Hadí mord španělský: kořenová zelenina, která je velmi vhodná pro diabetiky

Latinský název: Scorzonera hispanica

Hadí mord španělský patří mezi zdravou kořenovou zeleninu. Je tedy škoda, že není tolik známý.

Výskyt: hadí mord španělský neboli černý kořen je rostlina, která navzdory druhovému názvu neroste pouze na Pyrenejském poloostrově, ale v podstatě po celé Evropě i Asii.

Popis a účinné látky: jedná se o rostlinu z čeledi hvězdnicovitých, jejíž lodyha může dorůstat do výšky 120 cm. Listy se liší dle odrůdy (mohou být elipčité, kopinaté nebo čárkovité) a květy žluté barvy se objevují v průběhu prázdninových měsíců. Hadí mord španělský, o němž se dříve věřilo, že dokáže zabíjet hady, disponuje černým kořenem, který je navzdory barvě podobný mrkvi či petrželi. Jde tedy o kořenovou zeleninu, jež obsahuje velké množství sacharidů s převahou inulinu, ale také bílkoviny, tuky, vlákninu, flavonoidy, stejně jako vitamíny (A, B, C a E) a minerální látky (hořčík, železo, vápník nebo draslík).

Užitečné části: používána je především bulva, někdy ale také listy.

Léčivé účinky hadího mordu španělského

Černý kořen patří mezi zdravou kořenovou zeleninu. Je tedy škoda, že není tolik známý. V každém případě vysoký obsah sacharidů s převahou inulinu z něj činí velmi vhodnou potravinu pro diabetiky. Navíc podporuje činnost endokrinního systému, pomáhá při poruchách látkové výměny, stejně jako při potížích s enzymatickými funkcemi, případně s alergiemi.

Hadí mord španělský pozitivně působí na spoustu orgánů, jako jsou játra, žlučník či slinivka, ale kladný vliv má i na tvorbu moči. Černý kořen je navíc lehce stravitelný, takže nijak nezatěžuje trávení. Listy rostliny lze navíc uplatnit i zevně. Jsou přitom vhodné pro lidi, kteří trpí revmatismem, neboť ve formě obkladu ulevují bolavým kloubům či kyčlím. Navíc účinkují na kožní potíže nebo hemeroidy.

Černý kořen v kuchyni

Černý kořen je velice chutný a zdravý. Jeho dužnina je na rozdíl od povrchu sněhově bílá. Po fyzickém poškození z bulvy vytéká latex, tedy hustá bílá šťáva. Před zpracováním je nutné černý kořen oškrábat či uvařit ve slupce a následně oloupat. Tepelná úprava jej totiž zbavuje vysoké lepkavosti. Můžete ho ovšem konzumovat za syrova, ale hodí se rovněž do polévek a lze jej i zapéct, opéct, usmažit anebo obalit jako řízek.

Pěstování hadího mordu španělského

Kořen hadího mordu španělského je chutný a zdravý a rostlina je zároveň nenáročná na pěstování, takže je s podivem, že se u nás příliš často nepěstuje. V každém případě vyžaduje slunná stanoviště a vyhovuje jí rovněž dostatečně vlhká hlinitopísčitá půda. K prosperitě jí pomůžete i pravidelným přísunem hnojiva (ovšem ne organického)a vody. Doporučovaná doba k setí je již únor nebo březen, přičemž ke sklizni dochází až na konci podzimu. Sklidit byste ji ovšem měli před přízemními mrazíky, které mohou negativně ovlivnit kvalitu černého kořene.

Fotogalerie:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*