Mandlový olej – výtečný při péči o pokožku a kvalitu vlasů

Mandlový olej

Mandlový olej patří mezi čím dál oblíbenější rostlinné oleje. Vzniká přitom lisováním semen mandloně a je považován za velmi cenný. Obsahuje totiž velké množství zdraví prospěšných látek. Jedná se zejména o vitamíny (především A, B, E a F) a minerály (draslík, vápník, hořčík, křemík, sodík nebo železo), ale také o kyselinu linolovou, palmovitou, olejovou anebo glycerin. Díky tomu nachází široké uplatnění a používá se jak zevně, tak vnitřně.

Vnější použití mandlového oleje

Mandlový olej je velmi vhodný k péči o pokožku, kterou omlazuje. Působí např. proti lupům a ekzémům, takže dokáže pomoci se suchou pletí a používán bývá i při podrážděnosti, a to včetně opruzenin, takže ho lze bez problémů využít i na dětskou pokožku. Doporučován bývá i v průběhu těhotenství, protože namáhanou kůži posiluje a podílí se na prevenci tvorby strií. Používat ho navíc mohou i lidé s citlivou pokožkou a některé ženy ho využívají i při odličování.

Mandlový olej dokáže pomoci i s vlasy, které hydratuje, regeneruje, dodává jim lesk a navíc podporuje jejich růst. Zábal z mandlového oleje je vhodný při roztřepení konečků a hodí se především na suché a lámavé vlasy. Pomoci navíc umí i nehtům, které posiluje a hydratuje. Pokud se vám tedy např. lámou, můžete jej vyzkoušet. Z výše uvedeného je patrné, že mandlový olej bývá součástí různých masážních olejů, koupelových směsí, stejně jako pleťových mlék.

Pozitivní účinky mandlového oleje při vnitřním použití

Mandlový olej může člověku pomoci i vnitřně. Tak například pomáhá snižovat vysoký cholesterol či krevní tlak, takže kladně působí na kardiovaskulární systém. Prospívá rovněž trávící soustavě, neboť dokáže pomoci s překyselením žaludku či střevními potížemi. Působí také protizánětlivě, disponuje antioxidačními vlastnostmi a pomáhá při svalových křečích. Zároveň se podílí na zdraví kloubů, vazů a šlach a mluví se o něm i v souvislosti se zklidněním psychiky, takže podporuje spánek.

Mandlový olej a uplatnění v kuchyni

Semena mandloně by měla být lisována za studena, neboť tak budou prospěšnější. Na to pamatujte při nákupu. Při samotném použití byste jej neměli přepalovat, jinak se jeho pozitivní vlastnosti sníží. Proto platí, stejně jako v případě extra panenského olivového oleje, že ideální uplatnění nachází ve studené kuchyni. Vhodné využití může tedy kupříkladu mít v salátech, a to včetně ovocných. Díky výrazné mandlové chuti se hodí rovněž k přípravě pomazánek, dresinků nebo do moučníků.

Recept na mandlový olej: tento olej si dnes můžete bez problémů koupit, nicméně si ho lze i jednoduše udělat. Stačí zhruba 1 kg mandlí nasypat do mixéru a rozmixovat, přičemž můžete přidat i trochu olivového oleje. Cílem vašeho snažení bude mandlová pasta. Tu dáte do nádobky a necháte 7 až 14 dní odležet. Olej se během této doby uvolní. Ovšem pozor! Měli byste pamatovat, že hořké mandle jsou ve větším množství jedovaté.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 3
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*