Méně používané koření, které podporuje trávení a účinkuje při nevolnosti, nechutenství, průjmech

Muškátový květ je sušený míšek muškátovníku vonného či pravého. Jedná se tedy o koření, které pochází ze stejného stromu jako muškátový oříšek, což je zase jeho vysušené semeno.

Historie muškátového květu v Evropě

Muškátovník vonný (Myristica fragrans) roste ve vlhkých tropech a jeho původní domovinou je Indonésie. Produkty z tohoto stromu se na evropský kontinent dostaly na přelomu starověku a středověku a i v dalších století je sem dováželi arabští a indičtí obchodníci. Díky jejich vzácnosti byly ovšem enormně drahé. Teprve s evropskou expanzí do dalších částí světa na přelomu 15. a 16. století, se muškátový květ a oříšek začaly do Evropy ve větším množstvím dostávat s portugalskými mořeplavci z indonéského souostroví Moluky.

Kde muškátový květ ochutnat?

Muškátový květ sice není nejpoužívanějším kořením v českých kuchyních, přesto ho při dochucování pokrmů používá alespoň jednou za čas mnoho lidí. Proto si jej lze pořídit prakticky ve všech obchodech a od různých výrobců. Pokud si přitom potrpíte na kvalitu všech surovin, které v kuchyni používáte, můžete si zakoupit i muškátový květ v bio kvalitě, a to např. od společnosti Sonnentor, která se zaměřuje na biočaje a biokoření.

Použití muškátového květu v kuchyni

Muškátový květ má palčivější aroma než muškátový oříšek. Díky své výrazné chuti se používá při přípravě mnoha rozličných pokrmů. Výtečně se kupříkladu hodí k dochucování mořských ryb a dalších plodů moře. Dále se nabízí uplatnění k masu (např. telecímu nebo kuřecímu) nebo sýrům a dochutit s ním lze různé omáčky či polévky. Velmi vhodné použití je také při nakládání zeleniny. Muškátový oříšek se ovšem neztratí ani u sladkých jídel, proto s ním můžete dochutit vánoční cukroví, pudinky, šlehačku, perníky, dezerty anebo rozličné pokrmy z ovoce.

Vliv muškátového květu na lidské zdraví

V některých oblastech Asie (především na jihovýchodě) se muškátový květ používá zejména pro své léčivé účinky, tedy ne primárně jako koření. Obsahuje totiž silice, alkaloidy nebo kyselinu muškátovou. Stejně jako muškátový oříšek proto podporuje trávení, když účinkuje při nevolnosti, nechutenství, průjmech anebo nadýmání. Navíc dokáže zklidňovat, takže jej můžete vyzkoušet ve vypjatých obdobích. Pomáhá rovněž u ztuhlých svalů a kloubů, přičemž ulevit může dokonce při revmatismu. Zároveň nachází uplatnění při zahlenění, neboť dokáže rozpouštět hleny.

Upozorňujeme: s používáním muškátového květu (stejně jako oříšku) byste to i přes nesporné výhody neměli přehánět. Ve vyšších dávkách totiž může působit jedovatě. Nedoporučuje se tedy malým dětem, ale také těhotným a kojícím ženám.

Zajímavosti o muškátovém květu

  • Výše zmíněná toxicita muškátového květu, kterou způsobují obsažené fenoly (zejména myristicin), se projevuje stejnými symptomy jako intoxikace halucinogenními drogami. Důsledkem přitom může být i smrt.
  • Muškátový květ se dříve používal i při přípravě alkoholických nápojů. Ochucovalo se jím třeba pivo, víno či medovina.
  • Muškátový květ nacházel uplatnění také díky svým údajný magickým vlastnostem. Používán byl tedy např. při různých náboženských rituálech.
  • Pokud budete mít doma větší množství muškátového květu, určitě jej skladujte na suchých a tmavých místech, a to v uzavřené nádobě.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 2
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*