Provensálské koření: oblíbené koření s celou řadou pozitivních účinků na zdraví

Léčivé účinky provensálského koření
Bylinky na provensálské koření

Pokud někdy navštívíte Provensálsko a ochutnáte místní grilované kuře, okamžitě ucítíte speciální a úžasnou chuť. Bude za to moci i provensálské koření.

Provensálské koření je běžnou součástí české kuchyně. Jeho původní domovinu nemusíme hledat nijak složitě, odkazuje k ní totiž už samotný název. Tato směs čerstvých či sušených bylinek tedy pochází z francouzské oblasti Provence, jež se nachází na jihovýchodě této evropské země. Co už ovšem také jisté není, jaké bylo původní složení tohoto koření. To se samozřejmě během let měnilo. Určitě do něj patří rozmarýn, bazalka a tymián, v některých případech i dobromysl, estragon, majoránku, fenykl nebo saturejka, přičemž za Atlantikem bývá součástí i levandule.

Léčivé účinky provensálského koření? Záleží na složení!

Vzhledem k tomu, že je provensálské koření směsí bylinek, asi nikoho nepřekvapí, že působí velmi kladně na lidské zdraví. Jednotlivé rostliny totiž pochopitelně obsahují mnoho účinných látek, které se zde navzájem podporují. Na druhou stranu je zřejmé, že se konkrétně účinky budou měnit v závislosti na daném složení.

Základní směs bylin (rozmarýn, bazalka a tymián) působí dohromady pozitivně na kardiovaskulární systém, hladinu cukru v krvi a zlepšuje prokrvení těla. Zároveň umí podpořit psychické schopnosti a pomoci s podrážděním a dalšími nervovými problémy. Působí i antibioticky, dezinfekčně a antisepticky.

Další složky provensálského koření mohou pomoci s nechutenstvím a celkově podporují trávení, když mají pozitivní vliv i na potíže se zažíváním, jako je např. plynatost či průjmy. Některé z výše uvedených rostlin ovšem plní i jinou funkci, totiž dodat koření specifickou vůni a chuť.

K čemu se provensálské koření hodí v kuchyni?

Většina lidí si nekupuje provensálské koření kvůli léčivým účinkům, ale primárně ke kuchyňskému využití. Používáno je často k dochucení různých druhů grilovaného i pečeného masa. A jak se sluší na původem středomořské koření, platí to i pro ryby. Využití je ale daleko širší. Velmi se totiž hodí i k zelenině, salátům, těstovinám, na pizzu, sýry nebo do omáček. Doporučujeme ale použít až v úplném závěru tepelné úpravy či po jejím skončení, aby zůstaly zachovány účinné látky.

Tuto kuchyňskou ingredienci si můžete pořídit v podstatě každém obchodě, ve kterém se prodávají potraviny. Máme pro vás ovšem také recept na provensálské koření. Domácí příprava je jednoduchá. Budete potřebovat pouze sušené bylinky, a to např. stejný díl rozmarýnu, tymiánu, bazalky, saturejky a estragonu. Poměr ovšem můžete dle chuti měnit. Skladovat doporučujeme ve vzduchotěsné sklenici při pokojové teplotě.

Doporučujeme: provensálské koření si můžete zakoupit také vážené na trzích. Pokud si jej ovšem pořídíte v některém z obchodů, zaměřte se raději na produkty neobsahující glutamát a soli. Pak bude zdravější a připravovaný pokrm ideálně dosolte sami, a to himálajskou solí, která umožňuje dochucovat zdravěji.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*