Tomel japonský (kaki): „pokrm bohů“ ideální pro chladné měsíce

Latinský název: Diospyros kaki

Plod tomelu japonského neboli kaki (zdroj: Samphotostock.cz)

Kaki je ovoce, které je někdy označováno za „pokrm bohů“. Nejenže je chutné, ale má také kladný vliv na zdraví. Upozornit však musíme i na některá úskalí konzumace.

Výskyt: tento subtropický strom se navzdory svému druhovému názvu dostal do Japonska a dalších oblastí světa později. Jeho původní domovinou je totiž Čína, Indie a Myanmar (Barma).

Popis a účinné látky: tomel japonský je opadavý strom z čeledi ebenovitých, který může dorůstat do výšky až 15 m. Disponuje přitom velmi tvrdým dřevem a má rozkladitou korunu. Jeho listy jsou široce oválné a krátce řapíkaté. Samčí a samičí květy se objevují v dubnu a květnu. Plodem stromu jsou bobule, kterým se u nás říká kaki (v angličtině např. persimmon) a sklízejí se až na konci podzimu. Kromě toho, že jsou ze dvou třetin tvořeny vodou, obsahují hodně vlákniny, jednoduchých sacharidů, aminokyselin, vitamínu C anebo draslíku.

Užitečné části: používány jsou především plody.

Léčivé účinky kaki

Kaki má hned několik zajímavých účinků na lidské zdraví. Kladný vliv má např. na trávení, a to mj. tím, že pomáhá trávit tuky. Proto je ostatně doporučováno i při redukčních dietách a navíc lidem, které sužují nemoci jater a ledvin. Toto ovoce pozitivně působí také na imunitu (obranyschopnost organismu), což je důležité v chladných obdobích. Navíc pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, fyzicky aktivním lidem může dodávat energii a zmínit musíme i antioxidační vlastnosti.

Kaki je vhodné konzumovat čerstvé, protože pak obsahují nejvíce účinných látek, které se tepelnou úpravou ztrácejí. Na druhou stranu musíme upozornit na určité nebezpečí. Málo zralé plody tomelu japonského jsou nejen trpké, ale zároveň mohou vést ke vzniku tzv. diospyrobezoárů. Stmelují totiž nestrávené zbytky potravin v žaludku (díky obsaženým taninům), což může vést právě k tvorbě právě těchto útvarů.

Kaki v kuchyni

Kaki, které v Japonsku patří mezi nejoblíbenější ovoce, je sice nejlepší konzumovat čerstvé (a zralé, kdy má oranžovou barvu), ale můžete ho rovněž usušit. Plody tomelu japonského lze jíst i se slupkou, tak se však většinou loupe. Můžete ji ale také naříznout a vyjíst lžičkou (jako kiwi). Kaki je možné přidat do ovocných salátů, dezertů nebo zmrzliny a vyrobit si z něj lze i marmeládu, džem či šťávu.

Pěstování tomelu japonského

Vzhledem k tomu, že se jedná o subtropický strom, jeho pěstování v našich podmínkách není možné. Na druhou stranu lze sehnat odolnější odrůdy, tzn. třeba křížence tomelu japonského a viržinského či tomel japonský naroubovaný na podnož nejodolnějšího tomelu kavkazského. Vyhovují mu každopádně slunná stanoviště, jež jsou chráněná před větrem, stejně jako propustná a výživná půda. A pamatujte, že mladé rostlinky je v zimě vhodné obkládat chvojím.

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*