Pimentovník pravý neboli nové koření: zdravá kuchyňská ingredience

Latinský název: Pimenta dioica

Nové koření a léčivé účinky
nové koření

Pimentovník pravý, resp. jeho sušené plody jsou nazývány „nové koření“. Tato rostlina má nicméně také zajímavé účinky na lidské zdraví.

Výskyt: pimentovník pravý roste především ve Střední Americe a na Karibských ostrovech (hlavně na Jamajce), kde je také nutné hledat jeho původní domovinu. Do Evropy se tedy informace o něm dostaly až po plavbách Kryštofa Kolumba. V důsledku objevitelských cest se dostalo na „Starý kontinent“ už v 15. století, nicméně prosadilo se až za dalších 200 let. Právě pro svůj „pozdní příchod“ do Evropy ostatně jeho sušené plody dostaly název „nové koření“.

Popis a účinné látky: jde o stále zelený strom z čeledi myrtovitých, který může dorůstat až do výšky 15 m (výjimečně i více). Listy mají většinou eliptickou, na vrcholu špičatou čepel. Má také menší bíle květy a plodem jsou bobule, které se suší a nazývají se „nové koření“. To obsahuje mnoho účinných látek jako vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), silice (zejména eugenol), třísloviny či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Užitečné části: nejvíce jsou využívány právě sušené plody, tedy nové koření.

Nové koření a léčivé účinky

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že z něho získávané nové koření má zajímavé účinky na lidské zdraví. Pomáhá např. s trávením těžších jídel a celkově podporuje chuť k jídlu. Trávící soustavu též čistí a zmírňuje nadýmání i potíže se žaludkem (zejména nevolnost a křeče). Kladně ale působí také při průjmech a nadýmání. Vzhledem k jeho antibakteriálním, antivirovým a mírným anestetickým účinkům jej lze vyzkoušet i při chřipce či nachlazení.

Nové koření má pozitivní vliv také na kostní tkáně, a to i na osteoporózu, infekce močových cest, krevní oběh, neboť podporuje krvetvorbu, a také na krevní tlak. Účinkuje rovněž při zánětech, nervových potížích (např. při nespavosti) a bolestech hlavy. Používat jej navíc lze i zevně, přičemž pak dokáže pomoci s revmatickými nemocemi, případně při potížích s pokožkou (akné, plísně či vyrážky). Nové koření by však neměly ve větší míře používat těhotné a kojící ženy.

Nové koření jako součást české kuchyně

Nové koření, které má peprnou a mírně nasládlou chuť, je v české kuchyni používané zcela běžně, přičemž je využíváno buď celé, anebo mleté. Uplatnění přitom nalézá při přípravě masa (např. ryb či zvěřiny, ale i při grilování), dále polévek, pomazánek, omáček (včetně rajské) a někdy bývá přidáváno rovněž do kečupu. Oblíbené ovšem je i při přípravě sladkých jídel, tedy např. koláčů, závinů, krémů či kompotů. Někdy se používá i k dochucení svařeného vína nebo domácích likérů.

Jde-li vám čistě o zdravotní účinky sušených plodů pimentovníku pravého, doporučujeme si připravit nálev z nového koření, což není vůbec složité a zvládne to úplně každý. Stačí, když zhruba čtyři mleté či nadrcené kuličky přelijte vroucí vodou a necháte 10 minut luhovat. Následně přecedíte a můžete pít. Pro lepší chuť lze přidat rovněž skořici, tedy rovněž koření s výjimečnými léčivými účinky. Jak už jsme ale zmínili výše, tento nálev by neměly často konzumovat nastávající či čerstvé maminky, protože by jim mohl uškodit.

Upozorňujeme: aromatické kuličky z pimentovníku pravého se často přidávají také do pot-pourri, tedy do vonných směsí. Ty mají za cíl zlepšit ovzduší v interiérech a tvoří je sušené rostliny a koření.

Pimentovník pravý a pěstování

Pimentovník pravý se stále pěstuje především ve Střední Americe a na Karibských ostrovech. O komerční pěstování se sice pokoušejí i v jihovýchodní Asii, ovšem výnosy jsou zde menší než v původní domovině. U nás tento strom nemá ideální podmínky k růstu, neboť nesnáší mrazy, naopak mu vyhovují teplá a slunná stanoviště s bohatou písčitou půdou. Pimentovník začíná plodit v pátém roce života. Plody se přitom sklízejí co nejdříve, protože zráním ztrácejí vonné silice, což je na škodu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Další články:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*