Mandlový olej: výtečný při péči o pokožku a kvalitu vlasů

Mandlový olej

Mandlový olej má zajímavé účinky, přičemž ho lze využít jak vnitřně, tak zevně. Můžete si ho připravit i sami doma, neměli byste ale používat hořké mandle, které jsou nebezpečné!

Mandlový olej patří mezi čím dál oblíbenější rostlinné oleje. Vzniká přitom lisováním jader pecky mandloně a je považován za velmi cenný. Obsahuje totiž velké množství zdraví prospěšných látek. Jedná se zejména o vitamíny(především A, B, E a F) a minerály(draslík, vápník, hořčík, křemík, sodík nebo železo), ale také o kyselinu linolovou, palmovitou, olejovou anebo glycerin. Díky tomu nachází široké uplatnění a používá se jak zevně, tak vnitřně.

Vnější použití mandlového oleje

Mandlový olej je velmi vhodný k péči o pokožku, kterou omlazuje. Působí např. proti lupům a ekzémům, takže dokáže pomoci se suchou pletí a používán bývá i při podrážděnosti, a to včetně opruzenin, takže ho lze bez problémů využít i na dětskou pokožku. Doporučován bývá i v průběhu těhotenství, protože namáhanou kůži posiluje a podílí se na prevenci tvorby strií. Používat ho navíc mohou i lidé s citlivou pokožkou a některé ženy ho využívají rovněž při odličování.

Mandlový olej dokáže pomoci i s vlasy, které hydratuje, regeneruje, dodává jim lesk a navíc podporuje jejich růst. Zábal z mandlového oleje je vhodný při roztřepení konečků a hodí se především na suché a lámavé vlasy. Pomoci navíc umí i nehtům, které posiluje a hydratuje. Pokud se vám tedy např. lámou, můžete tohoto účinného pomocníka vyzkoušet. Po předešlých řádcích už zřejmě nepřekvapí, že mandlový olej bývá součástí různých masážních olejů, koupelových směsí, stejně jako pleťových mlék.

Pozitivní účinky mandlového oleje při vnitřním použití

Mandlový olej může člověku pomoci i vnitřně. Tak například pomáhá snižovat vysoký cholesterol či krevní tlak, takže kladně působí na kardiovaskulární systém. Prospívá rovněž trávicí soustavě, neboť dokáže pomoci s překyselením žaludku či střevními potížemi. Působí také protizánětlivě, disponuje antioxidačními vlastnostmi a pomáhá při svalových křečích. Zároveň se podílí na zdraví kloubů, vazů a šlach a mluví se o něm i v souvislosti se zklidněním psychiky, takže např. podporuje spánek.

Mandlový olej a uplatnění v kuchyni

Semena mandloně by měla být lisována za studena, neboť tak budou prospěšnější. Na to pamatujte při nákupu. Při samotném použití byste olej neměli přepalovat, jinak se jeho pozitivní vlastnosti sníží. Proto platí, stejně jako v případě extra panenského olivového oleje, že ideální uplatnění nachází ve studené kuchyni. Vhodné využití může tedy kupříkladu mít v salátech, a to včetně salátů ovocných. Díky výrazné mandlové chuti se hodí rovněž k přípravě pomazánek, dresinků nebo do moučníků.

Nemusíte si ho navíc kupovat, ale můžete si ho vyrobit i doma. Pokud nevíte, jak na to, máme pro vás recept na mandlový olej. Stačí zhruba 1 kg mandlí nasypat do mixéru a rozmixovat, přičemž můžete přidat i trochu olivového oleje. Cílem vašeho snažení bude mandlová pasta. Tu dáte do nádobky a necháte 7 až 14 dní odležet. Olej se během této doby uvolní. Ovšem pozor! Měli byste pamatovat, že hořké mandle jsou ve větším množství jedovaté.

Pozor na hořké mandle!

Ačkoli mají sladké i hořké mandle podobné složení, ty první obsahují 5 % amygdalinu, zatímco druhá varianta pouze 0,1 %. Amygdalin je přitom hořký kyanogenní glykosid a při jeho rozložení vzniká kyanovodík, což je toxická látka, které může být opravdu nebezpečná. Pro dospělého člověka přitom může být problematické množství už 10 hořkých mandlí. Ačkoli si tedy produkty z nich lze rovněž pořídit, doporučovány jsou pouze zevně, a to ještě k opatrnému použití ve velmi malém množství. Vnitřně je ovšem raději nevyužívejte. Určitě použijte sladké mandle.

Tip na závěr: pokud se chcete o účincích a využití jader pecek mandloně dozvědět více, můžete si přečíst náš článek o mandlích, ve kterém mj. najdete i recept na mandlové mléko.

Sdílet příspěvek:

Sirup z rýmovníku za studena (recept)

Recepty
26/10/2020 Petr Sivok 0
Přinášíme další recept na sirup z rýmovníku, tentokrát zastudena. Jak dále uvidíte, postup je poměrně jednoduchý. Připravíme si: lístky rýmovníkutřtinový cukrcitrón ideálně biopomeranč ideálně bio Fáze 1: Do čisté sklenice střídavě vrstvíme nalámané lístky rýmovníku, [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*