Akébie pětičetná: „čokoládové víno“, které plodí takřka neznámé ovoce

Latinský název: Akebia quinata

Akébie pětičetná (zdroj: Samphotostock.cz)

Akébie pětičetná je liána, které se říká „čokoládové víno“. Plodí chutné ovoce, které je zdravé, což platí i pro další částí rostliny.

Výskyt: původní domovinou akébie je Východní Asie, konkrétně roste v Číně, Koreji a Japonsku, kde kromě akébie pětičetné rostou i další čtyři druhy této rostliny.

Popis a účinné látky: akébie pětičetná je dřevnatá liána z čeledi kokylovitých, která je charakteristická velmi rychlým růstem (až o 2 m za rok) a nakonec může dosáhnout délky i přes 10 m. Rostliná má střídavé, trojúhelníkovité a lehce zvlněné listy. Květy jsou jednopohlavné, trojčetné a mohou mít bílou, červenou až fialově-hnědou barvu. Plody mají růžovou až světle fialovou barvu, přičemž se jedná o dužnaté měchýřky, které obsahují slizovitou dužinu s černými semeny. Rostlina přitom obsahuje některé účinné látky, jež mohou přispět k našemu zdraví.

Užitečné části: využívány jsou právě plody, ale také další části rostliny (stonek, kořeny, listy).

Léčivé účinky akébie pětičetné

Akébie pětičetná je dlouhodobě využívána v tradiční čínské medicíně. Jednotlivé části rostliny mohou mít kladný vliv na chřipku a nachlazení, když např. pomáhají snižovat horečku a podporují pocení. Navíc je lze vyzkoušet i k detoxikaci organismu a pozitivně působí i na trávicí soustavu, když např. zklidňují žaludek a přičítány jim jsou i mírně projímavé účinky.

Plodům a dalším částem akébie pětičetné jsou přisuzovány i protizánětlivé účinky, kladně působí na močové cesty a ženám mohou pomoci při menstruačních problémech a v průběhu raného mateřství s laktací. Účinným látkám, které rostlina obsahuje, jsou někdy přisuzovány i protirakovinné účinky. Akébie každopádně působí i zevně, a to proti zánětům, plísním nebo bakteriím.

Akébie pětičetná v kuchyni

Akébii pětičetné se říká „čokoládové víno“, a to podle vzhledu rostliny a vůně a chuti plodů, které jsou chutným ovocem, jež u nás není příliš známé. Konzumovat jej v každém případě můžete samotné a přidat jej můžete i do ovocných salátů. V kuchyni je možné využít i mladé výhonky, jež se hodí do zeleninových salátů. Z listů a plodů si je navíc možné připravit zdravý čaj.

Pěstování akébie pětičetné

Akébie pětičetná je rovněž okrasnou rostlinkou, neboť krásně popíná pergoly a zdi. Lze ji přitom pěstovat i v našich podmínkách. Nejvíce ji bude vyhovovat stanoviště v polostínu a hlinitá půda, která by měla být odvodněná. Následně se o ni nebudete muset takřka vůbec starat, protože je mrazuvzdorná (až do -20 °C). Aby akébia plodila, je ovšem nutné pěstovat více rostlin najednou.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*