysoké, nicméně bývají doporučována k domácí léčení pankreatitidy, tedy zánětu slinivky břišní, anebo zánětu ledvin. Zevně je lze vyzkoušet při revmatických potížích či bronchitidě. U žen umí pomoci s vyvoláním menstruace, nicméně v žádném případě by je neměly užívat těhotné ženy, protože na plod mohou působit negativně.

Muškátový oříšek jako koření

Muškátový oříšek byl díky své velmi výrazné vůni a chuti odedávna používán při přípravě jídel a nápojů. I dnes se přidává k masu, a to včetně sekané či různých nádivek. Vhodný je rovněž do polévek, omáček, salátů anebo k zelenině. Vždy byste jej ovšem měli používat až na závěr tepelné úpravy, neboť tímto procesem výrazně ztrácí chuť. Doplňme, že byl dříve používán i při vaření piva a dnes stále nachází uplatnění při výrobě alkoholických likérů. Účinky alkoholu totiž údajně posiluje.

Pozor na vysoké dávky!

Výše zmíněné silice myristicin a elimicin působí i psychoaktivně. Ve vyšších dávkách (cca od 25 g) způsobují halucinace, často dochází ke ztrátě vědomí a existují i případy úmrtí. Pokud byste si chtěli zaexperimentovat a vzít si vysokou, přesto nižší dávku muškátového oříšku, musíme vás zklamat. Intoxikaci totiž často doprovázejí bolesti hlavy, bušení srdce či nevolnost. Jedinci, kteří to vyzkoušeli, navíc tvrdí, že ani psychicky se nejednalo o nic úžasného. Příjemné opojení zde tedy nehledejte.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Muškátový oříšek
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*