Pomelo: vynikající ovoce z jihovýchodní Asie

Latinský název: Citrus maxima

Pomelo a jeho léčivé účinky
Pomelo

Pomelo je velice zdravým ovocem, které lidstvu dokáže pomoci s mnoha neduhy. Předně by jej měli do svého jídelníčku zařadit jedinci, jež mají potíže s vysokou hladinou cholesterolu, vše ale postupně…

Výskyt: původní domovinou pomela je jihovýchodní Asie. Dnes se ovšem běžně vyskytuje také v dalších částech asijského kontinentu, ale třeba také v Severní Americe.

Popis a účinné látky: pomelo je strom, který dorůstá do výšky 15 metrů. Listy jsou lesklé, řapíkaté a vejčitě-eliptické. Květy mají bílou barvu, ale někdy mohou být i dožluta. Plodem je citrus (nazývaný taktéž pomelo), a to dokonce vůbec největší citrus na světě, který může dosahovat průměru až 50 cm! Plody obsahují některé účinné látky ve větším množství, a to především vitamín C, vlákninu, draslík či železo.

Užitečné části: využívány jsou zejména plody, léčivé účinky jsou však přisuzovány i květům, semenům a dokonce i kůře.

Pomelo a jeho léčivé účinky

Pomelo je velice zdravým ovocem, které lidstvu dokáže pomoci s mnoha neduhy. Předně by jej měli do svého jídelníčku zařadit jedinci, jež mají potíže s vysokou hladinou cholesterolu. Celkově se pak jedná o velmi účinné řešení pro prevenci srdečních onemocnění. Pozitivně navíc působí i při anémii (tzn. chudokrevnosti), protože pomáhá vstřebávat železo. Toto ovoce patří také mezi antioxidanty, takže má kladný vliv na volné radikály.

I pokud vás sužují trávicí problémy, můžete vyzkoušet pomelo, neboť zlepšuje trávení. Doporučováno je ovšem také jako prevence před „klasickými“ potížemi, mezi které patří např. kašel, zahleněné dýchací cesty či chřipka. Vzhledem k tomu, že nemá vysoké množství kalorií, do jídelníčku jej mohou zařadit i lidé, kteří drží nějakou tu dietu. Jestliže tedy chcete doma začít používat širší spektrum ovocných plodů, pomelem můžete určitě začít.

Doporučujeme: pokud to jednou za čas přeženete s alkoholem, pak vězte, že pomelo vám dokáže pomoci i s nepříjemnou kocovinou.

Použití pomela v kuchyni

Pomelo je samozřejmě ideální konzumovat syrové a čerstvé, ostatně stejně jako jiné druhy ovoce. Stačí jej tedy pouze oloupat a jíst, přičemž chuťově asi nejvíce připomíná grapefruit. Koupit (anebo vyrobit) si můžete i pomelový džus, případně marmeládu. Využít jej ale také lze při přípravě nejrůznějších ovocných salátů. Možností zkrátka máte více, v každém případě pomelo určitě vyzkoušejte, protože do svého jídelníčku zařadíte další (citrusové) ovoce, kterého není nikdy dost.

Recept na vitamínovou „pecku“ s pomelem: oloupejte pomelo a pomeranč. Následně oloupejte i mango a zbavte se pecky. Všechno ovoce nakrájejte na kousky, dejte do mixére a rozmixujte, přičemž přidejte zhruba dvě lžičky medu. Pak ještě můžete posypat jadérky z granátové jablka a servírovat.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Pomelo
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*