Kardamom (pozor ne kardamon!): zdraví prospěšné koření

Léčivé účinky a využití kardamomu
Kardamom

Ačkoli mnozí lidé nazývají toto koření „kardamon“, správně se jmenuje „kardamom“. Ať tak, nebo tak je získáváno ze semen rostlin, které mají svou původní domovinu v jižní a jihovýchodní Asii. Koření si přitom lze v současné době pořídit ve dvou základních variantách:

  • Zelený kardamom, který bývá nazýván rovněž „pravý“, se vyrábí ze semen druhu kardamovník obecný (Elettaria cardamomum).
  • Černý kardamom, zvaný též „nepálský“, pochází z druhu Amomum subulatum.

Léčivé účinky kardamomu

Kardamomová semena obsahují velké množství účinných látek, ať už se jedná o esenciální oleje, bílkoviny, škroby, terpeny, niacin, tiamin či riboflavin. Prášek z nich vyrobený má tedy zajímavé léčivé účinky, pro něž byl v Asii používán odedávna. Kardamom tedy můžete „nasadit“ v případě potíží s trávícím ústrojím, jako jsou např. křeče, plynatost, pálení žáhy či podráždění žaludku. Zároveň působí kladně na nervovou soustavu, takže jej lze vyzkoušet i při nadměrném stresu, psychické únavě nebo v průběhu depresivních stavů.

Kardamom má také diuretické účinky, působí tedy močopudně, a pomoci může i se srdeční slabostí a dýchacími potížemi, mezi něž patří i astma a zápal plic. Dále ho můžete použít při virových a bakteriálních onemocněních, při zánětech nebo ledvinových a žlučníkových kamenech. Kloktáním nálevu si můžete pomoci při bolestech v krku, ale pozitivní vliv má rovněž na zuby a dásně. Muži ho pak mohou využít i jako afrodiziakum. Lidé, které trápí žlučník, by ho ovšem měli konzumovat pouze po konzultaci s lékařem.

Kardamom jako koření

Koření ze semen kardamomu je dnes běžně k dostání, nicméně neprohloupíte, když si semínka sami rozdrtíte, aby byl prášek co nejčerstvější. Použít ho následně můžete ke kořenění rozmanitých druhů jídel. Předně se vzhledem k oblasti původu jedná o orientální pokrmy, ale lze jej stejně dobře využít při přípravě salátů, kompotů, pečiva, sladkých jídel, přičemž v arabských zemích bývá přidáván i do čaje nebo kávy. Při zdravotních potíží však asi nejlépe poslouží nálev.

Recept na nálev z kardamomu: jednu lžičku prášku zalijete zhruba 0,25 l vody a necháte 15 minut louhovat.

Pěstování kardamovníku

Kardamovník si lze v našich podmínkách vypěstovat doma jako pokojovou rostlinu. Vysadit jej stačí do běžného substrátu, případně ho lze množit oddenky. Rostlina potřebuje po celý rok teplo. V průběhu léta je navíc důležitý i dostatek vláhy, stejně jako přihnojení cca jednou za 14 dní. Během veder by zároveň neměl být na přímém slunci. Naopak v průběhu zimních měsíců byste jej měli umístit spíše mimo stín, přičemž v tomto období stačí hnojit jednou měsíčně, a to hnojivem na zelené pokojové rostliny.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Kardamom
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*