Naditec jehnědokvětý (mesquite): zdravé sladidlo vhodné i pro diabetiky

Latinský název: Prosopis juliflora

Mesquite (zdroj: vlastní galerie autora)

Prášek z lusků stromu s názvem naditec jehnědokvětý, jemuž se říká mesquite, patří mezi zdravá sladidla, která jsou aktuálně stále populárnější.

Původ: tato dřevina pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Vlivem evropských kolonizátorů se ovšem rozšířila i na mnoho dalších kontinentů.

Popis a účinné látky: naditec jehnědokvětý je opadavý strom či široký keř z čeledi bobvitých, který může dorůstat do výšky 10 m. Povrch bývá trnitý. Listy jsou dvakrát zpeřené, zpravidla s jedním až dvěma páry primárních dílů. Květy jsou prakticky přisedlé, seskupené do kulovitých nebo válcovitých klasů. Plodem jsou světle žluté a nepukavé lusky. Obsahují přitom bílkoviny, vlákninu, spoustu minerálů (především vápník) a další účinné látky.

Užitečné části: používán je prášek z drcených lusků, jemuž se říká mesquite.

Mesquite a léčivé účinky

Lusky naditce jehnědovětého jsou po mnoho staletí využívány středo- a jihoamerickými indiány, a to jako potravina i léčivo. Používají se k doslazování pokrmů, obsahují ovšem fruktózu, takže mohou prospívat diabetikům, neboť mají nízký glykemický index a mohou efektivně přispívat k udržování stabilní hladiny krevního cukru. Prášek z lusků je tedy zdravým sladidlem, jímž lze nahradit běžný cukr.

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny má tato ingredience kladný vliv i na trávicí soustavu, takže pozitivně působí také na zažívání. Mesquite navíc obsahuje velké množství bílkovin. Proto se jedná o vhodnou potravinu i pro vegetariány a vegany, stejně jako pro sportovce. Pokud tedy nejíte maso, živočišné produkty anebo jste fyzicky aktivní, zařaďte jej do svého jídelníčku.

Mesquite v kuchyni

Mesquite je charakteristický sladce karamelovou chutí a příjemnou vůní. Původní obyvatelé Střední a Jižní Ameriky drcený prášek z lusků používali jako mouku, ze které pekli chléb. Dnes však nachází uplatnění především jako sladidlo, jež lze využít při přípravě pečiva, koláčů nebo sušenek. Uplatnění ovšem nachází také v polévkách či omáčkách a hodí se rovněž do čajů, kávy či koktejlů.

Prášek z naditce jehnědokvětého si můžete pořídit i v některých českých obchodech. Má přitom světlou barvu a chutí částečně připomíná oříšky a karamel. Je tedy chuťově velmi příjemný, tudíž si jej mohou zamilovat i děti. Sladit s pomocí mesquite tedy bude moci celá rodina. Doplňme, že si je daný prášek možné pořídit i v bio kvalitě, takže se může jednat o skutečně zajímavou alternativu cukru.

Naditec jehnědokvětý a pěstování

Naditec jehnědokvětý bývá vysazován na vyprahlá místa s chudou půdou, ve které skoro nic jiného neroste. Hlavní kořen totiž roste za vodou i několik desítek metrů hluboko. Rostlině tedy vyhovuje teplo, sucho a písčitá půda. V České republice tedy příliš vhodné podmínky k jeho pěstování nepanují. Naditec se v každém případě množí semeny, jejichž klíčivost je až 10 let.

Mohlo by vás zajímat: mezi další zajímavé alternativy cukru patří např. javorový sirup, případně sirup z agáve. Mezi kvalitní sladidla lze nepochybně zařadit rovněž včelí med, stejně stévii sladkou. Z té si přitom doma můžete udělat poměrně jednoduše „cukr“.

Sdílet příspěvek:

Babské rady na vysoký krevní tlak

Babské rady
28/10/2024 Petr Sivok 2
Vysoký krevní tlak se v současném světě (minimálně na Západě) týká až jedné pětiny obyvatel. Bývá přitom řazen mezi civilizační choroby, které mají na svědomí obrovské množství úmrtí. Krevní tlak nemusí být pouze vysoký, ale také [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*