Liči čínské: strom plodící zdravé tropické ovoce

Latinský název: Litchi chinensis

Litchi
Tropické ovoce liči

Liči (litchi) je součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé jeho účinky byly navíc skutečně potvrzeny. Tak například zvyšuje imunitu, takže bývá doporučováno v období chřipkových epidemií, vše ale postupně..

Výskyt: jak druhový název napovídá, pochází z Číny. V současné době se ale pěstuje i na mnoha dalších místech asijského kontinentu, ale také na americkém dvojkontinentu a v jižní Africe.

Popis a účinné látky: liči čínské je stálezelený strom, který je někdy nazýván i dvouslivák lahodný. Řazen je do čeledi mýdelníkovitých a dorůstá do výšky 20 metrů. Listy jsou střídavé a sudozpeřené, květy jednopohlavné a obvykle mají bílou či žlutou, někdy i nazelenalou barvu. Plodem je ovoce, které bývá nazýváno liči. To přitom obsahuje účinné látky jako vitamin C (více než pomeranč), ale také mnohé další vitamíny, případně riboflavin, niacin a minerály (např. hořčík, draslík či vápník).

Užitečné části: používány jsou především plody, někdy ale i další části stromu.

Jaké má liči léčivé účinky?

Liči je součástí tradiční čínské medicíny. Mnohé jeho účinky byly navíc skutečně potvrzeny. Tak například zvyšuje imunitu, takže bývá doporučováno v období chřipkových epidemií. Podle některých zdrojů listy (a méně i plody) stromu působí rovněž antipyreticky, takže pokud už nemoc propukne, snižují teplotu. S pomocí listů lze údajně také snižovat bolest a navíc působí protizánětlivě. Vraťme se ale k samotným plodům, jež disponují antioxidačními vlastnostmi a pomáhají tedy zpomalovat proces stárnutí.

Liči kladně působí také na oběhový systém, neboť např. dovede optimalizovat hladinu cukru v krvi a regulovat krevní tlak. Uvést musíme i pozitivní vliv na trávicí a nervovou soustavu, případně na kosti a kůži. Toto tropické ovoce navíc podporuje metabolismus a obsahuje menší množství kalorií, takže jej lze konzumovat i v průběhu některých diet. Ještě doplňme, že se také objevili informace, že by se mělo rovněž působit preventivně proti nádorovým onemocněním.

Kuchyňské využití liči a jak se jí

Liči se u nás stává v posledních letech neustále známější. Jeho šťavnatou bílou dužinu, která pěkně voní, tak zná již mnoho Čechů. Toto ovoce lze konzumovat čerstvé (nejprve je ale nutné ho oloupat a zbavit pecky), ovšem můžete si jej zakoupit i sušené či kompotované. Samozřejmě jej lze použít třeba při přípravě ovocných salátů či jako součást zmrzlinových pohárů. Připravit si můžete i koktejly, džemy či marmelády. Ovšem pozor! Liči se nedoporučuje vařit, protože během tohoto procesu zhoubovatí.

Upozorňujeme: liči čínské roste především v tropických oblastech, lze si jej ale vypěstovat i u nás jako pokojovou rostlinu. Stačí vyjmout pecku z plodu, co nejdříve zasadit do směsi rašeliny a písku a následně udržovat teplotu okolo 20 °C a stálou vlhkost. V interiéru samozřejmě nedoroste do velikosti stromu a stane se maximálně okrasnou rostlinou, protože v těchto podmínkách neplodí.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Liči čínské
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*