Vanilka: zdravé koření nejen pro vánoční období

Vanilka: koření nejen na vanilkové rohlíčky
Vanilka jako koření v kuchyni

Vanilka je oblíbené koření, které má mnoho lidí spojené s Vánoci. Jenže používat ho lze celoročně, neboť se jedná o zdravou kuchyňskou ingredienci.

Vanilka je v České republice běžně používané koření. Někoho tedy možná překvapí, že se jedná o koření exotické. Pochází totiž z Mexika, a to konkrétně z několika druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla). Jejich (nezralé) tobolky se po sběru fermentují a chutné a voňavé koření je na světě. Zdrojem příjemné chuti a vůně je látka zvaná vanilin. Díky ní se vanilka hojně používá nejen v kuchyni, ale také v kosmetickém průmyslu k výrobě voňavek a parfémů. V dřívějších dobách byla ovšem používána také díky svým léčivým účinkům. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, ať už se jedná o bílkoviny, organické kyseliny, taniny nebo minerály (vápník, draslík, hořčík nebo železo).

O vanilkovníku

Jak už jsme zmínili, vanilovník je druh orchidejí. Zahrnuje přitom více než 100 druhů rostlin, které rostou v tropických oblastech Ameriky, Afriky a Asie. Jedná se vlastně o bylinné liány, jež disponují krásnými květy (žlutobílými až zelenkavými), které zaujmou na první pohled. Nejznámějším druhem je přitom vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia), z jehož plodů (tobolek) se vyrábí právě známé koření, bez nějž si neumíme představit vánoční svátky.

Léčivé účinky vanilky

Ačkoli je dnes blahodárný vliv vanilky na naše zdraví celkem pozapomenut, některé účinky jsou poměrně zajímavé. Stále se tedy používá v alternativní medicíně. Dokáže totiž např. pomoci při nervových poruchách, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Navíc účinkuje také v případech nedobře fungujícího trávení. Pokud vás tedy sužují trávicí obtíže, můžete zkusit sáhnout právě po tomto koření.

Vanilku je možné vyzkoušet i při příliš vysokých teplotách, neboť by měla snížit horečku (tělesnou teplotu nad 38 °C). Uváděny jsou rovněž pozitivní účinky na chudokrevnost. Měla by také podpořit srdeční činnost a dodat organismu energii. Mexičtí indiáni navíc vanilku používali jako afrodiziakum. Pro tuto vlastnost je ostatně někdy doporučována i dnes na Západě. Afrodiziakální účinky můžete ostatně sami jednoduše vyzkoušet a v diskuzi se podělit o výsledku tohoto „experimentu“.

Vanilka jako koření v kuchyni

Vanilka je v české kuchyni využívána poměrně hojně, a to např. v období Vánoc. V mnoha rodinách během těchto svátků voní oblíbené vanilkové rohlíčky, které si lze připravit na sto a jeden způsob. Toto koření se používá také k přípravě dalších druhů cukroví a celoročně do mnoha, především sladkých jídel. Výborné je v pudincích, koláčích, zmrzlinách a dalších cukrovinkách. Hojně využíván je rovněž vanilkový cukr, který si můžete pořídit, ale lze si jej jednoduše vyrobit i doma.

Pokud byste si chtěli vanilkový cukr připravit v kuchyni, podélně rozřízněte4 středně velké vanilkové tobolky, dejte je do sklenice a nasypte do ní také 1 kg cukru (ideálně třtinového či nerafinovaného). Následně už stačí sklenici pouze uzavřít a cukr postupně používat ke slazení nejrůznějších pokrmů. Toto koření ovšem nachází uplatnění také při výrobě některých nápojů. Jedná se např. o sladké likéry (Galliano nebo Crème de Cacao) či rozpustnou kávu (francouzská vanilka atd.).

Doporučujeme: letos na Vánoce můžete vyzkoušet i další chutné a zdravé vánoční koření, jako je hřebíček, badyán, skořice, zázvor nebo anýz. Možností ale máte samozřejmě více.

Vanilovník si můžete vypěstovat, ale…

Výše jsme zmínili, že je vanilka získávána především z původního druhu s názvem vanilovník plocholistý (vanilka pravá). Ten vyžaduje úrodnou půdu s dostatkem vláhy a vlhký vzduch. Ideální teplota k pěstování činí zhruba 26 °C a k sazenicím je vhodné umístit oporu. Ačkoli se zatím pěstování vanilky pravé nezdá příliš složité, velký problém představuje opylování. Květy se totiž často neotevírají ani na 24 hodin a opylovat je mohou pouze včely rodu Melipona a některé druhy kolibříků. Proto musí docházet k umělému opylení, a to optimálně malým štětečkem. Tobolky se navíc objeví až za více než půl roku.

Sdílet příspěvek:

Ořechovka (recept) – pročišťuje žaludek, játra a krev

Oleje, masti a tinktury
27/06/2019 Katerina 0
Na sv. Jana si pravidelně nakládáme zelené ořechy na ořechový likér (ořechovicu nebo ořechovku). Ořechovka pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a upravuje prostředí střev  Připravíme si: natrhané zelené ořechy (asi 30 ořechů)vodu [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*