Chudokrevnost neboli anémie je stav organismu, při kterém je v krvi méně hemoglobinu, než by správně mělo být. Příčinou je především nedostatek červených krvinek a důsledkem špatné zásobení tkání kyslíkem. Netřeba asi rozebírat, že to není dobře. Co však může za onen stav červených krvinek? Jde o nedostatek některých látek (zejména železa, vitaminu B12 či kyseliny listové), ale na vině může být i větší ztráta krve. Jak zjistit, zda chudokrevností netrpíte? Mezi hlavní příznaky patří bolest a motání hlavy, bledost, únava, zadýchání, nechuť k jídlu, ztráta tělesné hmotnosti, bušení srdce či poruchy trávení jako zácpa nebo průjem. Někdy jsou průvodním jevem i mdloby a občas dokonce bezvědomí. Při potížích tohoto typu je samozřejmě nejlepší navštívit lékaře. Pak jsou ale také důležité výše zmíněné látky, které lze nalézt v mnoha rostlinách. Přečtěte si o nich.
Jahody (jahodní velkoplodý): vynikající zdroj antioxidantů a vitamínu C
Jahody jsou souplodím nažek z rostliny zvané jahodník velkoplodý. Nejenže se jedná o oblíbené ovoce, ale navíc jde dle některých názorů o nejlepší zdroj antioxidantů mezi všemi druhy ovoce. Výskyt: jahoda je drobnější ovoce, které […]