Kardamom patří mezi nejzajímavější a nejzdravější koření na světě

Léčivé účinky a využití kardamomu
Kardamom

Kardamom je exotické koření, které se čím dál častěji využívá i v české kuchyni. Připravovaným pokrmům nejenže dodá zajímavou chuť, ale zároveň se jedná o zdravou ingredienci.

Ačkoli mnozí lidé nazývají toto koření „kardamon“, správně se jmenuje „kardamom“. Ať tak, nebo tak je získáváno ze semen rostlin, které mají svou původní domovinu v jižní a jihovýchodní Asii. Koření si přitom lze v současné době pořídit ve dvou základních variantách.

  • Zelený kardamom, který bývá nazýván rovněž „pravý“, se vyrábí ze semen druhu kardamovník obecný (Elettaria cardamomum). Původním areálem rozšíření této statné byliny z čeledi zázvorníkovitých jsou tropické deštné pralesy Kardamomských hor, jež se nacházejí v pohoří Ghat na jihozápadě Indického subkontinentu.
  • Černý kardamom, zvaný též „nepálský“, pochází z druhu Amomum subulatum. Používá se přitom jako náhražka, přičemž má ostřejší vůni. Uplatnění nachází především ve vietnamské kuchyni, kde se jím dochucuje i u nás oblíbená polévka zvaná pho.

Léčivé účinky kardamomu

Kardamomová semena obsahují velké množství účinných látek, ať už se jedná o esenciální oleje, bílkoviny, škroby, terpeny, niacin, tiamin či riboflavin. Prášek z nich vyrobený má tedy zajímavé léčivé účinky, pro něž byl v Asii používán odedávna. Kardamom tedy můžete „nasadit“ v případě potíží s trávicím ústrojím, jako jsou např. křeče, plynatost, pálení žáhy či podráždění žaludku. Zároveň působí kladně na nervovou soustavu, takže jej lze vyzkoušet i při nadměrném stresu, psychické únavě nebo v průběhu depresivních stavů, od kterých může efektivně ulevit.

Kardamom má také diuretické účinky, působí tedy močopudně, a pomoci může i se srdeční slabostí a dýchacími potížemi, mezi něž patří i astma a zápal plic. Dále ho můžete použít při virových a bakteriálních onemocněních, při zánětech nebo ledvinových a žlučníkových kamenech. Kloktáním nálevu si můžete pomoci při bolestech v krku, ale pozitivní vliv má rovněž na zuby a dásně. Muži ho pak mohou využít i jako afrodiziakum. Lidé, které trápí žlučník, by ho ovšem měli konzumovat pouze po konzultaci s lékařem, aby si spíše neuškodili.

Kardamom jako koření

Koření ze semen kardamomu je dnes běžně k dostání, nicméně neprohloupíte, když si semínka sami rozdrtíte, aby byl prášek co nejčerstvější. Použít ho následně můžete ke kořenění rozmanitých druhů jídel. Předně se vzhledem k oblasti původu jedná o orientální pokrmy, ale lze jej stejně dobře využít při přípravě salátů, kompotů, pečiva, sladkých jídel, přičemž v arabských zemích bývá přidáván i do čaje nebo kávy. Při zdravotních potíží však asi nejlépe poslouží nálev.

Pokud chcete tuto kuchyňskou surovinu používat především kvůli účinkům na zdraví, máme pro vás recept na nálev z kardamomu. Jednu lžičku prášku jednoduše zalijete zhruba 0,25 l vody a necháte 15 minut louhovat. Koření může nalézt uplatnění i v řadě dalších receptů, a to i na nápoje. Dochutit jim můžete např. některé rumy, kterým dodá zajímavou chuť. Doplňme, že je kardamom součástí i některých celosvětově oblíbených kořenících směsí. Patří mezi ně kari koření, případně garam masála. Především první ingredience se dnes používá po celém světě.

Pěstování kardamovníku

Kardamovník si lze v našich podmínkách vypěstovat doma jako pokojovou rostlinu. Vysadit jej stačí do běžného substrátu, případně ho lze množit oddenky. Rostlina potřebuje po celý rok teplo. V průběhu léta je navíc důležitý i dostatek vláhy, stejně jako přihnojení cca jednou za 14 dní. Během veder by zároveň neměl být na přímém slunci. Naopak v průběhu zimních měsíců byste jej měli umístit spíše mimo stín, přičemž v tomto období stačí hnojit jednou měsíčně, a to hnojivem na zelené pokojové rostliny.

Tip na závěr: do čeledi zázvorníkovitých nepatří ze zdravých kuchyňských surovin pouze zelený a černý kardamom, ale také další ingredience. Bez překvapení se jedná o zázvor, nicméně řazen sem je i galgán lékařský, který může být ještě účinnější léčivkou, když kladně působí na různé neduhy.

Sdílet příspěvek:

Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce?

Rady, tipy a novinky
04/05/2022 Petr Sivok 0
Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je metoda využívaná napříč obory k nejrůznějším účelům. Stále častěji se využívá pro konzervaci ovoce. Jaké má sušení ovoce mrazem výhody? 1) Ovoce si zachová barvu a tvar Neplatí to samozřejmě absolutně. [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*