
Čekanku lze doporučit z celé řady důvodů. Na úvod zmiňme kladný vliv na trávící soustavu, když např. zlepšuje chuť k jídlu a působí protizánětlivě. Konzumovat by ji měli i lidé s citlivým žaludkem, případně se žaludečními vředy vše však postupně…
Výskyt: čekanka obecná není příliš náročná rostlina, takže vyjma skutečně chladných oblastí ji lze nalézt téměř po celém světě. To ostatně platí i pro Českou republiku. Dokonce by se dalo říci, že se jedná o jednu z nejčastěji se vyskytujících bylinek v naší přírodě, kterou lze najít především u cest, polí, luk, ale také v parcích, na stráních a v lesích.
Popis a účinné látky: čekanka je vytrvalou rostlinou, jež patří do čeledi hvězdnicovitých. Dorůstat může až do výšky 1 metru. Disponuje podlouhlými listy a blankytně modrými květy. Ty jsou na jednu stranu jejím poznávacím znamením, nicméně někdy mohou mít i jinou barvu (např. růžovou). Čekanka v každém případě kvete v období od července do října. Z účinných látek pak musíme uvést zejména dvě, a to inulin a hořčiny.
Užitečné části: používány jsou prakticky všechny části čekanky obecné, největší uplatnění je ale s největší pravděpodobností nalézáno pro kořen.
Čekanka obecná a léčivé účinky
Čekanku lze doporučit z celé řady důvodů. Na úvod zmiňme kladný vliv na trávící soustavu, když např. zlepšuje chuť k jídlu a působí protizánětlivě. Konzumovat by ji měli i lidé s citlivým žaludkem, případně se žaludečními vředy. Čekanka dále pomáhá vylučovat škodliviny z těla a dokáže pomoci i osobám, které trpí onemocněním jater. Dokonce bývá někdy doporučována i při jaterních otravách jako protijed. Příznivý vliv má ovšem i na žlučník, neboť vyplavuje přebytečnou žluč a pomoci může i při žlučových kamenech.
Čekanka obecná se může osvědčit i při kamenech ledvinových a zmínit musíme i její močopudné účinky, ačkoli nejsou nijak silné. Často je také součástí směsí proti diabetu. Čaji z této rostliny jsou navíc přičítány zklidňující účinky na nervovou soustavu. Dodejme, že čekanku obecnou lze používat i zevně, a to několika způsoby. Obklady mohou kupříkladu dobře posloužit při bolestech kloubů a nálev z květů můžete určitě vyzkoušet, bude-li vás trápit zánět spojivek.
Upozorňujeme: ačkoli je někdy čekanka popisována jako zcela neškodná, některé zdroje uvádějí její negativní vliv v průběhu těhotenství a někdy snad také může urychlit nástup menstruačního cyklu.
Kuchyňské využití čekanky obecné
Čekanka je součástí různých bylinných směsí a čajů. V kuchyni ji však můžete upotřebit i několika dalšími způsoby. Tak například čerstvými listy je možné dochutit různé saláty, polévky anebo zeleninová jídla. Vzhledem k vysokému obsahu polysacharidu inulinu lze navíc s květy čekanky zdobit cukrářské výrobky, aniž by došlo k jakémukoli „znehodnocení“ jejich chuti. Kořen se potom užívá k výrobě nepravé kávy, která neobsahuje kofein. Pražená čekanka je navíc využívána i při výrobě piva.
Zajímavost na závěr: v kuchyni nalézá uplatnění i čekanka listová, jež patří rovněž do čeledi hvězdnicovitých, ovšem jedná se o listovou zeleninu.
Fotogalerie:
chystám se na čekanku, tady roste skoro všude, ale zatím nemám čas.