Javorový sirup: výrazně zdravější sladidlo než cukr

Velmi zdravé sladidlo

Javorový sirup

Nechcete v kuchyni používat pouze rafinovaný cukr? V tom případě si pořiďte javorový sirup, což je výrazně zdravější sladidlo.

Lívance, vafle či zmrzlinové poháry s javorovým sirupem jsou známy všem milovníků amerických filmů. Nejedná se přitom o žádnou náhodu, neboť tato přísada pochází z listnatého stromu s názvem javor cukrový (Acer saccharum Marsh.), jehož domovina se nachází v severovýchodní Americe. Dokonce se jedná o národní strom Kanady, což zřejmě tuší každý fanoušek ledního hokeje, neboť javorový list z tohoto stromu zdobí její státní vlajku.

Aktuálně sice roste javor cukrový i v Česku, nicméně nemá žádné výraznější hospodářské využití. Na severoamerickém kontinentu se naopak již dlouhá léta jeho sladká míza užívá na výrobu javorového sirupu. Musíme však doplnit, že ten se někdy získává i z jiných druhů javorů. V každém případě se společně s medem a cukrem jedná o nejpoužívanější sladidlo dneška. A pokud máte rádi sladké, rozhodně byste jím měli nahradit cukr, neboť se jedná o jeho zdravější alternativu.

Jaké látky javorový sirup obsahuje?

Javorový sirup patří mezi tzv. superpotraviny, což znamená, že obsahuje mnoho složek, které působí velmi pozitivně na lidské zdraví. U tohoto sladidla jde konkrétně o minerální látky (např. zinek, železo, draslík, mangan, vápník či fosfor), vitamín B, B2 (riboflavin) či D a velkou spoustu aminokyselin. Javorový sirup sice obsahuje méně kalorií než med, zato logicky více než cukr. Obě tato „konkurenční“ sladidla ovšem poráží svou nutriční hodnotou.

Účinky javorového sirupu

Kromě toho, že je zdravějším sladidlem než třeba cukr, mají látky přítomné v javorovém sirupu řadu dalších pozitivních účinků na lidské zdraví. Působí kupříkladu kladně na imunitu, produkci hormonů nebo kardiovaskulární systém a navíc chrání cévy před „zlým“ LDL cholesterolem. Nesmíme ovšem vynechat ani jeho výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Proto je koneckonců doporučován při onemocnění cukrovkou, rakovinou apod.

Doporučujeme: mají vaše děti rádi sladké? V tom případě by vám doma neměl chybět právě javorový sirup. Ten se totiž mj. podílí na správném vývoji kostí a chrupavek, což je v období růstu podstatné.  Ovšem i v tomto případě platí, že všeho s mírou.

Javorový sirup v kuchyni

V úvodu jsme zmínili lívance a další pochutiny s javorovým sirupem. V kuchyni je jím samozřejmě nahrazován rafinovaný cukr, který není právě nejzdravější. Můžete ho kupříkladu použít do sladkých těst a pochutnáte si úplně stejně, možná lépe, rozhodně se ale budete stravovat zdravěji. Leckoho by sice mohla odradit vyšší pořizovací cena tohoto přírodního sladidla, nicméně na zdravím se v žádném případě nevyplácí šetřit. Používejte ho tedy alespoň jednou za čas.

Doporučujeme: pokud máte rádi sladko-slanou chuť, můžete si doma poměrně jednoduše připravit vynikající grilovaná kuřecí křidélka s javorovým sirupem. Milovníci pálivých jídel přitom mohou přidat i chilli papričku.

Jak se javorový sirup vyrábí?

Tento sirup je vlastně koncentrovaná míza javoru cukrového, který ji produkuje po 50 až 80 letech růstu. V tomto období jsou do stromů navrtávány otvory, jimiž míza vytéká do nádob. Obsahuje přitom 97 % vody, která se tedy nejprve musí nechat odpařit. Není divu, že z 30 až 40 litrů mízy vznikne pouze 1 litr sirupu. Severoameričtí indiáni nařezávali stromy a zpracovávali mízu javoru již dlouho před příchodem evropských kolonistů, kteří se od nich tento postup naučili.

Druhy javorového sirupu

V České republice dnes javorový sirup seženete v obchodech se zdravou výživou, supermarketech, ale i jinde. Existuje přitom ve čtyřech základních variantách, neboť se známkuje podle barvy, jež má vliv na chuť.

  • Grade A. Velmi světlý a jemný. Považován za nejkvalitnější.
  • Grade B. Světlý sirup, který má méně intenzivní chuť.
  • Grade C. Příjemná javorová vůně a chuť. V Evropě prý nejoblíbenější.
  • Grade D. Tmavý sirup. Považován za nekvalitní a nevhodný pro konzumaci.

Pokud si budete javorový sirup pořizovat, zaměřte se na BIO produkty, které jsou čisté a vyrobené ekologicky. To v tomto případě znamená, že se dbá na skutečnost, aby javory, jež produkují mízu, byly dospělé a jejím získáváním nebyl narušen vývoj stromů.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*