Vanilka: koření nejen pro vánoční období

Vanilka: koření nejen na vanilkové rohlíčky
Vanilka jako koření v kuchyni

Vanilka je v České republice běžně používané koření. Někoho tedy možná překvapí, že se jedná o koření exotické. Pochází totiž z Mexika, a to konkrétně z několika druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla). Jejich (nezralé) tobolky se po sběru fermentují a chutné a voňavé koření je na světě. Zdrojem příjemné chuti a vůně je látka zvaná vanilin. Díky ní se vanilka hojně používá nejen v kuchyni, ale také v kosmetickém průmyslu k výrobě voňavek a parfémů. V dřívějších dobách byla ovšem používána také díky svým léčivým účinkům.

Léčivé účinky vanilky

Ačkoli je dnes blahodárný vliv vanilky na naše zdraví celkem pozapomenut, některé účinky jsou poměrně zajímavé. Stále se tedy používá v alternativní medicíně. Dokáže totiž např. pomoci při nervových poruchách, depresivních stavech či nespavosti, neboť zklidňuje psychiku. Navíc účinkuje také v případech nedobře fungujícího trávení.

Vanilku můžete vyzkoušet i při příliš vysokých teplotách, neboť by měla snížit horečku (tělesnou teplotu nad 38 °C). Uváděny jsou rovněž pozitivní účinky na chudokrevnost. Měla by také podpořit srdeční činnost a dodat organismu energii. Mexičtí indiáni navíc vanilku používali jako afrodiziakum.

Vanilka jako koření v kuchyni

Vanilka je v české kuchyni využívána poměrně hojně, a to např. v období Vánoc. V mnoha rodinách během těchto svátků voní oblíbené vanilkové rohlíčky. Toto koření se používá také k přípravě dalších druhů cukroví a celoročně do mnoha, především sladkých jídel. Výborné je v pudincích, koláčích, zmrzlinách a dalších cukrovinkách. Hojně využíván je rovněž vanilkový cukr, který si můžete pořídit, ale lze si jej jednoduše vyrobit i doma.

Recept na domácí vanilkový cukr: 4 středně velké vanilkové tobolky rozřízněte podélně, dejte do sklenice a nasypte 1 kg cukru (ideálně třtinového či nerafinovaného). Následně už stačí sklenici pouze uzavřít a cukr postupně používat ke slazení nejrůznějších pokrmů.

Vanilovník si můžete vypěstovat, ale…

Vanilka je získávána především z původního druhu s názvem vanilovník plocholistý (vanilka pravá). Ten vyžaduje úrodnou půdu s dostatkem vláhy a vlhký vzduch. Ideální teplota k pěstování činí zhruba 26 °C a k sazenicím je vhodné umístit oporu. Ačkoli se zatím pěstování vanilky pravé nezdá příliš složité, velký problém představuje opylování. Květy se totiž často neotevírají ani na 24 hodin a opylovat je mohou pouze včely rodu Melipona a některé druhy kolibříků. Proto musí docházet k umělému opylení, a to optimálně malým štětečkem. Tobolky se navíc objeví až za více než půl roku.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 2
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*