Bulharské koření a jeho využití. Co má společného s českou kuchyní?

Koření je nedílnou součástí každé kuchyně. Ta bulharská vychází z hned několika zemí, které právě v dochucování zanechávají svůj rukopis. Kromě dalších balkánských států tu najdeme řeckou a tureckou kuchyni a také prvky Blízkého východu. Co si ale vlastně představit pod podivně znějícími názvy balkánského koření?

Bulharsko se vyznačuje oblibou masových pokrmů a tepelně upravené zeleniny, které díky příznivému klimatu mají dostatek. Charakteristická je také konzumace mléčných výrobků, nejčastěji sýrů. Jaké koření se pak v přípravě jídel dostává na první příčky?

Čubrica aneb Saturejka zahradní

Jasný bulharský favorit mezi kořením. Čubrica se nazývá koření samotné, ale i směs, ve které se nachází. V té najdete také pískavici řecké seno, ale i známější druhy, jako libeček, chilli, petržel a (velmi zajímavě) také kukuřičnou mouku.

Se saturejkou si bulhaři vystačí více méně na všechny pokrmy. Její chuť pocítíte v grilovaných masech, zapékaných masových a zeleninových směsích i v sýrech či tvarohových pomazánkách. Skvěle dochutí i husté polévky, které jsou pro Bulharsko rovněž typické.

Šarena sol aneb Barevná sůl

I tady se saturejka hlásí o slovo. Smíchaná s paprikou a solí je skvělým kořením na pečené kuře, ale je také hojně využívaná velmi prostým způsobem, a to na teplé pečivo potřené máslem. Zpravidla obsahuje alespoň 5 druhů koření, kde podobně jako v čubrici najdete chilli nebo sladkou papriku, pískavici, ale i mateřídoušku.

Džodžen aneb Máta

Známá také jako gjozam se bylinka objevuje zejména v polévkách. Jde o druh máty, který roste ve střední a jižní Evropě. Skvěle se hodí i do pokrmů z fazolí, do dušeného špenátu nebo k jehněčímu masu. Má velmi výraznou chuť a vůni, takže kombinaci s jinými druhy koření je důležité promyslet, mohla by je totiž potlačit.

Tyhle favority určitě dobře znáte

Kromě zvláštně znějících názvů se v bulharské kuchyni objevují i známé klasiky. Hojně využívaný je třeba anýz pro svou typickou chuť a mnohostranné účely. Nechybí ani bazalka, celer, pepř a kmín nebo bobkový list.

Jak ale vidíte, nakonec jde o směsi toho, co sami běžně využíváme. Pokud byste si tedy rádi uvařili nějaký z typicky bulharských pokrmů, nemusíte jejich koření složitě hledat a stačí vám si směs doma namíchat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*