Himálajská sůl: umožňuje dochucovat pokrmy zdravěji

Himálajská sůl v kuchyni
Himálajská sůl hrubozrná

Himálajská sůl představuje zdravější alternativu běžné kuchyňské soli. Nejenže tolik nezatěžuje organismus, ale zároveň má spoustu kladných vlivů na naše zdraví.

Ačkoli je sůl nad zlato, musíme zároveň dodat, že není sůl jako sůl. Do těch obyčejných totiž bývají přidávány látky, které nejsou právě nejzdravější. Ono ani časté solení nám příliš neprospívá, zvláště když už je sůl mnohdy přítomna ve všedně kupovaných potravinách. Tuto sloučeninu bychom sice neměli z našich jídelníčků vyřadit úplně, ale výrazně její používání omezit. A navíc nahradit tu běžnou zdravějšími alternativami, mezi které nepochybně patří i himálajská sůl.

Proč přestat používat levnou stolní sůl?

Možná se to nezdá, ale klasická kuchyňská sůl se od té přírodní velmi liší. Obvykle je totiž výrazně rafinovaná  a jedná se vlastně o takřka čistý chlorid sodný. Navíc jsou do ní velice často přidávány chemikálie (zejména látky proti spečení), což jejím zdravotním účinkům rozhodně nepomáhá. Naopak důsledkem zvýšené konzumace jsou negativa jako zadržování vody či vysoký krevní tlak, přičemž musíme dodat, že se jí tělo i obtížně zbavuje, což má vliv na naši vitalitu!

Himálajská sůl jako kvalitní zdroj minerálních látek

Himálajská sůl se těží v Asii, což ostatně vyplývá již ze samotného názvu. Jelikož je prodávána v přirozeném stavu, neobsahuje žádné výše zmíněné chemikálie, naopak v ní je přítomna řada důležitých minerálních látek, mezi kterými musíme jmenovat především hořčík, vápník, železo, sodík či draslík. Z výše uvedených důvodů tedy nezatěžuje organismus, neboť je metabolizována bez ztráty energie. Oproti běžně dostupné stolní soli se zkrátka jedná o dosti výrazný rozdíl.

Pokud stále váháte, zda na himálajskou sůl přejít, rozhodování vám možná usnadníme jejími účinky na lidské zdraví. Má totiž např. pozitivní vliv na ledviny, což je opět pravý opak běžné kuchyňské soli. Navíc dokáže pomoci regulovat krevní tlak, hladinu cukru v krvi a kladně působí také na cévy. Kromě toho pomáhá udržovat správné pH v těle i absorbovat živiny. V neposlední řadě se konzumace himálajské soli může projevit i na lepším fungování nervové soustavy.

Kde se těží himálajská sůl?

Himálajská sůl se konkrétně těží  v solném dolu Khewra v pákistánské části Pandžábu, což je sporné území mezi Pákistánem a Indií. Vyskytuje se zde pod červeně zabarvenými horami, díky čemuž má charakteristickou růžovou barvu. Tyto hory se přitom nacházejí zhruba 200 km od Himálaje, od něhož získala sůl svůj název. Khewra je přitom druhý největší solný důl na světě a již od 16. století se odtud sůl vyváží do světa. Doplňme, že vůbec největším solným dolem na světě je Sifto v kanadském Ontariu.

Kde himálajskou sůl zakoupit?

V současné době je himálajská sůl stále „výsadou“ obchodů se zdravou výživou. Existuje přitom ve dvou základních formách, a to buď jako hrubozrnná, anebo mletá. Zaměříme-li se na finanční stránku, pravdou je, že některé alternativy běžné kuchyňské soli jsou opravdu drahé. To však o té himálajské neplatí! Jistě, stále je dražší, nicméně její nákup váš rodinný rozpočet rozhodně „bolet“ nebude. A navíc šetřit na zdraví se stejně nakonec nevyplatí. Dnes už himálajskou sůl navíc seženete i ve velkých obchodech, kde se obvykle prodává za příznivější cenu.

Doporučujeme: sůl je důležitou sloučeninou pro životní funkce většiny organismů na Zemi. Ovšem pozor! I zvýšená konzumace himálajské soli může vést ke zdravotním potížím, takže její používání také nepřehánějte.

Využití himálajské soli

Himálajská sůl se používá především v kuchyni, a to ke klasickému dochucování pokrmů. Pokud si ovšem pořídíte hrubozrnnou variantu, budete muset počítat s tím, že se ve (studených) jídlech bude rozpouštět poněkud déle. Uplatnění ovšem nachází rovněž v koupelně. Mnoho lidí ji totiž používá jako sůl do koupele, neboť jim pomáhá relaxovat po náročném dni. V neposlední řadě lze himálajskou sůl využít jako dekoraci, a to díky krásnému zabarvení. Pokud tedy hledáte způsob, jak levně zútulnit interiér, pořídit si můžete tuto sůl a umístit ji např. do mističek po celé domácnosti.

Tip na závěr: himálajskou sůl můžete využít k výrobě levandulové soli, díky níž si budete moci dopřát voňavou detoxikační koupel.  

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Kopr vonný: nejen chutná, ale také zdravá bylinka

Koření a kuchyně
23/03/2022 Petr Sivok 0
Kopr vonný je nejen oblíbenou kuchyňskou ingrediencí, ale lze jej konzumovat i při různých problémech se zažíváním, a to včetně nadýmání a žaludečních potíží. Výskyt: původní domovinou je východní Středomoří a západ Asie. Široce používán [...]

1 komentář

  1. Dobry den, jsem VS chemik a takovy nesmysl ohledne slozeni chloridu sodneho- soli, jsem v zivote necetl. Muzu vas ujistit, ze sul se nerafinuje, to si pletete s cukrem. Pri malych koncentracich soli v potravinach, nejake vedlejsi pribuzne prvky sodiku v stopovych koncentracich muzete klidne z vypustit z hlavy. Piste o necem, cemu rozumite.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*