Meruňky: velmi zdravé ovoce, které posiluje imunitu i lidskou psychiku

Meruňka obecná (Prunus armeniaca) je strom, jehož původní domovinou byla východní Asie. Patří přitom do rodu slivoň, kam jsou řazeny i další dřeviny jako broskvoň, švestka, višeň, třešeň nebo mandloň. Nás však na tomto místě nebude zajímat vědecká klasifikace, ale samotné plody, tedy peckovice zvané meruňky, které jsou i u nás často konzumovaným ovocem. Nejenže jsou totiž díky své sladké chuti velice dobré, ale zároveň obsahují účinné látky, jež pomáhají našemu zdraví.

Mohlo by vás zajímat: meruňky obsahují vitamíny (především A a ze skupiny B-komplex), dále některé důležité minerály (měď, železo, draslík nebo vápník), ale třeba také flavonoidy.

Účinky meruněk na lidské zdraví

Díky obsahu zdraví prospěšných látek pomáhá toto oranžové ovoce v boji s volnými radikály, neboť mnohé z nich jsou považovány za účinné antioxidanty. To znamená, že zpomaluje stárnutí organismu. Meruňka dále posiluje jeho obranyschopnost (imunitu) a podílí se na zdraví trávící soustavy, když má např. kladný vliv na střevní peristaltiku. Řeší rovněž potíže s krví, protože podporuje krvetvorbu (hlavně díky obsahu železa) a snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Meruňky pozitivně působí i na lidskou psychiku – posilují totiž nervový systém, pomáhají při nespavosti a u starších lidí snižují riziko demence. Tělu navíc dodávají energii. Zmínit musíme i schopnost odbourávat tuky. Tím pádem pomáhají v boji s přebytečnými kilogramy (samozřejmě ale ne v kombinaci s cukry např. v džemech). Konzumace meruněk se vyplatí i pro kladný vliv na vlasy, nehty a kůži. Navíc se o nich hovoří rovněž v souvislosti s prevencí nádorových onemocnění.

Uplatnění meruněk v kuchyni

Meruňky je vhodné konzumovat v čerstvém stavu, neboť s tepelnou úpravou či sušením ztrácejí určité množství účinných látek. Toto ovoce lze ovšem využít mnoha způsoby – např. do kompotu, marmelády, džemu anebo zmrzliny. Samozřejmě se jedná o výbornou ingredienci do sladkých pokrmů, jako jsou dorty či koláče. Z meruněk se pak vyrábějí i nejrůznější nápoje, a to jak nealkoholické jako džusy či šťávy, tak alkoholické. Ostatně kdo by neznal meruňkovici.

Recept na meruňkový džus: zhruba 3 kg meruněk vypeckujete, nakrájíte a ve vodě podusíte až do změknutí. Do výsledné směsi přidáte zhruba 150 g cukru (ideálně třtinového), šťávu z půlky citronu a rozmixujete. Následně 5 minut povaříte za stálého míchání a máte hotovo.

Pěstování meruňky obecné

Meruňku je vhodné vysadit na jaře či na podzim. Potřebuje ovšem slunné stanoviště v nižší nadmořské výšce, protože jí nevyhovují mrazy. Vyžaduje naopak středně těžkou půdu, a to ideálně hlinitopísčitou. Ke svému růstu samozřejmě potřebuje dostatek živin a vláhy. U meruňky obecné je v prvních třech letech po výsadbě potřeba také řez. Pokud byste se tedy chtěli do jejího pěstování pustit, rozhodně si pořádně prostudujte všechny důležité informace.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*