Vanilka: koření nejen pro vánoční období

11/02/2018 Petr Sivok 0

Vanilka je v České republice běžně používané koření. Někoho tedy možná překvapí, že se jedná o koření exotické. Pochází totiž z Mexika, a to konkrétně z několika druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla). Jejich (nezralé) tobolky […]

Pimentovník pravý: zdroj nového koření

22/10/2017 Petr Sivok 0

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že má zajímavé účinky na lidské zdraví. Z pimentovníku je také získáváno v poslední době oblíbené nové koření. Jsou to sušené bobule, […]

Koření zatar: dopřejte si novou chuť i aroma

11/10/2017 Petr Sivok 0

Zatar (často také zaatar či za’atar) je směs koření, které bývá hojně využíváno ve východně Evropě (Turecko), v severní Africe, ale především v Přední Asii (např. Libanon či Sýrie). Existuje přitom v mnoha různých variantách. […]

Jak si doma udělat ,,cukr,, ze stévie?

14/06/2017 Petr Sivok 0

Jak jsme již psali v tomto článku, stévie je často označováno jako zdravější sladidlo pomáhající například při hubnutí, jak ale z rostliny udělat hotový produkt vhodný využívat jako náhražka cukru? Fáze 1: vypěstování nebo nákup […]

1 3 4 5 6