Avokádová pomazánka – vyzkoušejte něco nového

Recepty na avokádovou pomazánku
Avokádová pomazánka

Není to tak dávno, co bylo avokádo v České republice ještě poněkud neznámým ovocem. Plod hruškovce přelahodného je ovšem dnes u nás běžně dostupný a navíc stále oblíbenější. Avokádo má totiž rozmanité léčivé účinky a mnoha způsoby jej lze využít i v kuchyni, a to kupříkladu k přípravě zdravé a lahodné avokádové pomazánky,

Recepty na avokádovou pomazánku

Avokádo musíte před použitím rozpůlit, poté vyjmout pecku, vydlabat dužinu a rozmačkat. Vzhledem k tomu, že se jedná o výtečný zdroj rostlinných tuků a bílkovin, doporučováno je vegetariánům a veganům. Připravili jsme si pro vás tedy dvě varianty pomazánky z avokáda, z nichž jedna obsahuje živočišné produkty, zatímco druhý recept tvoří čistě rostlinné ingredience.

Recept na avokádovou pomazánku pro vegetariány: rozmačkané avokádo smícháte se 2 lžícemi zakysané smetany, lžící citrónové šťávy a prolisovaným stroužkem česneku. Pak už jen dosolíte a opepříte dle chuti. Zakysanou smetanu však můžete nahradit i jinými surovinami. Jedná se např. o balíček lučiny či 2 uvařená vejce natvrdo. Přidat je navíc možné i 1 menší, na jemno nakrájenou cibuli.

Recept na avokádovou pomazánku pro vegany: 3 rozmačkaná avokáda smícháte s citrónovou šťávou, 1 nakrájenou šalotkou, kouskem nastrouhaného zázvoru a prolisovaným stroužkem česneku. Následně osolíte a opepříte dle chuti, vmícháte nasekaný snítek máty a 100 g vařené červené čočky.

Proč vsadit právě na avokádo?

Avokádo je skutečně velmi zdravé a tedy i pomazánka z avokáda. Nejenže se jedná o vhodnou potravinu pro vegetariány a vegany, ale zároveň je účinné v boji proti volným radikálům, pozitivně působí na kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a má mnoho dalších pozitivních účinků. Sami si ostatně můžete přečíst náš článek o avokádu, kde se o tomto ovoci dozvíte všechny podstatné informace.

Sdílet příspěvek:

1 komentář

  1. Avokádo je teď „nutriční“ hitovka, receptů jak ho připravit je milion a všechny mají stejný nešvar, avokádo je totiž natolik delikatesní záležitost, že vážně nechápu, proč ho zkazit tím, že z něj udělám eintopf. Nacpat tam smetanu, cibuli, vejce natvrdo, nebo čočku, někde jsem četla i nastrouhanou cuketu!!! je úplný nesmysl, to tam to avokádo nemusí být a poslouží výlučně k nutričním účelům, jeho chuť jste právě totálně zazdili! Avokádo, ale musí být zralé, to znamená uvnitř krásně měkké ale dužina drží v plátcích a je voňavé. Rozhodně ne černé, nebo mléčně mdle zelené a vonící po mýdle, to jest sklizené předčasně a žluklé, často žlukne když ho zakoupíte tvrdé jako šutr a necháváte dojít, to je dost nejistý podnik (obsahuje jak bylo řečeno spoustu prospěšných olejů…!) Pokud je opravdu takhle dobré, tak stačí dužinu nakrájet a poklást na čerstvé pečivo, osolit a trošku opepřit. Když už pomazánku, tak dužinu rozmačkat, přidat maximálně půl stroužku dobrého česneku, pár kapek limety a sůl a chili papričku. A k tomu(vedle) zralé, voňavé, nevodnaté rajče a tu lučinu si potom dejte k další sváče, s pažitkou třeba…… Pokud jím avokádo, chci jíst avokádo, které chutná jako avokádo a ne smetanu s vejcem a cibulí, to bych si dala vajíčkovou pomazánku, že ano.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*